İşçinin kıdem tazminatı

işçi çalıştığı süre içerisinde bayram ve tatil günlerinde çaılşmış ama karşılığında işverenden ücretini alamamıştır,şimdi işçi ücretsiz izne kendi isteğiyle ayrılmış ve iş hakkını fes edip kıdem tazminatnı almak istemektedir,işçimiz kendi isteğiyle ücretsiz izne ayrılmışken kıdem tazmınatını alabilme hakkı varmıdır? cevaplarınızı bekliyorum

Ynt: İşçinin kıdem tazminatı

GülayDOĞAN ' Alıntı:
işçi çalıştığı süre içerisinde bayram ve tatil günlerinde çaılşmış ama karşılığında işverenden ücretini alamamıştır,şimdi işçi ücretsiz izne kendi isteğiyle ayrılmış ve iş hakkını fes edip kıdem tazminatnı almak istemektedir,işçimiz kendi isteğiyle ücretsiz izne ayrılmışken kıdem tazmınatını alabilme hakkı varmıdır? cevaplarınızı bekliyorum
Sorunuzu iki aşamada değerlendirmek isterim.
a.işcinin geniş anlamda "fazla çalışma,bayram ve genel tatil çalışmaları"karşılığı ücretlerinin zamanında ödenmesi gerekir.Anlaşılan uzun süre ödenmemiş,bu durum işciye 24/II-e bendine göre fesih imkanı verir(.Ancak, işcininde bu noktada iyi niyetli olması gerekir yani hemen ödenmedi diye hadi fesih yoluna gideyim demek de doğru değil).Şahsi kanaatim böyle bir gerçek var ise önce bu durumu işverene yazılı olarak,daha sonra Noter kanalıyla ihtarname göndermesi uygun olur.
b.işcinin kendi istek ve iradesiyle ücretsiz izne ayrılmasının bu konu ile ilgisi yoktur.Bir yıl ve üzeri kıdemi var ise ve "a"şıkkında ki süreçleri izlemesi halinde daha rahat talep edebilecek ,dava konusu olursada alabilecektir.