personel maaş programı

İşçimize Gider Pusulası Kesebilir miyiz?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MELEK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MELEK

Katkı Sunan Üye
limited şirketin bahçe bakımının yapımı için dışardan bahçevan gelmektedir, uzun süreden beri şirkette çalışan bir işçimiz ona yardımcı olmaktadır, işçimiz şimdi bahçe bakımını kendisi yapmak istiyor bana onun ücretini verin diyor bu işçimiz bordrolu çalışıyor olup asgari ücret almaktadır, ekstradan yapacağı bu iş için gider pusulası düzenlenebilir mi?

Evet düzenleyebilirsiniz.Bizim de buna benzer bir durumumuz var.Ve biz bordrolu işçimize aynı zamanda gider pusulası da düzenliyoruz.

Melek Hanım.Bu konuyla ilgili bu zamana kadar herhangi bir sorun yaşamadık....Gerçi denetim de görmedik...Ama yine de herhangi bir sorun yaşayacağınızı sanmam.

değeli melek,
bence bordrolu işçinize gider pusulası düzenleyemezsiniz. aldığı/alacağı ücreti bordroya ekleyerek vermelisiniz. tabi bu da ssk ve vergi kesintisine tabi olacaktır. ancak işçi işverenin evinde veya bağında bu işi yapıyorsa başka...

gider psuslası düzenleyemezsiniz diyerek kesin bir hükümde bulunmak bence yanlış sayın ibrahimb.bunun uygulamada pek çok örneği var.Sizin dediğiniz de olur tabi...İşçinin bahçevanlık işi için aldığı ücret bordroya yansıtılabilir...Ama bence bu iş orada çalışan işçinin esas işi değildir ve sürekliliği de tartışmalıdır.bu nedenle gider psulası düzenlenmesi daha doğru olur gibi geliyor

Sayın İbrahimb bende sizin gibi düşünüyorum, fakat yandaki firma aynı şeyi yapıyormuş bizim işçide onlardan öğrenmiş o söyledi bana böyle yapılabilceğine ben olmaz demiştim.

Merhaba,
Firmanın sözleşmeli işçisinin iş saatleri içinde; aynı işverenin isteği ile bahçevanlık yapması, o işin devamı niteliğine girer. İş sözleşmesinde bu durumun belirtilmesi gerekir. Olaya gider pusulası düzenlenebilir gözüyle bakılması şu sonuçları doğurabilir
1- İşçinin iş saatleri içinde başka bir işle iştigal etmesi, sözleşme hükümlerinde yer almadığı takdirde işten çıkarılma nedeni olabilmektedir.
2- Olası bir iş kazasında, işçi-işveren-iş ilişkisi olayı iş kazası olmaktan çıkaramayacaktır. Gider pusulasıyla iş gören birinin iş kazasını SSK'ya fatura edilmesi de bunun çarpıklığını gözler önüne serecektir.
3- Çalışılan süre sonunda iş edimi yerine getirilirse fazla mesai kavramının içinde değerlendirilebilecektir. Gider pusulası bu durumu ayırt etmekte tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanında ssk ve stopaj yönünün de değerlendirilmesi gerekecektir.
Sonuç: Gider pusulasıyla iş görme edimini belgelendirmek mümkündür. Ama bunun yanında bordrolu çalışan bu işçinin ssk primleri ve elde ettiği ücretin vergisini kesinti yoluyla tahsil etmek işverenin yükümlülüğü altında olacaktır.