fonradar

İşçiye özel işi nedeniyle Ücretsiz izin verilmesi

  • Konbuyu başlatan SMMM FATİH
  • Başlangıç tarihi
S

SMMM FATİH

Ziyaretçi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
Sayı : B.13.2.SGK.0.10.05.00/1093-94-131/1051 23.12.2009
Konu: Sıfır Gün ve Kazanç Bildirilen Sigortalıların Sağlık Yardımları
G E N E L G E
2009 - 155
...............

Diğer taraftan. 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı maddesinde, yıllık ücretli i/inlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren tarafından toplam dört güne kadar ücretsiz izin verileceği. 74 üncü maddesinde ise isteği halinde doğum yapan kadın işçiye, onaltı veya onsekiz haftalık sürenin tamamlanmasından sonra altı aya kadar ücretsiz i/in verileceği öngörülmüş ve Kanunda bu sürelerin haricinde ücretsiz i/in düzenlenmesine yer verilmemiştir.
Bu nedenle, 4857 sayılı İş Kanununda sayılan haller haricindeki ücretsiz izin süreleri geçerli sayılmadığından 5510 sayılı Kanun uyarınca sigortalılık niteliği yitirilmiş olmaktadır.
Bu itibarla, aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı eksik gün nedeni hanesine, "02 Ücretsiz/aylıksız izin'* kodu kaydedilmesi halinde:
- İş Kanununda sayılan ücretsiz i/in hallerini ihtiva eden ve bu durumu belgelenen ücretsiz izin sürelerinde. "D" gün ve kazanç bildirilen ve işten çıkış kaydı verilmemiş olan sigortalılardan, sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde 30 gün prim ödeme şartını yerine getirenler sağlık yardımlarından yararlanabilecek.
- İşten çıkış kaydı verilmemiş olmasına rağmen, ücretsiz izin sürelerinin İş Kanununda sayılan halleri kapsamaması durumunda ise "()"* gün ve kazanç bildirilen sigortalılar sağlık yardımlarından yararlanamayacaktır.
4857 sayılı Kanunda belirtilen ücretsiz izin halleri dışında aylık prim ve hizmet belgelerinde "0" gün ve kazanç bildirilen sigortalılar. 5510 sayılı Kanunun 60 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası kapsamına girmektedirler. 01/10/2010 tarihine kadar iki yıllık geçiş sürecinde talebe bağlı olarak, bu tarihten itibaren ise zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı olacak bu durumdaki kişilerin gelir testi talebinde bulunarak 60/c-l kapsamında veya gelir seviyelerine bağlı olarak genel sağlık sigortalısı olma imkanları bulunmaktadır.



Yukarıdaki genelgeye göre özel işi nedeniyle 3 gün izin alan işçiyi aylık prim bildirgesinde nasıl göstermeliyiz.
 
Ynt: İşçiye özel işi nedeniyle Ücretsiz izin verilmesi

Bu durum sgk uydurmasıdır. Ay içinde sıfır gün ve kazanç bildirilenlere sadece sağlık yardımı yapılmayacağı belirtilmiştir. Ancak iş kanununda yukarıda belirtilenler dışında da ücretsiz izin olabileceğini unutmuşlar. Kısaca sgk'nın sağlık yardımını tırpanlamasının başka bir yolu.
 
Ynt: İşçiye özel işi nedeniyle Ücretsiz izin verilmesi

Banada çok saçma geldi.
İşçinin özel bir işi çıktı ücretsiz izin istedi işveren doğal olarak izin verdi.
Sgk diyorki bu izin ücretsiz izin kapsamında değildir. İşçi izin aldığı için sigortalılık niteliğini yitirmiş sayılır. Sağlık yardımından faydalanması için eksik günler için gss. primi ödemelidir diyor.

Bu nasıl uygulama anlamadım.
 
Ynt: İşçiye özel işi nedeniyle Ücretsiz izin verilmesi

paralar suyunu çekmiş ondan bence...
 
Üst