fonradar

İş Verenin Netten Brüte Dönmesi

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar,

-2016 yılı içinde maaşı net olarak yatan fakat 2017 yılı içinde yapılan zamla birlikte maaşı brütten yatacak olan bir kişi sözleşmeyi haklı nedenle fesih edebilir mi?

-İçi işveren arasında imzalanan sözleşmede brüt/net ...... alacaktır diye bir sütun var. İşveren sözleşme üzerinde net kısmını karalasa ben sen ile brütten anlaştım dese bunun tersini sürekli sabit yatan maaş ile ispatlamak mümkün müdür?

-Şu anda bu bildirim sadece üst yönetici tarafından şifaen iletilmiştir. İşçide bunu kabul etmediğini şifaen bildirmiştir.Burada işçi itirazını dile getirmek için 11.aydaki maaşını mı beklemelidir. Çünkü 2017 yılı 11.ayında alınan maaş kesilen vergilerle birlikte eski maaşın altında kalmaktadır.
Yada 3 aydan sonra yatacak maaş bir üst vergi dilimine denk gelmekte ve düşüş başlamaktadır. Bu maaşın netten brüte döndüğünün göstergesi olarak algılamalı ve o zaman mı itiraz dile getirmeli?
 
Son düzenleme:
Eğer işçi aü üzerinden maaş alıyor ise 2017 yılı içinde destek sayesinde 01 ayı ile 12 ay maaşı arasında fark olmayacağı (bekar agi aldığı varsayımı ile) için itiraz etmeyebilir.
Bu arada aü dahi alınsa agi ile fark kapatma olmasaydı 2017 yılında 07 ayı gibi %20 vergi dilimine geçerdi.
 
asgari ücret değil 2016 yılı 2.750 net idi. şimdi yatan ise 3.117,00 tl. Bu 3.117 tl yi brüte çevirince 4.080,00 gibi bir rakam yapıyor agide 199,97 tl ve maaşın içinde yatıyor. 11.ayda net maaş 2.700,64 Tl'ye geliyor ve 4.aydan itibaren 3.073 tl ye düşüyor. Yukarıdaki yollardan hangilerini izlemek gerekir?
 
2017 yılında aylık net ücretiniz 2750 TL.nin altına düşmüyorsa, netten brüte dönülmesine itiraz edemezsiniz.
 
11.ayda 2.700 tl ye düşüyor. 11.ay in gelmesini mi
beklemeliyiz.
 
Son düzenleme:
Aldığı net 2.750 ise brüte dönüşte olsa burada ilk önemli husus ücret artışı yani zam oranının ne olduğudur,buradan varmak istediğim nokta ise bu oranın(örneğin % 5 in) net ücret üzerinden aylık miktarı ile bu oranın(yani % 5in)brürüt ücret üzerinden işcinin eline geçen/geçecek olan ortalama aylık miktarın eşit olması (ortalamasının ay bazında eşit olması) gerekir ki işci aleyhine sonuç doğmasın,malum olayımızda çalışma koşullarında işci aleyhine bir değişiklik olup/olmadığı konusu var,işci aleyhine bir durum doğuyor/doğacak ise(ki anlattığınıza göre doğuyor,aralıkta da olsa farketmez)buna göre işveren M.22 kapsamında işlem yapmalı,yapsa bile anlaşılan işci kabül etmiyor,bu durumda olayın sonucu işveren tarafından fesih(genelde böyle olur ama)işveren fesih yoluna gitmez ise bu defa işci tarafından da haklı nedenle(M.24/II-"e" ve "f" bendin son cümlesi doğrultusunda fesih olmaz/olamaz değil,mümkündür
Sözleşme üzerinde karalama(tahrifat gibi)bir şey yapmayın,yapmanızında zaten önemi yok,zira işcinin bu değişiklik öncesi ne kadar ve ne şekilde(yani net mi,brüt mü)ücret aldığı zaten ortada.
Not.ayrıca bu değişiklik durumu, ileride olası ihbar,kıdem,y.izin,fazla çalışma,b.ve genel tatil ücreti vs.ve var ise kıdeme bağlı haklar yönünden de irdelenmeli)
 
Son düzenleme:
şeref bey kusura bakmayın kafam karıştı. Şu an işçinin yıllık aldığı toplam ücret agi hariç 32.757,68 tl aylık olarak ta 2.729,80 olarak hesaplanmaktadır. 2016 yıllık maaş toplamı agi hariç 30.780 tl ve aylık ta 2.565 tl ye denk gelmektedir. Doğrumu yaptım bil miyorum ama agiyi dahil etmedim ve şu anki duruma göre işçi eski maaşından fazla para almaktadır. Buna göre bir itiraz hakkı kalmıyor gibi gözükmektedir. Doğru mudur?
 
Bence yanlış düşünüyorsunuz,
ücret bugüne kadar net olarak hesaplanıp ödeniyorken, netten brüte dönmek işverenin tek başına alıp uygulayabileceği bir karar değildir.
İş ilişkisinin ana şartlarından biri olan ücretin hesaplanması ( net mi brüt mü) nı değişmesi konusunda işverenin bu isteğinde çalışanın da rızası varsa, bir sıkıntı olmamakla birlikte, bu duruma rızası olmayan çalışan açısından net ücretle çalışırken brüt ücrete dönülmesi, çalışma şartlarında esaslı değişiklik olur ve bu duruma itirazı olan çalışan , uygulamaya devam edilmesi durumunda sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı alma hakkını kazanır.
 
Bu sonuca göre sorun olmaz gibi görünmesede,yukarıdaki örneği yani % 5 noktasını dikkate alarak,hareket etmelisiniz.
2016 ücretini belirlenen zam oranı üzerinden hesapladığınızda oluşan aylık net ücret ile yine zam yapılması sonucu brüt ücret üzerinden işçinin eline geçecek ortalama aylık ücret eşit olmalı ki,işçi aleyhine bir durum doğmasın.
 
Sayın Arkadaşlar,

Konunun önemli bir yanı gözden kaçıyor. Öncelikle işçinin işverenle NET ücret üzerinden bir sözleşmesi varmı yokmu ona bakılmalı. Varsa bunun da şartları incelenmeli. Tüm bunlar yoksa 2017 yılında brüt olarak yapılan artış sonucunda uygulanan brüt tutar değişmediği sürece ele geçen tutar nedeniyle herhangi bir itiraz yada hukuki çelişki sözkonusu değildir. Ancak brüt tutar indirilirse hukuk yolu açılabilir.
 
Düşüncem o dur ki;
bu olaydaki sözleşmede "işcinin ücreti net/brüt..........."gibi/şeklinde ibare mevcut, açık olarak "işcinin ücreti net........." veya "işcinin ücreti brüt.......tl"yazılı değil,
ücretin sözleşmede(net mi yoksa brüt mü şeklinde)yazılı olması elbette önemli,yazılı olması ihtilafa yer vermez(anlaşılır ki işcinin ücreti net veya brüt)eğer işcinin ücreti sözleşmede açık olarak belirtilmemiş veya işci-işveren arasında sözleşme düzenlenmemiş(ortada sözleşme yok) ise bu defa işcinin ücretinin net mi yoksa brüt üzerinden mi ödenmiş olduğuna bakılır ki,bu olayda durum gayet açık ücret ödemesi net üzerinden yapılmış,bu noktada sorun yok.
Diyelim ki sn.Kevork üstadın,
"Tüm bunlar yoksa 2017 yılında brüt olarak yapılan artış sonucunda uygulanan brüt tutar değişmediği sürece ele geçen tutar nedeniyle herhangi bir itiraz yada hukuki çelişki sözkonusu değildir"düşüncesini anlamakta zorlandım,
tekrar ediyorum burada önemli olan nokta,her iki yönden(net ve brüt üzerinden artış yapıldıktan sonra karşılaştırma yapıldığında,brüt uygulamada bir ay da ele geçen ortalama tutarda, net uygulamaya nazaran azlık olmamasıdır,olması halinde bu durum işci aleyhine olacaktır.
 
Ortada bir sözleşme var tabi ki ama hemen hemen herkeste olduğu gibi işe girerken sözleşmeler okun muyor veya dikkat edilmiyor. Bildiğim kadarıyla zaten brüt/net... diye bir kısım var işveren artık bunu nasıl işaretledi elimizde bilgi yok. ama sonuçta 2016 yılı içinde her ay net değişmeden hesaba yattı ve brüt ücret her ay artarak sgk ya bildirildi buda ücretin netten brüte olarak hesaplanıp ödendiğini gösterir. şeref beyin dediği aylık ortalamayı baz alacaksak bir sonuç elde edilemeyecek. Ksimkesyan dediğine göre de brüt düşmediği için bir sorun yok. Dolayısıyla zannedersem işçi bu durumu kabullenmek zorunda kalacak. Bana kalsa bu esaslı bir değişiklik diyecem ama netten brüte yada brütten nete dönmenin herhangi bir sakıncası olup olmadığını destekleyecek açık bir kanun maddesi de yok.
 
-Bildiğim açık kanun,yönetmelik hükmü yok,olayınız M.22 kapsamında değerlendirilmesi gereken bir konudur,net olan şu ki,
sözkonusu değişikliğin işci aleyhine olmaması gerekir,bu nokta kesin böyledir.
-2017 için brüt uygulamasında zam yapıldıktan sonra işcinin eline geçecek olan ücret,net ücrete zam yapıldıktan sonra işcinin eline geçen/geçecek olan ücretten aşağı olmamalı,brüt üzerinden oran kurarak,varacağınız/bulacağınız miktarın aylık ortalaması, zamlı aylık net ücret miktarı ile eşit olmalı(10-20-50 krş.üzeri olabilir)aşağısı olmamalı,burada esas önemli olan işcinin eline geçecek olan ortalama ay bazında ki ücrettir,
-zamlı brüt düşmeden,brüt uygulamasında ortalamada işcinin eline geçen (aylık) ücret, net ücret uygulamasında ki aylık ücretin altına düşmüyor/düşmeyecekse sorun yok,mümkün mü,mümkün ise bilen hesaplasın ki görelim,dolayısıyla öğrenmiş olalım.
 
Ferruh hocam eline sağlık ayrıntıya girmişsin teşekkür ederim. Şimdi bu tabloya göre ne yapmak gerekir. ortalama ücrete göre mi hareket edicez. yoksa son üç ayda maaşın 2.750 tl'nin altına düşmesine göre mi ? İnanın kafa karışıklığından nasıl hareket edeceğimizi çıkaramadım.
 
Son düzenleme:
bu yapılan, sözleşme şartlarında esaslı bir değişikliktir ve bu nedenle sizin mutlaka yazılı onayınızın olması gerekirdi. yapılan değişiklik bugün için aleyhte sonuçlanmıyor olabilir fakat gelecekte işçi aleyhinde sonuçlanmayacağı kesin değildir. bu sebepten dolayı, işverene noter aracılığıyla sözleşmede onayınız olmadan yapılan değişikliğin düzeltilmesini, mağdur olduğunuz hakediş rakamının hesaplanarak tarafınıza aidesini bu yazınıza 6 iş günü içerisinde cevap vermesini aksi halde iş sözleşmesini haklı nedenle kıdem tazminatlı feshedeceğinizi bildirmeniz yeterli olacaktır.
 
Düşüncem o dur ki;
......
Diyelim ki sn.Kevork üstadın,
"Tüm bunlar yoksa 2017 yılında brüt olarak yapılan artış sonucunda uygulanan brüt tutar değişmediği sürece ele geçen tutar nedeniyle herhangi bir itiraz yada hukuki çelişki sözkonusu değildir"düşüncesini anlamakta zorlandım,
tekrar ediyorum burada önemli olan nokta,her iki yönden(net ve brüt üzerinden artış yapıldıktan sonra karşılaştırma yapıldığında,brüt uygulamada bir ay da ele geçen ortalama tutarda, net uygulamaya nazaran azlık olmamasıdır,olması halinde bu durum işci aleyhine olacaktır.

Sayın Aydemir

Bunda aslında zorlanacak bir şey yok. Yasaların ücret kavramı net değil Brüt ücret temellidir. Her konuşulan yada saptanan da brüt kavramlıdır. Kademeli vergilendirmenin doğal sonucu olarak da ele geçen ücret belirli bir süre sonunda azalacaktır ve bu ücret indirimi sayılmıyor, böyle olsa hukuka intikal eden davaların haddi hesabı olmazdı. O yüzden net tutarın azalması işçi aleyhine olsada hukuka aykırılık yoktur. Bugün asgari ücret dahi 11 - 12 aylarda vergi dilimi yüzünden ele geçende azalabiliyor, hükümet kısmi bir çözüm yarattı ( ki ben iyi niyetli bulmama rağmen adil bulmam), ancak hatırlamak gerekiyor ki asgari ücret de brüt olarak saptanıyor. Bakınız zorunlu BES uygulaması yüzünden %3 oranında bir kesinti geliyor, buda nette bir azalmaya neden olacak ama yasal düzenlemenin doğal sonucu olan bu duruma karşı hukuk yolu kapalı.


Diğer yorumlar için,

Bu durum sözleşmede imzalı olan net/brüt şartını bilmiyoruz, ancak olmadığını tahmin ediyoruz, bu nedenle de konu hakkında sözleşmede esaslı değişik yorumuna katılmam mümkün değil. Sayın Aydemir için yazdıklarım zaten yeterli açıklama. Ancak ücret hesaplama tablosu örneğine bakarsanız asıl orda ilginç bir durumdan bahsedilebilir. Aralık ayı brüt ücreti ocakdan yüksek doğal olarak ertesi yıl bu rakamın altında bir brüt ücret belki sıkıntı yaratabilir. Ancak aralık brüt ücreti ile ertesi yıl devam edilirse bile 12 ay boyunca sabit kalacak brüt rakam itiraz yollarını kapatır, zam yapmamış ancak brüt ücreti de azaltmamış olur ve mesele kapanır. Tabi aynı brüt ücret ilk aylarda daha fazla ele geçen ücrete sebep olacağı için de nasıl bir itiraz dayanağı bulunabilirki.
 
Son düzenleme:
Sn.Kevork üstadım
Bu olaya ilişkin yorumunuza katılamıyorum,bu olaya ilişkin,
brüt ücret uygulaması ile işçinin eline daha az ücret geçer/geçecek ise bu durum kesinlikle korunmaz düşüncemi yineliyorum.
Soru sahibi arkadaşımızın ikilem içinde kaldığı anlaşılıyor,bence tereddüt yok ama kendisininden ikna olabilmesi için yardıma ihtiyacı var,araştırmasına devam etsin ki vardığı sonucu tekrar paylaşalım derim.
 
Ferruh hocam eline sağlık ayrıntıya girmişsin teşekkür ederim. Şimdi bu tabloya göre ne yapmak gerekir. ortalama ücrete göre mi hareket edicez. yoksa son üç ayda maaşın 2.750 tl'nin altına düşmesine göre mi ? İnanın kafa karışıklığından nasıl hareket edeceğimizi çıkaramadım.
sn.aygunh34
sn.kevork ile bendeniz farklı görüş belirttiğimiz için ikilemde kaldınız.
Düşüncemi yineliyorum,
ne son,nede ilk üç ay,kıstas ortalama ile bulunan miktardır.
 
Üst