işçinin işverene ihbarı...

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan heerdeem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
arkadaşlar.malumunuz iş çıkışlarında tarafların birbirine ihbar etme yükümlülükleri vardı.bunun da asgarisi 6 aya kadar 2hafta.

şimdi işçi işverene çıkacağını 15 gün önce ihbar etse, bu durumda da 2 saat iş arama hakkı yine doğar zannediyorum. bunu toplu olarak kullansa ve bunu sona bıraksa vede hesabını şöyle yapsa;

15x2=30 saat

şimdi günlüğü 7,5 saat olarak kabul edersek,

30/7,5=4 gün

dolayısıyla işçi (tabii işvereninde bunu ne şekilde kullanıcağını takdir etme yetkisi var) son 4 gün sayabilir.

Değil mi?
 
Günaydın;

İşçi iş arama iznini toplu olarak kullanmak isteyebilir.İster ise bunu işverene bildirmek zorundadır.Yukarıdaki gibi talebini işvere iletir.İşvereninde bu süreyi izin olarak kullandırtma yada peşin olarak ödeme hakkı vardır.Her iki durumda da işçi ister gün olarak isterse para olarak iş arama izninden yararlanır.

Kolay gelsin.
 
hg

Sayın herdem şöyle bir soru sormuş
şimdi işçi işverene çıkacağını 15 gün önce ihbar etse;

1-İŞçi işverene çıkacağını söyledi dilekçeyi yazdı 15 gün önceden örnek işverende dilekçeyi aldı.15 gün bitti işveren dediki arkadaş ben senin ihbarını almadım ve işten çıkışınıda onaylamıyorum derse işçi bu durumda ne yapacak ?İhbarını nasıl ispatlayacak çünkü iyi niyetli işçi yeni iş buldu ve ayrılmaya karar verdi işverende uyanık ya ben istifanı almadım gidersen dava açarım derse ne olacak izlenecek prosüdür nedir?benim bildiğim en garantili ihbar noterden çekilendir.
 
Re: hg

TEBLİĞLERDE TEBLİĞ EDEN TEBELLÜĞ ALAN KISIM VARDIR . İŞVEREN İMZALAYINCA BİR SURETİNİDE İŞÇİ ALIR BU SAYEDE MAHKEMEDE DELİL TEŞKİL EDER
 
beyler dinsizin hakkından imansız gelir. sırça köşklerde oturan başkasına taş atamaz.

şimdi hesaplama doğrumu değil mi?
 
heerdeem' Alıntı:
arkadaşlar hesaplama noktasında fikir beyan edecek yok mu..

Merhaba,
4857 sayılı İş Kanununun 27. maddesine göre söylediğin doğrudur. 27. madde sözleşmeyi fesheden taraf ayırımı yapmamış. İş arama izinlerini birleştirerek toplu olarak kullanmak bana göre mümkün.

Kod:
 
     Yeni iş arama izni
     MADDE 27 - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
     İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
     İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
 
 
Tamer hocam

4 gün hesabı doğru mu? mesala o işçi bu ayın son dört günü gelmezse aylığını tam olarak almaya hak kazanır. yanlışlık var mı acaba!?
 
Üst