İş Kur'a Bildirim Cezaları

Merhaba, benim bir müşterim Kasım Ayında 50 işçiyi geçtiginden İşkur'dan ilgili form ile özürlü işçi talabinde bulunduk. Bizi arayıp işçilerle görüşmek üzere çağırdılar. İşçiler seçildi ve girişleri yapıldı. Ocak ayında 50 işçiden düştük ve işçilerimizi işten çıkardık. İşkur'a işçilerimizi çıkardığımızı bildirdik. Şimdi İşkur'dan gelen yazıya göre işçiler çalışmaya başladıktan sonra İşkur'a bildirim yapmamız gerekiyormuş. Bu bildirimi yapmadığımız için işçileri çalışır kabul etmeyip özürlü işçi çalıştırmamaktan ceza yazılacağı söylenmekte. Bu eminim sizede benim kadar saçma gelmiştir, ama durum bu. Anlamadığım ben işçileri çalıştırmışım, sadece çalıştırdığımı bildirmemişim. Bildirimin cezası varsa amenna. Ancak çalışan işçileri çalışır saymam ne demek anlamadım. Mahkemeye gitsem %100 kazanacağımı biliyorum, ancak uzun yola girmek istemiyorum. Varsa daha önce böylesi bir problem ile karşılaşan veya bir çözüm yolu kanun no vs. cevaplarsa sevinirim. İyi çalışmalar..

Özürlü işçi istihdamında konntenjan dahili ise %100, kontenjan dahili değilse %50 teşvik var. Bu teşviktende mi yararlanmadınız? Yani şunu demek istiyorum. Bu bahsettiğim SGK prim teşviğinden yararlanmak için iş kurdan bir yazı alınıp bu yazı sigorta kurumuna ibraz ediliyor. O esnada iş kur a kayıtta yapılmış olurdu. İş kur pek ceza kesme taraftarı bir kurum değil ama ters bir memura mı denk geldiniz anlamadım. Üstelik iş kur un aracalığıyla bulmuşsunuz işçileri. Sadece bildirim yapmamışsınız.

50 işçiyi geçtiğiniz için aylık bildirim yapma mecburiyetiniz var. Bu bildirimi yapmamanın da cezası.

Bu bildirim her ay yapıyoruz zaten. Özürlü işçi çalışmaya başladığında İşkur'a ben bu özürlüleri çalıştırmaya başladım diye bildirilecek deniliyor. Sorun bu.

Geçmiş olsun. Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Özürlü alımlarını bildirdiğimiz için başıma gelmedi. Eğer cezayı 01.08.2004 tarihli "Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağdurlarının İstihdamı Hakkındaki Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ" e istinaden keseceklerse bu tebliğ 26.05.2009 tarih ve 27239 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle kaldırıldı. Söz konusu tebliğde işe alımları veya alınmayanları 22 gün içinde bildirmeniz gerekiyordu yoksa cezası vardı. Başka yerde tanımlanmış ceza var mıdır bilmiyorum. Bence ceza dayanağını öğrenirseniz daha iyi olur.

Sorun ilk başta "tescil" noktası olsa gerek,hatırladığım çok önceden (2000)yapılan iş teftişi sonucu bu noktada bir tespit yapılmıştı,buna istinaden itiraz edip davayı kazanmıştık,burada kanun un amacına bağlı olarak özürlü istihdamı yapıldığı işyeri kayıtlarından anlaşılmıştı evet tahminim aynı konu kazanırsınız

Arkadaşlar durumunu en iyi ben anlıyorum onların bahsettiği şey yukarıda sıralanananların hiçbiri değil işkurun amacı hem çalışmamak (200 kişi sağlam adam istedim 2 kişi özürlü geldi) sonra benim bulduğum adamları önce kendilerine kayıt ettirip sonra almamı istediler maksat işkur çalışıyor :) arkadaşımın problemi çok basit sen elemanları zaten oradan seçtin yani onlarda zaten onlar kayıtlı sen bulmadın onlar sana buldu onların bulduğundan almışsın. burada problem yok kendin bulsaydın personeli işkura gönderip işsiz diye kayıt yaptırıp daha sonra işe alsan hoşlarına gider :) ceza meza ödeme

Sn.Shemarik68 sizi anlıyor,eleştirilerinize katılıyor, konuya ilişkin düşüncenize saygı duyuyorum,lakin anlaşılan o ki sorun "tescil"noktasında,kurum kanalıyle istihdam olunsa da,işcinin istihdam edilen işveren kontenjanına dahil edilebilmesi için işe başladıkdan sonra işverence tescil işleminin yaptırılması gerekmektedir,bu yükümlülük zamanında yerine getirilmeyip ceza durumu doğmuş ise yapılması gereken itiraz etmek olmalıdır,eder ise haklı çıkma ihtimali,dolayısıyle ceza ödememe durumu yüksek ihtimaldir.

İş Kur 2 ay ve 2 işçi için 6.800TL cezayı kesip göndermiş. Dayanağı ise zaten yerine getirmiş olduğumuz 4857/101.madde. Görüşmeye gittigimizde biz anlamayız ceza tahakkuk etmiş, mahkemeye verin deniliyor. Her şey yerine getirilmiş sadece verdiginiz işçileri çalıştırıyoruz dememişiz. Buna bu ceza olurmu? Kanunun neresinde var Allah aşkına. Anlaşılan o ki mahkeme yolu göründü. Ama sadece işkur'a degil, bunu yazan memurada. Memuru Bakanlığa ayrıca şikayet edecegim ve kendisinede dava açmanın yollarını arayacağım. Bıktık artık bu işi yokuşa süren işgüzar memurlardan. Belki birileri ceza vs. alırsa digerleride akıllanır.