İş Sözleşmesi ve İşçinin Feshi Halinde Tazminat

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan teLVe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
28 Tem 2005
Mesajlar
17
Merhaba, İşveren işçiyle yapacağı sözleşmede İşçinin işten bildirimsiz ayrılması durumunda tazminat ödemesini isteyebilirmi ? Çünkü firmada iç mimarlar istihdam edilmekte ve mesleki eğitime tabi tutulmaktalar ve işçinin sözleşmeyi feshi halinde işveren o mimarın imza atmış olduğunu projeler ve projenin detayları konusunda maddi ve manevi mağduriyet yaşamaktadır. Bununla ilgili iş sözleşmesine nasıl bi madde eklenebilir ?
 
Re: İş Sözleşmesi ve İşçinin Feshi halinde tazminat

Merhaba,

Normal şartlar altında zaten işçi ve işveren bildirim yükümlülüklerine uymak zorundadırlar. Bu 4857 Sayılı İş Kanununun 17.Maddesiyle kapsam içerisine alınmıştır. (İhbar Önelleri)

Kolay Gelsin.
 
Merhaba,
Kurumumuzda uygulanan sözleşmelerde bir kısım özellik arz eden çalışanlar için cezai şartı uyguluyoruz. Şöyle ki: " Bu sözleşme, sözleşmenin imzalandığı tarih olan ......./......./200 tarihinden başlayarak ...../...../200 tarihine kadar yürürlükte kalır. Bu tarihte kendiliğinden sona erer. Personel sözleşmenin sona eriş tarihinden önce İş Kanununda belirtilen haklı nedenler harici bir nedenle işi bıraktığı taktirde, işverenin yasal hakları dışında almakta olduğu en son brüt ücretinin (burayı siz doldurun......) katı tutarında tazminat ödemeyi peşinen kabul eder. Yine İş Kanununda belirlenen haklı bir neden olmaksızın personelin iş sözleşmesinin işveren tarafından süresinden önce sona erdirilmesi halinde ise, işveren tarafından da personelin yasal hakları dışında iş sözleşmesinin feshedildiği aydaki son brüt ücretinin (aynı tutar......) katı tutarında tazminat ödenecektir.Yukarıdaki hükümler iş sözleşmesinin haklı nedenle feshine sebep olan taraf aleyhine, diğer taraf lehine aynen uygulanacaktır.
Sözleşmenin süresi sonunda kendiliğinden sona ermesi halinde zikredilen tazminat hükümleri geçerli değildir. Tarafların yukarıda belirtilen hallerde her türlü zarar, ziyan ve kar mahrumiyetini talep etme hakkı ayrıca saklıdır. Taraflar karşılıklı rıza gösterdiklerini gösterir iki tarafın imzasına havi yazılı ibraname düzenlemek suretiyle yukarıdaki kayıtlara bağlı kalmaksızın her zaman bu sözleşmeyi sona erdirebilirler. Deneme süresine ilişkin hüküm ve uygulamalar saklıdır."denmektedir. Bu şekilde her iki taraf için de hüküm doğurduğundan her hangi bir sıkıntı yaşamamaktayız.
Tazminat tutarında mahkemeler doğal olarak indirime gitmektedir. Fakat bu sözleşme ile çalışıp, başka bir iş bulduğunda bizden ayrılan personellerimizden kesin olarak tazminatlarını aldık.
İyi çalışmalar.
 
Üst