İş- Kur Hem Para Hem Eğitim Veriyor

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Sadettin ORHAN [email protected]

Türkiye İş Kurumu, klasik faaliyetlerinin yanı sıra artık çok farklı görevler yürütüyor. Örneğin, düzenlediği kurslara katılan işsizler hem harçlık hem işsizlik ödeneği alabiliyor...

Kısaca İş-Kur olarak bilinen Türkiye İş Kurumu, esas itibariyle iş arayanlarla işçi arayanları buluşturma ve istihdamda arz-talep dengesini sağlama misyonunu haiz. Fakat son yıllarda Kurumun üstlendiği projeler ve iş gücü piyasalarına getirdiği açılımlar, statik bir devlet kurumu görüntüsünün ötesine geçiyor.

Kurum tarafından, klasik ìiş ve işçi bulmaî faaliyetlerinin yanı sıra işsizler için bir çok cazip hizmet sunulmasına rağmen, bu hizmetlere işsizlerin yeterince ilgili ve bilgili olduğu da söylenemez. Oysa mevcut işsizlik ortamında İş-Kur tarafından sağlanan hizmetlerin ve bunlardan yararlanma şartlarının bilinmesi bir kat daha önem kazanmış durumda.

İşsize ödeme yapıyor

Daha önceki bölümlerde ayrı ayrı ele aldığımız kısa çalışma, ücret garanti fonu ve işsizlik ödenekleri, İş-Kur tarafından yapılan ana ödeme kalemlerini oluşturuyor. Şubat ayı verilerine göre işsizlik ödeneğinden 281 bin 882 kişi, ücret garanti fonundan 19 kişi, kısa çalışma ödeneğinden ise 6 bin 935 kişiye ödeme yapılmış. Bu ödemelere dair detay bilgileri ve yararlanma şartlarıyla ilgili püf noktaları geçtiğimiz bölümlerde ele aldık. Fakat İş-Kur tarafından verilen hizmetler elbette bu ödemelerle sınırlı değil.

Meslek danışmanlığı

Ülkemizde en fazla ihmal edilen konuların başında meslek danışmanlığı gelir. Kişilerin kendilerini ve yöneldikleri meslekleri tanımadan yaptıkları seçimler, mutsuz insan-kalitesiz iş-kalitesiz hayat döngüsünü çıkarır karşımıza. İşte bu döngünün kırılabilmesi için işsiz kalınan günler belki de bir fırsata dönüşebilir. İş-Kur tarafından Meslek Bilgi Merkezleri'nde verilen meslek danışmanlığı, bu anlamda bir fırsat sunuyor. Bu hizmetten;

Meslek seçme aşamasında olanlar,

Meslek eğitimine başlayacak olan gençler,

İlk kez çalışma hayatına atılacak olanlar,

Uzun süreli işsizler, işsizlik sigortası ödeneği alan işsizler,

Meslek becerilerini geliştirmek isteyenler,

Mesleğini veya işini değiştirmek isteyenler,

İş bulmakta sıkıntıları bulunan,

Meslek edinme veya iş seçmede güçlükleri olan ve n Mesleki uyumsuzluk problemleri bulunan gençler ve yetişkinler yararlanabilirler. Bu saydığımız listenin neresinde olursanız olun, mesleki konularda karar vermeden önce bir de İş-Kur'a danışmaktan bir şey kaybetmezsiniz.

Günlük 15 lira harçlık

Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen ve İş-Kur tarafından koordine edilen istihdam projeleri, illerde açılan kurslar üzerinden yürütülüyor. Bu kurslara katılan işsizlere veya mesleğinigeliştirmek isteyenlere, her gün için 15 TL harçlık veriliyor. Bir kimse hem kursa katılıp hem de işsizlik ödeneği alıyorsa, aylık geliri 1000 TL'yi bulabiliyor. Asgari ücretle çalışan bir işçinin eline geçim indirimi hariç 477,18 TL geçiyor. Dolayısıyla İş-Kur kursların bir işsize, çalıştığının iki katı ödeme yapılmış oluyor.

İstihdam garantili işgücü kursları

Kuruma kayıtlı herhangi bir mesleği ya da iş piyasasında geçerli bir mesleği olmayan işsizlerin, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde yetiştirilerek istihdam edilmelerini amaçlayan kurslardır. Bu kurslar sayesinde özellikle Anadolu'da, yerli müteşebbislerin ara eleman ihtiyaçlarına önemli oranda cevap verilmiş oluyor. Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde İş-Kur tarafından istihdam garantili olarak 52 ayrı kurs düzenlenmiş ve kadın-erkek 1598 kişi bu kurslara katılmış.

İşini kurmak İsteyene destek

Kuruma kayıtlı işsizlerden herhangi bir mesleki bilgi ve becerisi bulunmayanların kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunmalarını temin amacıyla düzenlenen meslek edindirme kurslarıdır. Bu kurslar daha çok yörenin özellikleri dikkate alınarak planlanmakta. Kurslara katılanlar, hem kendi potansiyellerini nasıl hayata geçirebileceklerini hem de uygulamaya ilişkin eksikliklerini gidermiş oluyor.

Mesleğini geliştir

Kurumda meslekli olarak kaydı bulunan ve mesleki niteliğini geliştirmek isteyen işsizlerin niteliklerini, işgücü piyasasının gereklerine göre yükseltmek ve bu suretle istihdamlarını sağlamayı amaçlayan kurslardır. Şubat ayı içerisinde bu kurslardan 210 ayrı kurs açılmış ve toplam 4169 kişi katılmış.

Engelliye destek

Kurum herhangi bir mesleği olmayan özürlülere ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun mesleklerde bilgi ve beceri kazandırmak ve bu suretle onları istihdama hazırlamak üzere işgücü yetiştirme kursları düzenlemekte. Özürlü kontenjanından işe başlayabilmek için gerek kamu gerekse özel sektöre yönelik başvuruların mutlaka İş-Kur'a yapılması gerekiyor. Dolayısıyla özürlülerin, İş-Kur faaliyetlerini ve eğitimlerini daha bir dikkatle takip etmeleri gerekiyor.

Sanal dünyada hizmet veriyor

Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, özel sektörü olduğu kadar kamu kurumlarını da etkisi altına almış durumda. Kamu kurumları, ìbugün git, yarın gelî anlayışından, bilişim fuarlarına katılan ve e-devlet uygulamalarında yarışan bir aşamaya gelmeye başladı. Bu kapsamda İş-Kur da son yıllarda internet üzerinden vermeye başladığı hizmetlerle, hizmet kitlesine önemli kolaylıklar sağladı. Bu hizmetlerden bazıları;

Kurumun sitesine işveren veya iş arayan olarak üye olup, işgücü arztalep durumunu on-line izleyebiliyorsunuz.

İşsizlik sigortası ödemelerine ve kurumca yapılan diğer ödemelere internet sitesinden başvurabiliyor, aşamaları da yine on-line olarak izleyebiliyorsunuz.

İşverenler de aylık işgücü çizelgelerini yine internet ortamında kuruma gönderebiliyor.

BiTiRiRKEN

6gündür yayınlanmakta olan dizi çalışmamızla, işsizlik ortamında işverenlerin, çalışanların ve işsizlerin en fazla merak ettiği konulara açıklık getirmeye çalıştık. İşsizlik, önümüzdeki ayların ve hatta belki de yılların en önemli gündem maddesini oluşturacak gibi görünüyor. Okurlarımıza tavsiyemiz, bu kadar önemli bir gündem maddesine dair, hap şekline getirilmiş bu 6 günlük çalışmayı kesip bir kenarda saklamaları.

Zira işsizliğin kimin kapısını çalacağı hiç belli olmuyor. Yazı dizimiz bitse de, Çalışanın Köşesi'nde sizlerden gelen soruları cevaplamaya ve güncel konuları işlemeye devam edeceğiz. Sorularınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
Üst