İşçi Fesh Etse (kendi çıksa) Yine İş Arama Hakkı Var mıdır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan heerdeem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

heerdeem

Katkı Sunan Üye
selamlar

şimdi malumuz işi bırakırken ya da bıraktırılırken :D

taraflar karşılıklı ihbar yapmak zorunda .

şimdi merak ettiğim şu

bunu işveren yapsa ve adamı 15 gün çalıştırsa (6 ay için konuşuyorum)

işçinin günde 2 saat iş arama hakkı var :D

var var . biz mevzuatı konuşuyoruz

peki işçi işverene ben çıkıyorum ey patron dese........

yine günde 2 saat iş arama hakkı doğar mı

bilgi sahibi olanlar bilgilerinin dayanaklarını

tecrübeli forumdaşlarda tecrübelerini paylaşırlarsa

bahtiyar olurum

ve teşekkürlerimi sunarım

ihbar karşılıklıdır eğer bu işçi 15 gün önceden durumu bildirirse elbetteki bu hakkı vardır aksi halde yoktur.

iş kanunu md:27 "bildirim süreleri içinde...."

bildirim yapan taraf belirtilmediğine göre fesh eden taraf madde 17'deki şarta ve sürelere uyuyorsa iş arama izni verilmesi gerekir. izin verilmiyor ise izin süresine ait ücret %100 zamlı ödenir.

Re: İşçi Fesh Etse (kendi çıksa) Yine İş Arama Hakkı Var mı

Merhaba,

İhbar öneli sizin de dediğiniz gibi karşılıklıdır.
İsterseniz bu konu ile ilgili maddeyi inceleyelim,

Yeni iş arama izni
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

Şimdi....

Yukarıdaki ifadeye dikkat edin "bildirim süreleri içinde" kelimeleri geçiyor.Buradan çıkacak sonuç işçide istifa etse ve bildirim önelini işverene sunsa, burada dahi iş arama izni hakedecektir.

Bunun aksini kimse idda edemez çünkü bu konuyla ilgili bir yargıtay kararı yok.... :(

Mantık olarak düşündüğümüzde işgören, belli nedenlerinden ötürü firmada çalışmak istemiyor, İşveren beni terkeden personele neden iş arama izni vereyim ki diyebilir.

Aslında olması gereken, İşveren tarafından kullandırtılan önellerde iş arama izni olması gerekir.İşgören zaten işini bulup ayrılıyor.Her şeyin hesabını yapıp kılıfı hazır halde istifasını sunuyor.

Toparlamak gerekirse, 4857 Sayılı İş Kanununda iş arama izni, aynı ihbar önellerindeki gibi karşılıklı hak koyucu şeklinde işlenmiştir.

Doğru yada yanlış..... :)

Kolay gelsin.

İşverenin akdi ihbar öneli feshetmesi, işçiye bu süre zarfında iş arama imkanı yaratılmasıdır. Keza işçinin akdi bildirim öneline uyarak feshetmesi de işverenin,ayrılan işçi yerine yeni bir işçi bulabilmesi imkanının yaratılmasıdır. Yani burada bir ikame söz konusudur taraflara yeni iş veya işçi bulabilmesi fırsatının tanınmasıdır. İhbarın karşılıklı olmasının anlamı budur.O nedenle kanımca bildirim öneline uyarak işten ayrılan işçinin, akdi kendisinin feshetmiş olması nedeniyle yeni iş arama izni olmasa gerek.

fırat' Alıntı:
İşverenin akdi ihbar öneli feshetmesi, işçiye bu süre zarfında iş arama imkanı yaratılmasıdır. Keza işçinin akdi bildirim öneline uyarak feshetmesi de işverenin,ayrılan işçi yerine yeni bir işçi bulabilmesi imkanının yaratılmasıdır. Yani burada bir ikame söz konusudur taraflara yeni iş veya işçi bulabilmesi fırsatının tanınmasıdır. İhbarın karşılıklı olmasının anlamı budur.O nedenle kanımca bildirim öneline uyarak işten ayrılan işçinin, akdi kendisinin feshetmiş olması nedeniyle yeni iş arama izni olmasa gerek.

Sayın Fırat güzel bir yaklaşım.

Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi bunu kesin anlayabilmemiz için yargı kararı gerekir.

Ben şöyle bir şey yapıcam ve herkesde faydalanacak...

İşten güle oynaya ayrılan bir personelimizden rica edeceğim.Bizi mahkemeye ver diye.. :twisted:

Olayın sonucunu görmek için.Nasıl fikir ama....

İyi akşamlar diliyorum.

sayın HResources,

Yukarıda yazdıklarım kişisel bir yaklaşım veya yasanın yorumlanmasından çok yasanın açıklamasıdır.
İş K. süreli feshi düzenleyen

MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
.................

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

Burada görüldüğü üzere, ihbar öneline tekbül edecek ücreti peşin vererek akdi fesih yetkisi sadece işverene tanınmıştır. Ancak ihbar öneline uymak zorunluluğu her iki taraf için de söz konusu olup yaptırımı, bu süreye ait ücretin karşı tarafa ödenmesidir. Yani ihbarda karşılıklık sadece bu anlamdadır.

27. madde ise, son derece açık bir biçimde akdi önel vererek fesheden işverene, önel süresi içinde işçiye iş arama izni vermesini emretmektedir.
Maddenin hiç bir cümlesinde akdi fesheden işçiden bahsetmemektedir. Kanunlarda yer alan her madde, hukukda yorum veya kıyas yöntemlerinin uygulanmasına müsait değildir, özellikle emredici hükümler böyledir. Kaldı ki 27. maddenin düzenleniş biçimi, ihbar tazminatının karşılıklılık özelliğinin burada uygulanmasına imkan vermemektedir.

Ancak elbette ki dava açmak bir haktır..... (kaybetmek de neticesi :? )[/quote]

fırat' Alıntı:
..............................

27. madde ise, son derece açık bir biçimde akdi önel vererek fesheden işverene, önel süresi içinde işçiye iş arama izni vermesini emretmektedir.
Maddenin hiç bir cümlesinde akdi fesheden işçiden bahsetmemektedir.
..........................

Sayın Fırat

elbette kanun arama izni vermesini işverene emredecek

burada izin makamı ve iznin kullanma biçiminin takdiri yine işverene aittir.

işçinin -madem feshi ben yapıyorum

o zaman bu iş arama saatimi de

kullanma biçiminide ben takdir ederim

deme gibi bir durum söz konusu olabilir mi :D

bildirim süreleri

sizce bu leri eki sadece işverenin ihbar bildirim süresi mi oluyor

lütfen mahkemeleri meşgul etmeyelim.

aramızda çözelim :D

saygıyla

sayın heerdem,

MADDE 27. - Bildirim süreLERİ içinde işveren....

evet bu sadece işverenin vermesi gereken 2,4,6,8 haftalık sürelerdir. 17. madde ile 27. maddenin ileri sürdüğünüz biçimde birlikte yorumlanması, uygulanması imkanı bana göre yoktur.

Hukuk asla durağan bir kurallar manzumesi değildir. Pek çok kanun ve/veya madde, zaman içinde uygulamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle kaldırılmış değiştirilmiş veya yepyeni düzenlemler getirilmiştir. Söylediğiniz mantıksız değil ancak ihbar tazminatının önceki yazılarımda belirttiğim İKAME özelliğine yani ihbar süresinin ve yaptırımı olan tazminatın özelliğine ve maddenin ihdas amacına aykırı ve mevcut hukuk düzeninde bence imkansızdır.
Örneğin http://www.hukuki.net/topic.asp?topic_ID=7090 bu konuyu incelerseniz eğer, şu soru sorulmuştur: İşçi işten ayrılmak istiyor ancak işverene ihbar tazminatı ödememek için ihbar sürelerine uyuyor, ancak bu arada başka bir iş buluyor ve derhal bu yeni işe başlaması lazım ma ihbar tazminatı onu endişelendiriyor ve bu düzenlemeyi eleştirerek dava açıyor, biz de merakla dava sonucunu bekliyoruz.
Saygılarımla

fırat' Alıntı:
sayın heerdem,

MADDE 27. - Bildirim süreLERİ içinde işveren....

evet bu sadece işverenin vermesi gereken 2,4,6,8 haftalık sürelerdir. 17. madde ile 27. maddenin ileri sürdüğünüz biçimde birlikte yorumlanması, uygulanması imkanı bana göre yoktur.

Hukuk asla durağan bir kurallar manzumesi değildir.

.........................

Sayın Fırat

işçi tekil şahış

işveren tekil şahış

süre çoğul.....

burada işverenin işçiye 2 haftalık için iznini sabahtan

4 haftalık için akşamdan kullan gibi bir anlammı aramalıyız :D

hukuki noktada -anladığım kadarıyla avukat bir forumdaşımızsınız

size karşı yorum yapmak beni aşar. :oops:

ama tek cümle; kanun metninde geçen kelimeler statiktir ama kanunun gerekçesine ve konuluş sebebine göre yorumlar dinamiktir.

şimdi kanunun ruhuna baktığımızda ve olayı incelediğimizde

her işçiyi çıkaran patronun hemen eleman bulduğunu nasıl kabul edemiyorsak

her işten kendi isteği ile çıkan işçinin iş buluduğunu varsayamayız kanaatimce

burada alışma ve deneme sürelerini de göz önüne alırsak.....

içeriği zenginleştirdiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.

saygıyla