İş sözleşmesindeki tazminat maddeleri ve senet

Üyelik
27 Mar 2012
Mesajlar
1
Bir bankanın açtığı sınavı kazandım. Eposta ile sözleşme daveti aldım. Sözleşme imzalamak için gittim ama aşağıdaki maddeler nedeniyle imzalamadım.

- İşten ayrıldığımda aldığım tüm ücret+ikramiye+diğer ödemelerin tamamını geri ödeyeceğim.
- İşten ayrıldığımda 36 aylık brüt maaşımı tazminat olarak ödeyeceğim.
- 36 aylık brüt ücreti kadar senet imzalamayı kabul ediyorum.

Hak ettiğim işi hukuksuz sözleşme nedeniyle kaçırdım. Mağdur edildiğimi düşünüyorum. Tazminat davası açmabilirmiyim? Örnek bir yargı kararı var mıdır?
 
Ynt: İş sözleşmesindeki tazminat maddeleri ve senet

- İş sözleşmelerindeki yasaya ters olan maddeler geçersiz kabul edilir.
- İş sözleşmelerindeki bu tür tazminat maddeleri her iki taraf için karşılıklı düzenlenmişse geçerlidir.
- Çalıştığınız süre için ücret almaya hak kazanırsınız, işten ayrıldığınızda , çalışmış olduğunuz süreler poff diye uçup gitmeyeceğinden , kazandığınız ücret hakkınız da kaybolmaz , yani aldığınız ücretleri geri ödemeniz gerekmez.
- Senet in istenme şartı nedir? İşin gereği bazen bu tür teminat senetleri alınabilir.
- Önünüze konan iş sözleşmesini kabul etmeme hakkınızı kullandığınız için, açmak istediğiniz tazminat davası kuvvetle muhtemel kabul görmeyecektir.
 
Ynt: İş sözleşmesindeki tazminat maddeleri ve senet

adanaliserdar ' Alıntı:
- İşten ayrıldığımda aldığım tüm ücret+ikramiye+diğer ödemelerin tamamını geri ödeyeceğim.
- İşten ayrıldığımda 36 aylık brüt maaşımı tazminat olarak ödeyeceğim.
- 36 aylık brüt ücreti kadar senet imzalamayı kabul ediyorum.
Sn.Keremcem e katılıyorum.
Merak ettim iş sözleşmesinde bu tür maddeler hangi gerekçelerle yer alabilir ve bu durum ne manaya gelir;
a-öncelikle sözleşme özel bir şekle tabi değil ve tarafların" sözleşme serbestisi"sözkonusudur.Ancak,başlangıç olarak işverenin baskınlığı hissediliyor
b-her üç madde "cezai şart"içeriyor ve tek taraflı,ayrıca büyük ihtimalle bu olayda "belirli iş sözleşmesi"imzalatılmak istenilmiş,dolayısıyle ağır koşullar ileri sürülerek, işcinin herhangi bir şekilde sözleşme süresinden önce işyerinden ayrılması engellenmek istenmiştir.
c-yapılmak istenen sözleşmeye bütünsel olarak bakıp karar vermek gerekirsede,dava konusu olması halinde, iş hukuku yönünden sözkonusu sözleşme hükümlerinin tamamen işveren lehine sonuç vereceğini sanmıyorum.
 
Ynt: İş sözleşmesindeki tazminat maddeleri ve senet

Sanırım burda bir bilgi eksikliği var.
Bence şu anda Türkiye hiç bir banka böyle tek taraflı bir sözleşme yapıp daha baştan iş yasasını ihlal etmez.
Sözleşmeyi iyice incelemek gerek. Mutlaka iş hukukuna uygun hale getirmişlerdir.
Çünkü bildiğim kadarı ile bankalarda iş hukuku ayrı bir departmandır ve burda çok değerli hocalarımız çalışmaktadırlar.
 
Ynt: İş sözleşmesindeki tazminat maddeleri ve senet

Haklısınız üstadım.
Biraz daha irdelemek gerekirse;
a......sözleşmenin üç ana unsuru var.işcinin "iş görme" edimi karşılığında, işverenin ücret ödeme yükümü sözkonusu olduğu için ilk şık baştan geçersiz olup talebi dahi mümkün değildir.
b..... 36 aylık ücret tek taraflı tazminat olarak kararlaştırılmamalı,aşırı ağır,fahiş,bu nedenle talep edilse dahi,tamamı hak edilemez,karşılıklı olarak düzenlenmiş olsa dahi tamamı yine sözkonusu olamaz,işci yönünden yine ölçüsüzdür,her halukarda işci lehine "hakkaniyet indirimi"sözkonusu olacaktır, bu nedenle ikinci şık tek taraflı düzenlendiği için geçersiz dahi olabilecektir.Üstelik bir koşula da bağlanmamış,gerekçesiz,(belki gerekçesi de vardır,bu noktayı da bilseydik daha rahat değerleme imkanımız olabilirdi)
c...... işin başında 36 aylık senet imzalıtılıp,tahsil edilmesi de o kadar kolay olmasa gerek.Zira bu senet teminat niteliğindedir.Bazı hallerde yapılan işin mahiyeti gereği belki lüzum hissedilebilir,her işci için doğru değil.
İş hukuku yönünden;her ne kadar teminat senedi olası zarar karşılığı olarak düşünülsede,genel mana da bu konuda iyi niyet olduğu söylenemez, (söylensede makul sebeblere dayanmalı),işciyi koruma-gözetme durumu yok,işveren baskınlığı,dayatması sözkonusu,bu durum ileride tehdit olarak kullanılabilir,taraflar arasında borç para verme-alma durumuda yok ,olsa işyeri-şirket kayıtlarında gözükmesi gerekir,sonuç itibariyle amaç işcinin olaki verebileceği zarara karşın senet alınmış olabilir,tahsilide kolay olmasa gerek,genel de bu konular yargıya taşınır,bu nedenle neticeye göre mahkemece KARAR VERİLECEKTİR.
 

Benzer konular

Üst