İşçi Çıkartma Hk.

kaan070608

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Haz 2008
Mesajlar
153
Konum
aydın
arkadaşlar kolay gelsin.şirket yöneticilerinin almış olduğu karara göre 15 ocakta işyerinden birkaç işçi çıkartılacak,fakat işçilere herhangi birşey söylenmedi daha.Şimdi 15 ocakta çıkartılacak olan işçileri ogün çağırıp ihbar ve kıd.tazminatları ödendiğinde yasal açıdan bir sorun doğarmı.birkaç gün önceden bildirilmesi gerekirmi.teşekkürler.
 
Ynt: işçi çıkartma hk.

ihbar tazminatını ödediğinize göre bir problem olmaz.ancak toplu çıkarmaya girmemesi için 1 aylık süre içerisinde kanunda belirtilen kişi sayısını aşmamanız gerekir.
kolay gelsin...
 
Ynt: İşçi Çıkartma Hk.

Eğer toplam çalışan sayısı iş kanunda belirtilen (30) sayıyı geçiyorsa çıkış nedeni geçerli bir neden olmalı. Çalışan mahkemeye başvurup haksız çıkarıldığı iddiasını doğrulatırsa ya işe almak yada ek tazminatlar ödemek durumunda kalabilirsiniz.
 
Ynt: İşçi Çıkartma Hk.

İşten ıkardığınız çalışan,sebebin geçersiz olduğu iddiasıyla işe iade davası açabilir.Dabayı kazanması durumunda,( büyük ihtimal kazanır) 4 aylık süre için çalışmış gibi tüm ücretlerini ödemek,SGk primlerini yatırmak ve işe geri almak durumunda kalırsınız.İşe başlatılmaması durumunda ayrıca en çok 8 aylık ücret kadar işe başlatmama tazminatı ödemek durumunda kalabilirsiniz.
 
Ynt: İşçi Çıkartma Hk.

İşten çıkışlarda, öncelikle usul bakımından hata yapmamanız gerekmektedir. Yani işten çıkarılma tebliğini çalışanlara yazılı olarak bildirmek ve yazı teslim alınmadığı taktirde de yazının teslim alınmadığını tutanak ile kayda almak gerekmektedir. Çıkışların tebliğinin yanlız olarak yapılmaması, daha sonrasında tutanak düzenleyebilmek için bir kaç kişinin daha olması gerekmektedir.

Ayrıca iş güvencesinden yararlanan çalışanların iş akitlerinin feshinde geçerli ve haklı bir neden olması ve bu nedenin de tabliğde açık olarak ifade edilmesi gerekmektedir. Varolan fesih nedeni sizin için geçerli bir neden olabilir ancak, olay mahkemeye ulaştığında fesih nedeninin geçerli olmasının dışında haklı bir neden olması da gerekmektedir. Fesih nedenini haklılığı da bu anlamda hakim tarafından taktir edilecek ve işe iade kararı çıktığında da keremcem üyemizin açıkça belirttiği durum ortayaçıkacaktır.

Çok etik olmasa da, çalışana çıkışında kıdem tazminatı verilmez ise, çalışan 1 ay içerisinde, kıdem tazminatını almak ya da işe iadesi için dava açabilir. Bu durumda, davayı kaybetseniz bile, zaten ödemeyi göze aldığınız kıdem tazminatını ödersiniz ve dava kapanır. Bu durumda, çalışanlar genellikle işe iadesini değil, kıdem tazminatı hakkını almak için başvuruda bulunmaktadırlar. Dediğim gibi pek etik değil ancak, patronlar bizlerin önüne bu elemanları çıkarın dediklerinde bir çözüm üretebilmek gerekiyor.

İyi çalışmalar dileklerimle...
 
Ynt: İşçi Çıkartma Hk.

30 günlük süre işe iade davası için geçerlidir.Kıdem tazminatı hakkı için zaman aşımı 10 yıl boyunca dava açılabilir.
 
Üst