İş Sözleşmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bekir44
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar, Bir konuda bilir kişilerden bir akıl almak istiyorum,
2011 yılında bir şirkette işe başladım bu şirket yarı resmi bir yer yani bakanlığa bağlı özel bir şirket. 2013 yılında askere gittim 2014 yılında yine aynı yerde işe devam ettim. İş sözleşmesinde brüt ücret olarak belirtiyor sözleşmede brüt belirtme gibi bir zorunluluğu var mı net belirtemez mi. Başta konuştuğumuz maaş da herhangi bir agi den bahsedilmedi ve 2011 den bu yana bize hiç bordro verilmedi. Dün agi konusu konuşuldu maaşın içinde denildi bir bordro gösterdi agi dahil olarak belirtmişler. Benim vereceğim ücret bu kadar beğenmeyen versin istifasını diye kestirip atıldı. Bu konuda yasal haklarımız neler. Bu şirket bize bordro vermek zorunda değil mi? Bu bordro verilmemesi sebebiyle istifa etsek tazminat hakkı oluyor mu?

İş sözleşmesinin net veya bürüt üzerinden yapılması tarafların anlaşmasına bağlıdır.
İşveren bordro olmasa da bordrodaki bilgileri ihtiva eden ücret pusulası vermek zorundadır, vermez ise iş kanununa göre ceza kesilebilir.
Bordro verilmemesi veya ücret artış anlaşmazlığı nedeni ile istifa haklı neden oluşturmadığından tazminat alamazsınız.

Anlaşılan bizim patroncuk cin olmadan adam çarpmaya başlamış. Adam hem asgari geçim indirimin üstüne yatıyor bide vergiden düşüyor. Allah bilsin. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Anlaşılan bizim patroncuk cin olmadan adam çarpmaya başlamış. Adam hem asgari geçim indirimin üstüne yatıyor bide vergiden düşüyor. Allah bilsin. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
Kısmen haklı olabilirsiniz ama asıl sorun sanki,
siz o iş sözleşmesini imzalarken neye imza attığınızı bilmeden imzalamışsınız gibi duruyor daha çok.
Brüt ücret üzerinden iş sözleşmesi yapmanın veya ücreti agi dahil olarak anlaşmanın, tarafların anlaşması halinde adam çarpmaya çalışmakla bir ilgisi yok.

o yüzden haksız duruma düşüyorum brüt ne net ne o zaman bilmediğimizden atladık . Başta konuşulan maaş şirketle benim aramdaki mevzu devletin bana verdiği agi devletle benim aramda adam agi yi sanki kendi cebinden veriyormuş gibi maaşa dahil etmiş bide brüt yazınca yeni aklımıza geldi.

Bir konu daha var arkadaşlar geçen hafta bi abimiz istifa etti. prim i 5000 küsür belli bir primden sonra kendi istifa etse bile tazminat alması gerekmiyor mu? muhasebe ile görüşmüş istifa etmeden önce ssk dan belge alman gerekiyordu demiş öyle bişey var mı?

Öyle bir şey var,
istifa eden günü 15000 de olsa kıdem tazminatı alamaz.
3600gün 15 yıl sigortalılık şartını yerine getirdiğine dair SGK dan alacağı yazı ile sözleşmesini ilgili kanuna dayanarak FESHETMESİ GEREKİR.

Maalesef bir cep telefonu alırken özelliklerini inceleyip sorup soruşturduğumuzun 10 da biri kadar bile ilgi göstermiyoruz bu tür iş sözleşmesi veya kredi sözleşmelerine.