İşçilerin Kalması İçin Tutulan Dairenin Giderleri ve Tescili

FATİH PESEN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ağu 2005
Mesajlar
810
Konum
İst
sayın meslektaşlar...

lokantanin işçilerinin kalması için Limited şirket adına tutularak kira kontratı düzenlenen dairenin kirası ve elk su v.s. masraflarını gider yazabilirmiyiz......ayrıca vergi dairesi ve tic odasına bir bildirim yapılmasına gerek varmı bu konuda...?

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
KVK'nun 13. maddesi kurumlarda safi kurum kazancının GVK'nun ticari kazanç hükümlerine göre tesbit edileceğini açıkla­mıştır

GVK'nun 40. maddesi safi kazancın tesbit edilmesi için aşağıda­ki giderlerin indirilmesini kabul eder.

1- Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilebilmesi için genel giderler...

Söz konusu personellerinizin yatacak yerlerinin temini için kiralanan dairenin kira elektrik su vb. giderleri kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılan giderler arasındadır. ilgi daireye bilgi vererek muhtasar beyanname ile de stopaj vergisini beyan etmeniz gerekecektir.

selamlar...
 
Yanıtınız icin tesekkürler...

Ticaret odasında bir işleme gerek yok diye düsünüyorum, en fazla vergi dairesine bilgi verilebilir, aslına bakarsanız vergi dairesine bildirmenin gerekli oldugunuda düsünmüyorum. Stopajını muhtasarda göstermek yeterli diye düsünüyorum

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
!!!

Şube mahiyetinde olmadığından ticaret siciline tescile gerek yok ancak elektrik su vb. giderleri yazacağınızdan daireye bilgi vermenizde fayda olacaktır.
 
konuyla ilgi bilgim çok değil ama mantıklı bir düşünceyle, işçinin kalması için kiralanan bir eve ait elektrik ve su giderlerini kira giderlerini şirkete gider yazmak pek mantıklı değil, işçi su kullanmış, şirketle alakası ne, elektrik yakmış şirketle alakası ne, kirasını şirket ödedi diyelim, bu durumdada işçiye bir nevi ödeme yapmış demektir, bunuda maaş olarak hesaplayıp ödeyeceği prim ve gelir vergisinide ona göre hesaplamalı diye düşünüyorum. ama dediğim gibi pek bilgim yok yanılıyorda olabilirim. bilmiyorsan niye cevap yazdın derseniz, konuyu birde bu açıdan düşünüp cevaplarsanız bizde doğrusunu öğrenmiş oluruz dedim.
 
Sayın meslektaslar yanıtlarınız icin tesekkürler...
sayın denetmen,

gvk madde 40/ 2 de... Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri bölümüne bu giderler girmezmi sizce?

Sözlükten buldugum kadarıyla tam türkçesi ; iş yerinde veya işyerinin eklentilerinde yedirip içirme besleme bakma ve barındırma giderleri.....

saygılarımla
FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Sn. Pesen Merhaba,
gvk madde 40/ 2 de... Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri bölümüne bu giderler girmezmi sizce?
Yazınızdan anladığım kadarıyla Ltd.Şti. adına kiralanan yer, iş yerinde veya işyerinin eklentisinde bulunmuyor, işçiler dışarıdan kiralanan bir misafirhanede ikamet ettiriliyorlar. Bu yüzden 40/2' ye göre değerlendirilmemeli diye düşünüyorum. Eğer tahsis edilen yer bir üçüncü kişiden kiralanan değilde şirket mülkiyetinde bir yer olsaydı; GVK,23. Md/9'a göre 100 m2' yi geçmeyen lojmanlar için dediğiniz gibi bir uygulama sözkonusu olurdu. Fakat burada işlemin farklı olduğunu düşünüyorum.
GVK' nun 61. maddesinde yeralan hüküm nedeniyle, personele konut tahsisi yoluyla sağlanan menfaat ücret niteliğindedir. Dolayısıyla sağlanan menfaat emsal kira bedeli üzerinden ücret olarak kabul edilip, bordrada vergi kesintisine tabi tutulmalıdır.
Anladığım kadarıyla lokanta işçilerine veya görevlilerine sağlanan konut ve onun ısıtılması , aydınlatılması giderleri GVK 23.Md. /9. Bende tam uygunluk göstermemektedir. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
 
sayın fatih pesen, dediğiniz maddedeki işyeri ve müştemilatı dediği konuyu bence araştırmak lazım, benim kendi anlayışıma göre işyeri müştemilatı, yani işyeri eklentisi denilen yer, işyerine bitişik ayrılmayan, işin devamı için gerekli olan yer gibi bir anlam ifade ediyor. bence sizin konunun gvk 61. maddede işçiye sağlanan ayni yardımlara girip ücret olarak sayılması gerekmektedir. hem sizin dediğiniz gibi bir uygulama kabul edilecek olsa, tüm büyük şirketler tüm elemanlarının kaldığı konutları kendileri kiralarlar ve gider olarak düşerlerdi, dediğim gibi bu benim kendi görüşüm.
 
Sayın demirkale ve denetmen yanıtlarınız icin tesekkürler.

Birde şu açıdan bakarsak eger daireyi işçilerin kalması icin degilde depo olarak kullanmak için tutsaydık dairenin tüm giderlerini şirket giderleri arasında gösteremezmiydik, odalardan birindede mallarin guvenliği için işçilerden biri yatılı kalsın. bu durumda nasıl bir uygulama yapmak dogru olurdu ?

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
sayın fatih pesen, siz daireyi ozaman depo olarak kullanırsınız ve ozaman tüm giderlerinizi düşebilirsiniz diye düşünüyorum. ancak yoklama anında gerçi uygulamada bu kadar ince detaylara girileceğini sanmıyorum ama, oranın depo olarak kullanıldığını yoklama memurlarının görüp ona göre yoklama tutulacağınıda göz önünde bulundurmanız gerekir sanırım.
 
Üst