fonradar

İş Yerinde Yıldırma Politikası

Üyelik
25 Ağu 2009
Mesajlar
2
son 1,5 senedir çalıştığım şirket patronu, bana psikolojik baskılar yaparak iş yerinden istifamı vermeye zorladı.

Fakat yapılan baskılara yılmadan devam ettim. bunda 3 gün önce yine kendisi bir kavga çıkararak beni kaçırmaya çalıştı fakat yinede direnmeye kararlıydım.

bana kavgasının arasında istifanı ver çık git dedi , ama benim orda 1,5 senelik emeğim duruyor diye düşünerek istifamı vermiceğmi söledim.

fakat mesai saatlerine uymadığımı ve verilen işleri yapmadığımı belirten bir savunma yazısı gönderdi bana sevgili patronum, bende kağıda somut tarih belirtmesini rica ettim. Tabi ben yılmadıkça o da yılmadı ve 2. bir savunma kağıdı yazısı gönderdi ve bunu cevaplamaz isem aksi halde iş akdimin fesh olacağınıda belirtmiş. Fakat benim o iş yeri ile yazılı bir sözleşmem yok, ayrıca maaşımı aldığıma dair de bir bordrom yok, imzam yok.

Tazminat vermemek için aylarca psikolojik baskı yaparak kaçırmaya çalıştığı beni en sonunda o gün yıldırdı ve ne hali varsa görsün diyerek çıktım.

Çalışma bakanlığına gidip şikayet etsem acaba haklı çıka bilirmiyim.

ayrıca işe girdiğim ilk ay dışında diğer aylar sigortam yattı.

çok uzun oldu derdim ama ne yapacağımı bilemiyorum yardımlarınızı bekliyorum. Emeğimin karşılığı böle mi olcaktı...

şimdiden yardım eden herekese çok teşekkürler..
 
Ynt: iş yerinde yıldırma politikası

Merhaba,

Çalışma yaşamında mobbing (işyerinde psikolojik taciz), işyerinde bireylere üstleri, eşit düzeyde çalışanlar veya astları tarafından sistematik biçimde uygulanan her türlü kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama gibi davranışları ifade eden anlamları ifade etmektedir. Mobbingten bahsedilmesi için davranışın sık sık ve tekrarlanarak ortaya çıkması (haftada en az bir kere) ve belirli bir zaman boyunda devam etmesi (en az altı ay) gerekir. Bir defalık hareketler mobbing olarak kabul edilmez.

Mobbingin amacı, işveren karşısında işçiyi kötü göstermek ya da iş ona çekilmez kılmak, işyerinde yokmuş gibi davranmak, dışlamak ve bu suretle onun iş sözlemesini bizzat kendisinin feshtemesini sağlamaktır.

Mobbing, işletme barışını bozmakta, sekteye uğratmaktadır. Mobbing uygulayan işçiler, işletme barışını tehlikeye atmama şeklindeki yan yükümlülüklerini ihlal etmektedir. Mobbing işveren tarafından uygulanıyorsa, işçi açısından iş sözleşmesini haklı fesih sebebi sayılmalıdır.

İşveren işçinin sözleşmesini işgörme yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmediğinden bahisle feshederse; işçi işe iade davasında kusurlu davranışının mobbinge dayandığını iddia ve ispat ederse, işe iade kararı verilmelidir. Mobbing, işçinin kusurlu davranışı açısından hukuka uygunluk sebebi olup; kusurluluğunu kaldırmalıdır. Ancak. işçi, işe iade davasında mobbing teşkil eden davranışları teker teker ortaya koymalı ve ispat etmelidir.

Yukarıdaki beyan doğrultusunda, sizin herhangi bir yere şikayet veya dava açmanız esnasında iddia ve ispat ederseniz, aynı paralelde sizin tazminatınızı almanız demektir.

Kolaygelsin
 
Ynt: İş Yerinde Yıldırma Politikası

Sevgili Aykay , yazdıkların için çok teşekkürler. Fakat bunların ispatı için dava açmayı düşünmüyorum. bir davanın avukat parasını bir tarafa bıraksam bile çekeceğim stres yapılan mobbingden daha zorlu gelicektir bana.

benim amacım tazminatımı almaktı fakat patron adam kendi olduğundan, kendini kral sandığından, bir şekilde başardığını sandığı zaferi azcıkta olsa canının yanmasını sağlıcak birkaç öneri bekliyorum sizden.

çalışma bakanlığına başvursam bu konuda canını yakabilirmiyim?
 
Ynt: İş Yerinde Yıldırma Politikası

Merhaba,

Öncelikle iş yaşamında, duygusallığı bir kenara bırakmanızı tavsiye ederim. Yani işinizi icra ederken, karşınıza iki seçenek çıkar; ya doğru karar verirsiniz, yada yanlış. Buda sizin elinizde. Doğru kararlar vermek istiyorsanızda işinizi ehil kimselerle yapmakta yarar var.

Siz gerekli yerlere müracat ederek, haklarınızı arayınız. Bu mücadeleden tek kaybedeceğiniz şey; "İŞİNİZDİR". Zaten onuda göze almışsınız ki, öyle gözüküyor. Sizde vakit kaybetmeden, Çalışma Bakanlığına ve İş mahkemesine aynı anda dilekçelerle müracaat'da bulunun. Gelişmeleri bekleyin.

Yeni iş aramayı da ihmal etmeyin... Hayat koşusu uzun etap diye adlandırılır bunada maraton denir.

Kolaygelsin
 
Üst