İŞ ve işçi güvenliği Sorumlusu olmak için?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bugi16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Ocak 2010
Mesajlar
59
4 yıllık işletme mezunuyum iş güvenliği sorumlusu/uzmanı olabilirmiyim.Ne yapmam gerekli?
 
Ynt: İŞ ve işçi güvenliği Sorumlusu olmak için?

Sayın bugi16,

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı

Çalışma hayatını düzenleyen 4857 sayılı iş kanunu ve buna bağlı İSG yönetmeliklerin asıl amacı iş kazalarını önlemektir. Bu kanun ve yönetmelikler sosyal tarafların tümüne bu konuda görevler yüklemiştir.
İşyerlerindeki kaza ve mesleki hastalıkların gerçekleşme oranı hala çok yüksektir. Çalışanların sağlığını kollamak ve daha yüksek düzeyde koruma sağlamak için gecikmeksizin önleyici önlemlerin alınması ve var olan önlemlerin ıslah edilmesi gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği, konu insan yaşamı olduğundan çok büyük öneme sahiptir. Bu yüzden çalışma hayatına dahil herkesin, iş sağlığı ve güvenliğinin önleme fonksiyonunu anlayacak bilince sahip kılınması gerekmektedir.
Bunu da ancak devlet, işverenler ve çalışanlar aynı amaç doğrultusunda çalışarak başarabiliriz.

4857 sayılı iş kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmelikler uyarınca , uzman mühendislerimiz tarafından aşağıdaki eğitimleri vermekteyiz.Eğitim sonucunda katılımcılara iş güvenliği sertifikası verilmektedir.

a) Genel iş saglığı ve güvenliği kuralları,
b) İş kazaları ve meslek hastalıklarının sebepleri ve iş yerindeki riskler,
c) Kaza, yaralanma ve hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,
d) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,
e) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,
f) Yasal mevzuat ile ilgili bilgiler,
g) İş yerinde güvenli ortam ve sistemleri kurma,
h) Kişisel koruyucu alet kullanımı,
i) Ekranlı ekipmanlarla çalışma,
j) Uyarı işaretleri,
k) Kimyasal, fiziksel ve biyolojik maddelerle ortaya çıkan riskler,
l) Temizlik ve düzen,
m) Yangın olayı ve yangından korunma,
n) Termal konfor şartları,
o) Ergonomi,
p) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,
r) İlk yardım, kurtarma.

4857 sayılı İş Kanununa göre:
MADDE 77. - İşverenler iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.
İşverenler iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşi karşıya bulundukları mesleki riskler, alınmasi gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumluluklari konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği egitimini vermek zorundadırlar. Yapılacak eğitimin usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenligi Eğitimlerinin Usul ve Esaslari Hakkında Yönetmelik:
İşverenin Yükümlülükleri
Madde 4 ? İşverenler, iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının tesis edilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. Bu amaçla, işverenler, çalışanları, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, onların karşı karşıya bulundukları mesleki riskler ve bunlarla ilgili alinmasi gerekli tedbirler konusunda işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği egitim programlarını hazırlamak, eğitimlerin düzenlenmesini, çalışanların bu programlara katılmasını sağlamak ve verilecek eğitim için uygun yer, araç ve gereç temin etmekle yükümlüdürler.
Asil işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde, alt işverene ait çalışanlarin eğitimlerinden, asil işveren, alt işverenle birlikte sorumludur.
Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, geçici is ilişkisi ile çalişanlara gerekli eğitimi vermekle yükümlüdür.
İşverenler, çalışanlarına, iş sözleşmesinin türüne bakılmaksızın gerekli eğitimi vermekle yükümlüdür.

Çalışanın Yükümlülükleri
Madde 5 ? Çalışanlar sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesisi için işyerinde düzenlenecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılmak ve bu konudaki talimat ve prosedürlere uymakla yükümlüdürler.
Eğitimi Verebilecek Kisi ve Kuruluslar
Madde 15 ? Is sagligi ve güvenligi egitimlerinde; uzmanlik konularina göre, is güvenligi ile görevli mühendis veya teknik eleman ile isyeri hekiminden yararlanilacagi gibi, verilecek egitimin çesidine göre, bu hizmeti veren veya vermeye yetkili kurum, kurulus ya da firmalardan, egitim amaçli merkezlerden, isçi veya isveren kuruluslarinca kurulan egitim vakiflarindan, isveren ve isçi kuruluslari veya bunlar tarafindan birlikte olusturulan ortak egitim merkez ve birimlerinden, is sagligi ve güvenligi konularinda Is Müfettisi olarak görev yapmis olanlardan yararlanilabilir. Uzman kisi veya kuruluslardan hizmet alinmasi durumunda çalisanlara verilecek egitimin, bu Yönetmeligin 4 üncü maddesinde belirtilen hususlari kapsayacak sekilde uygulanmasindan isveren sorumludur.

Saygılarımla,
Murat ERGÜL
 
Ynt: İŞ ve işçi güvenliği Sorumlusu olmak için?

bugi16 ' Alıntı:

http://www.casgem.gov.tr/articles92a5.html?category_id=111 adresinden ilgili yerleri inceleyerek sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. ancak benim araştırdığıma göre mühendis ve teknikerler olabiliyor.siz yine de bir bakın.burdan takip etmeye çalışıcam,farklı bir sonuçla karşılaşırsanız bana mesajla bildirirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar
 
Üst