İşbaşı Tarihi 1 Mayıs'a Gelen İşçi

Üyelik
5 May 2015
Mesajlar
72
Konum
Bursa
Merhaba ustadlar, 14. Nisan izin baslangic, 30 nisan izin bitis olan bir iscimizin isbasi gunu 1 Mayis olmaktadir. Isci 1 mayisi da iznine eklenmesi hususunda (ulusal tatil) israrlarda ve iddialarda bulunmaktadir. Bu spesifik konuda ne yapmaliyiz? Dogrusu nedir?
 
Malum M.56/5 ci fıkra,ilgili yönetmelik M.6/5 ci fıkra da belirtildiği üzre anılan günler y.izin süresinden sayılmaz yani y.izin hesabında dikkate alınmaz.
Buna göre "eklenmesi" derken,
böyle olduğu (yani anılan tatil günü y.izin bitimine rastladığı)için işci "o"günü y.izin olarak kullanabilir mi veya böyle olduğu için "o"gün y.izin süresinden sayılır mı yahut y.izin süresine eklenir mi vs.gibi soruyorsanız,hayır eklenmez,sayılmaz,anılan gün "o""gün y.izin olarak kullanılmaz,anılan gün ,tatil günü olarak dikkate alınır ve işci tatilini kullanır,2 mayısta diğer çalışanlarla birlikte işbaşı yapar,
düşüncesindeyim...
 
Yıllık izine çıkılan günlerde yıllık izin günü 23 Nisan, 01 Mayıs, 19 Mayıs, 29 Ekim, 30 Ağustos ulusal bayramlar ile Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi dini bayramlar ve genel tatil günü olan pazar günleri işçinin yıllık izin süresinden sayılmaz.
 
İster 01/05 işyerini tatil edersiniz ister o gün için çift ücret (1 gün tatil i gün çalışma karşılığı) ödeyerek çalıştırırsınız.
 
Degerli yorumlariniz icin tesekkur ederim. Konunun daha net munazara edilebilmesi icin şöyle ekliyeyim;
Isci guvenlik görevlisi. Vardiyali sistem de gorev yapar, 1 Mayista normalde isbasi yapacagi vardiya belli. Yani isyerimiz tatil olmuyor. 24 saat esasinca calisan bir proje.
(ucret odeme konusu sorun degildir)
 
Son düzenleme:
Yorumlarıyla katkıda bulunan tüm üstadlara selam ve teşekkürler.
Şeref bey aynen dediğiniz gibi bir izahat yapıldı. Tabi bu gibi durumlarda personel trip atarak çıkıyor ofisten, işine gelmediği için :))
Tekrar teşekkürler.
 
Malumdur ki İşçinin iş görme borcunu yerine getirmesi gerekirken özürü olmadığı halde böylesi triplere girmesi anlaşılır değildir,bir mazereti var ise arzeder,işverende duruma göre gereğini yapar,işveren tamam işçiye sen anılan günde gelme derse iyi,gel derse işveren kötü olsun:)böyle bir mantık yok(not.yanlış anlaşılmasın işverenin avukatı değilim,amaç konuya açıklık getirmek)
 
Son düzenleme:
Üst