fonradar

İşçiden Kesilen Cezalar

Üyelik
15 Tem 2005
Mesajlar
60
Konum
Ankara
Merhabalar,

İşçiden çeşitli nedenlerle (disiplin, işyerine verdiği zarar, 3. kişilere ve onların mallarına verdiği zarar) gibi nedenlerle cezai kesintiler yapılmaktadır.

Bu kesintilerin tamamı mı veya yalnızca disiplinle ilgili olanları mı Çalışma Bakanlığına yatırılmalıdır?

Bu konudaki yönetmeliği iletebilir misiniz
 
Sayın nhtayd,

İlginiz için teşekkürler ama "kesinti yapılabilir mi?"yi değil de kesinti yapıldıktan sonraki işlemi öğrenmek istiyorum...

Saygılarımla
 
Sayın Bayk,

Kod:
Ücret kesme cezası 

MADDE 38. - İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. 

İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. 

  Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye'de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz  bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her işveren işyerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır. Bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.

Kod:
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı 

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: 

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

İşçinin İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dahilinde iki günlük kazancından fazla olamaz. Eğer 30 günlük ücretinden fazla ise kanun size tazminatsız işten çıkarma yetkisi veriyor. Tabiki işçiyi işten çıkarmakta her hatasından sonra olmamalı. Sadece bir bilgi olsun diye buraya aldım.

Pardon ekleme yapayım. Siz herhalükarda kestiğiniz cezayı Çalışma Bakanlığı hesabına yatırın. Gerçi bu işçinin 2 günlük ücretinden fazla olmamalı ama, kesinti yapmışsınız artık. Dolayısıyla en iyi çözüm (bence) Bakanlık hesaplarına yatması.
 
Üst