Ynt: İşçi Çıkartma Hk.
İşten çıkışlarda, öncelikle usul bakımından hata yapmamanız gerekmektedir. Yani işten çıkarılma tebliğini çalışanlara yazılı olarak bildirmek ve yazı teslim alınmadığı taktirde de yazının teslim alınmadığını tutanak ile kayda almak gerekmektedir. Çıkışların tebliğinin yanlız olarak yapılmaması, daha sonrasında tutanak düzenleyebilmek için bir kaç kişinin daha olması gerekmektedir.
Ayrıca iş güvencesinden yararlanan çalışanların iş akitlerinin feshinde geçerli ve haklı bir neden olması ve bu nedenin de tabliğde açık olarak ifade edilmesi gerekmektedir. Varolan fesih nedeni sizin için geçerli bir neden olabilir ancak, olay mahkemeye ulaştığında fesih nedeninin geçerli olmasının dışında haklı bir neden olması da gerekmektedir. Fesih nedenini haklılığı da bu anlamda hakim tarafından taktir edilecek ve işe iade kararı çıktığında da keremcem üyemizin açıkça belirttiği durum ortayaçıkacaktır.
Çok etik olmasa da, çalışana çıkışında kıdem tazminatı verilmez ise, çalışan 1 ay içerisinde, kıdem tazminatını almak ya da işe iadesi için dava açabilir. Bu durumda, davayı kaybetseniz bile, zaten ödemeyi göze aldığınız kıdem tazminatını ödersiniz ve dava kapanır. Bu durumda, çalışanlar genellikle işe iadesini değil, kıdem tazminatı hakkını almak için başvuruda bulunmaktadırlar. Dediğim gibi pek etik değil ancak, patronlar bizlerin önüne bu elemanları çıkarın dediklerinde bir çözüm üretebilmek gerekiyor.
İyi çalışmalar dileklerimle...