İş Sözleşmesinde Deneme Süresi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan miller57
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

miller57

Katkı Sunan Üye
Deneme süresi 2 aydır ve toplu iş sözleşmeleriyle en fazla 4 aya kadar uzatılabilir diye biliyorum. Öncelikle bu bilgim doğrumudur?
İkincisi, ben bir işçi olarak herhangi bir işçi sendiksına bağlı olmadığım halde, işverenim tarafından işe girişimde bana imzalatılan belirsiz süreli iş sözleşmesinde ki deneme süresi 3 aydır maddesinden sorumlu tutulabilirmiyim?

Kısacası deneme süresi 2 aysa ve toplu iş sözleşmesi yoksa deneme süresi belirsiz süreli iş sözleşmesinde nasıl 2 aydan uzun tutulabilir?

Kafam karıştı. Bilmediğim veya değişen bir şeyler mi var, yardımcı olursanız sevinirim.

Ynt: İş Sözleşmesinde Deneme Süresi

İş Kanunu n da madde 15 te denem süresinin en çok 2 ay olabileceği ve ancak toplu iş sözleşmesiyle 4 aya kadar uzatılabileceği açıkça belirtilmiş.
Bireysel iş sözleşmesi ile 3 ay olarak tanımlanmış bir deneme süresi en çok 2 ay için geçerli kabul görür.
http://www.alomaliye.com/2008/abdurrahman_calik_deneme.htm

3 aylık deneme süresi olmaz aslına bakarsanız 2 ay bile çoktur uygulamada genelde 1 ay deneme süresi koyarlar ama nadiren 2 ay da konulduğu görülmüştür ama 3 ay pek de mantıklı gelmedi bana sanki 3 ay sonra işçi çıkartılacakmış gibi bir kanı oluştu bende ama umarım öyle değildir 3 ay içinde sizi çıkartırsa tazminat vermeyecek ama 3 aydan sonra ilk işe giriş tarihiniz hem kıdem de hem ihbarda hem de yıllık izinde baz alınacak eğer işe ihtiyacınız varsa çalışın size zararı olmaz ama bu arada muhasebe yetkilisine ve gerekirse sizi işe alana ve patrona sorun neden 3 ay deneme süresi bunca zamanda çözemiyorlarmı acaba işçiyi

İşe yeni başlayan işcinin işyeri ve çalışma koşullarına alışabilmesi,mesleki yeteneği ve iş disiplini,kurum kültürü edinmişliği için yasa deneme süresi adı altında düzenleme getirmiştir.Sözleşme de taraflar deneme süresi belirleyip belirlememekta serbesttirler,zorunluluk sözkonusu değildir ve her sözleşmede deneme süresinin varlığından söz edilemez.
Deneme süresi Kanun da belirtilen süreden daha kısa tutulabilir,Kanun da belirtilen sürede aşılamaz,aşılan süre de geçersizdir.Zira burada işciyi koruma ilkesi ön plana çıkmaktadır.
Ferdi iş sözleşmelerinde 2 aydan fazla süreyi aşan deneme süresi geçersiz olacağından,işcinin deneme süresinin 3 ay olduğu gerekçesiyle,3 aylık deneme süresi baz alınarak,bu süresi içinde taraflar bu hakkı (M.15/2 fıkra)kullanamaz.

Aydınlatıcı cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim. . .