İşe Geç Gelen Personel

merhabalar,
iyi mali tatiller.

işe arasıra geç gelen personelimiz var. Bu personeli işveren tazminatsız çıkarmak istiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim. ayda, hafta da, kaç defa ,kaç saat geç gelmesi lazım ki çıkarabilelim. Gelmediği günler için ihtar da bulunacağız. kaçıncı ihtar da çıkarabiliriz. bunla ilgili mahkeme kararı falan var mı ?

Herkese kolaylıklar diliyorum.

Ynt: İşe Geç Gelen Personel

yalnız işe geç gelmek tazminatsızı çıkış nedeni değildir diye biliyorum.ihtar veririsniz fakat verdiğiniz ihtarlara rağmen çalışanın davranışlarında bir düzelme görülmezse tazminatını ödeyerek çıkarabilirsiniz.
yanlış mı biliyorum yorumu olan arkadaşlar var mı?

Merhabalar,
İşe geç gelme alışkanlık haline geldiyse ve siz bu konuda gerekli savunmaları alıp, ihtarları verdiyseniz sanırım iş kanunu 25/II-h "işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi" fıkrası gereğince iş akdini feshedebilirsiniz. Sonuçta işverenin maaşı zamanında ödemesi bekleniyorsa işçinin de zamanında görevinin başında olması beklenir.
Kolay gelsin.

merhalar..ozayseye katılıyorum.Benımde sureklı işe gec gelen personelim vardı yakın zamana kadar.Sozlu onlarca kez uyardım.Daha sonra tutanaklar düzenledim.Sonunda tazmınatsız çıkış yaptım işciyi.İşci bölge calısmaya şikayet etmıs.Müfettişin yanına gıttım durumu anlattım.Müfettişde tutanak tuttu.O tutanak ankaraya gıdecek bende sonucu beklıyorum.Sürekli gec kalan personele tutanak tutun tebliğ edin ve 4857 sayılı iş kanunun 25.II-h bendı geregınce tek taraflı fesih etmişdim.Bakalım sonuc ne olcak.Sonucu sizlerlede paylasacagım.İyi çalısmalar......

İşe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmiş olmak geçerli bir fesih nedeni olarak kabul edilmekte,ancak fesih için haklı nedenler arasında sayılmamaktadır.Yani bu sebeple iş akdini sonlandırabilirsiniz,kıdem tazminatınıda ödersiniz.

BİROL KAYA ' Alıntı:
merhabalar,
iyi mali tatiller.

işe arasıra geç gelen personelimiz var. Bu personeli işveren tazminatsız çıkarmak istiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim. ayda, hafta da, kaç defa ,kaç saat geç gelmesi lazım ki çıkarabilelim. Gelmediği günler için ihtar da bulunacağız. kaçıncı ihtar da çıkarabiliriz. bunla ilgili mahkeme kararı falan var mı ?

Herkese kolaylıklar diliyorum.

İş Kanunu?na göre, işçinin sürekli olarak işe geç gelmesi tazminatsız işten çıkartılma nedeni değildir. Sadece, işçinin geç geldiği sürenin ücretinin kesilmesi mümkündür.

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
III- Zorlayıcı sebepler:

İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir

Bu arada sorulan sorunun tarihine dikkat eden oldumu?Temmuz! Konu soruyu cevaplamaktan,tartışmaya kaymış durumda. ;D

pekı tazmınatını verip cıkarın dıyen arkadaslara soruyorum.Bu insan sürekli gec kalıyo sureklı yazılı ve sözlu uyarılıyo ama hala bildiğini okuyo ne yapacaz pekı?bu işcinin hakkını verecekmıyız.Bu ülkede kanun var nızam var..4857 25 II-h BU MADDE ne işe yarıyo.İşverenın tek taraflı fesih hakkı yok mu?

İşverenin tek taraflı fesih hakkı elbette var.Bu nedenle feshedebileceğinize dair mahkeme kararlarına da ulaşabilirsiniz araştırırsanız.Bu nedenle fesihte bulunduğunuzda tazminatınızı da ödemeniz gerekir.
Fesihten başka yaptırımlar uygulayabilirsiniz.
Geç kaldığı süreleri,varsa çalışanın o dönemdeki fazla mesai ücretlerinden kesebilirsiniz.
Aynı hafta içindeki eksik çalışmalarının toplamının fazla olması durumunda hafta tatiline hak kazanmadığından yola çıkıp,hafta tatili ücretini kesebilirsiniz,vs.vs. Ama bu nedenle sözleşmeyi tazminatsız feshedemezsiniz.Ederseniz,çalışanın dava açması durumunda tazminata karar verilme ihtimali çok daha yüksek çıkacaktır.

saygılar

İşte olmadığı (geç geldiği için) saatlerde bitmesi koşullu bir görev verin. Yerine getiremeyeceği için haklı nedenle fesih md uygulayın.

nane ' Alıntı:
İşte olmadığı (geç geldiği için) saatlerde bitmesi koşullu bir görev verin. Yerine getiremeyeceği için haklı nedenle fesih md uygulayın.
İlk örnekte bunu yapmak mümkünmüdür?
MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.

25/II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a-İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b-İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c-İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d-İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e-İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f-İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g-İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h-İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
i-İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

Görev verirsiniz, yapamaz. Yazılı olarak uyarırsınız ve yine yapmaz ise "h" bendine göre...

merhalar..ozayseye katılıyorum.Benımde sureklı işe gec gelen personelim vardı yakın zamana kadar.Sozlu onlarca kez uyardım.Daha sonra tutanaklar düzenledim.Sonunda tazmınatsız çıkış yaptım işciyi.İşci bölge calısmaya şikayet etmıs.Müfettişin yanına gıttım durumu anlattım.Müfettişde tutanak tuttu.O tutanak ankaraya gıdecek bende sonucu beklıyorum.Sürekli gec kalan personele tutanak tutun tebliğ edin ve 4857 sayılı iş kanunun 25.II-h bendı geregınce tek taraflı fesih etmişdim.Bakalım sonuc ne olcak.Sonucu sizlerlede paylasacagım.İyi çalısmalar......

Üzerinden uzun zaman geçmiş ama forumda bu konuyla ilgili araştırma yaparken sizin yaptığınız uygulamanın sonucunun ne olduğunu merak ettim. Yol göstermesi açısından paylaşmanızı rica ediyorum.

Elbette ışık tutacaktır ancak her bir dava konusu olayın(ve bu olayın da) kendine özgü farklı koşulları olabileceğinden emsal görmemeliyiz.
Tabidir ki işin esası yönünden paylaşım yapabiliriz.
Malum olduğu üzre sözleşmenin üç ana unsurundan birisi, işcinin iş görme borcudur ve bu borcunu özenle,sadakat içinde yerine getirmeli,buna bağlı olarak iş günlerinde mesai kurallarına riayet etmelidir.İşcinin sürekli olarak,izinsiz ve özürsüz işe sık sık geç gelmesi ve bunu alışkanlık haline getirmiş olması işveren açısından elbette kabül edilebilir bir durum değildir/olamaz.
Böylesi bir durumda işveren önce işcisini bilgilendirmeli daha sonra iş sözleşmesi veya sözleşmenin eki niteliğindeki işyeri iç yönetmeliğine uygun derecede uyarı-ihtar ve ücret kesintisi vs.gibi disiplin cezaları vermeli,tabi bu işlemleri yazılı ve her defasında işcinin savunmasını alarak ona göre hareket etmeli/buna göre uygun cezalar vermelidir(bu noktada suç ve ceza arasındaki orantıya dikkat edilmesinde yarar var)
İşcimiz tüm bu uyarı,ihtar ve cezalara rağmen hala aynı davranışlarını(yani işe geç gelmeyi)ısrarla sürdürmekte ise (tabi bu sürecte işyeri işlerinin/işcinin yapacağı işlerin aksayacağı muhakkak,bu durumlarında işyerinde olumsuzluklara sebebiyet vereceği/üretim ve iş ilişkisine olumsuz etki yapacağı açık,bu bağlamda nelerin aksadığı ve hangi olumsuzluklara sebebiyet verildiğininde acıklığa kavusturulması/tespit olunması daha uygun)bundan sonra artık işci-işveren ilişkisinin sürdürülmesinin imkansız hale gelmiş olduğu kanaatine varılarak,feshi son çare ilkesi gereği,işcinin sözkonusu davranışlarına istinaden yukarıdaki sürecler, yazılı olarak(tebliğ-tebellüğ)izlenip,neticelendirildikten sonra sözleşmenin feshinde usül başlığı altında düzenlenen 19 cu madde işletilmelidir.
Bu olayın M.25/II den ziyade,18 ci madde kapsamında değerlendirilmesinin daha uygun olacağını düşünmekteyim.

konuyla ilgili böyle bir makale yazılmıştır ;

İşçinin İşe Geç Gelmesi İşverene Haklı Nedenle Fesih Hakkı Verir Mi?
I- GİRİŞ:

Bazı işyerlerinde bazı işçilerin sürekli olarak mesaiye geç gelmeleri ve bunu alışkanlık haline getiren işçiler ile işverenler arasında önemli sorunlara yol açtığı ve ihtilaflara neden olduğu bilinen bir gerçektir.

İşçinin işe geç gelmesi ve bunu alışanlık haline getirmesi durumunda işverene, söz konusu işçi için Haklı Nedenle Hizmet Akdini Feshetme hakkı sayılıp sayılmayacağı ve bundan dolayı söz konusu işçinin hizmet akdinin feshedilmesi durumda, işçiye kıdem ve ihbar tazminatının hangi hallerde ödenip ödenmeyeceği, her iki tarafın da haksızlığa uğramaması bakımından İş Kanunu ve yargı kararları muvacehesinde gerekli açıklamaların yapılması, bu makalenin konusu olacaktır

II- İşe Geç Gelen İşçinin Geçerli Nedenle Hizmet Akdinin Feshedilmesi:

Yargıtay’ın vermiş olduğu muhtelif kararlarında ve özellikle 7. Hukuk Dairesi’nin 24.06.2013 tarih ve 2013/14031 E. 11810 K. sayılı kararında da belirtildiği gibi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesine göre 30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

4857 sayılı İş Kanunun 25/II. Maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlardır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir. İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, etik açıdan onaylanmayacak bir hareketi, işyerinde üretim ve iş ilişkisi herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa, hizmet akdinin feshi için Geçerli Sebep sayılmamaktadır.

Ancak, işçinin sürekli olarak işe geç gelmesi ve mesai bitmeden önce işyerini terk etmesi, fazla mesai yapılacağı bildirildiği halde ( fazla mesai yapacağına dair onayı alınmışsa) fazla mesaiye kalmadığı ve bu durumların işyerinde tutulan tutanaklarla tespit edilmesi durumunda, işverenin, söz konusu işçinin hizmet akdini Geçerli Nedenle Fesih hakkı bulunmakla birlikte, İş Kanunu’nun 25/II maddesine göre, işe geç gelmenin Haklı Nedenle Fesih sebebi oluşturmadığından dolayı, işçiye kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi gerekmektedir. (9.HD. 2009/14309 E. 201/14378 K. 11.05.201)

Buna göre denilebilir ki, işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödeneceğine/ ödendiğine göre, “hizmet akdinin feshinde Geçerli Nedenle Fesih hakkının bulunup bulunmamasının ne önemi vardır.” Önemi şudur:

İşine geç gelen ve bunu alışkanlık haline getiren bir işçinin, hizmet akdinin geçerli nedenle feshetme şartları bulunmadan veya bu şartlar bulunduğu halde mer’i mevzuatın ve yargı kararlarının ön gördüğü ve şart koştuğu şekilde izinsiz ve mazeretsiz olarak işçinin sürekli olarak mesaiye geç geldiğine dair tutanak tutulmadan ve savunması alınmadan hizmet akdinin feshedilmesi durumunda, eğer bu işyeri 30 veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyeri ise, işçinin işe iade davası açtığında, mahkeme tarafından kesinlikle işe iade kararı verilecektir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 20.maddesinin ikinci fıkrasına göre işçinin hizmet akdi feshinin geçerli bir nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir

III- İzinsiz ve Mazeretsiz Olarak İşe Geç Gelen İşçiye Ücret Kesme Cezası :

İş Kanununa göre, geç de olsa işyerine gelen işçiye iş verilmemesi iş akdinin fiilen işveren tarafından feshi anlamındadır. İşe geç gelmenin cezası, hizmet akdinin feshi değildir. İşe geldiği halde iş verilmemek suretiyle işveren tarafından hizmet akdinin feshedilmesi, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı almaya hakkı vardır. ( 9. HD.2010/19 E. 2012/28410 K. 11.09.2012)

İş Kanunu’nun 38. maddesine göre, işveren toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerinde gösterilmemiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İş sözleşmelerinde, hangi durumlarda işçiye ücret kesme cezasının verileceği açık olarak ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir.

Toplu iş sözleşmesinde veya iş sözleşmelerinde izinsiz ve mazeretsiz olarak işe geç gelmede veya erken ayrılmada ücret kesme cezası verileceğine ilişkin hüküm varsa, bu hükme istinaden işçiye ücret kesme cezası verilebilir.

Bu şekilde işçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin derhal sebepleri ile beraber işçiye bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintiler, bir ayda 2, bir yılda ise toplam 24 günlük kazancından fazla olamaz.

İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintiler, işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bankalardaki hesabına, cezanın kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılması yasal bir zorunluluktur.

IV- İşe Geç Gelen İşçinin Haklı Nedenle Hizmet Akdinin Feshedilmesi Şartları:

İzinsiz ve mazeretsiz olarak işe geç gelen, erken ayrılan veya mesai saatleri dahilinde yapması gereken işi yapmayarak başka alanlarda oyalanarak zaman dolduran ve bunu alışkanlık haline getiren bir işçinin, hizmet akdinin Haklı Nedenle feshetmenin bazı şartları bulunmaktadır. Hizmet akdi feshinin Haklı Nedene dayandığının ispat yükümlülüğü ise işverene aittir.

İşçinin işe geç gelmesi, tek başına haklı fesih nedeni değildir. Bunun için işçinin iş sözleşmesine aykırı olarak izinsiz ve mazeretsiz olarak işe geç geldiği ve bazen de erken ayrıldığına dair yazılı olarak uyarılmalıdır. Uyarılmasına rağmen bunu alışkanlık haline getirdiğinin tutanakla tespit edilmesi ve işe geç gelmesinden dolayı işyerinde olumsuzlukların yaşandığı, üretimde aksamalar olduğunun kendisine yazılı olarak bildirilmelidir. Buna rağmen işe geç gelmeye devam ediyor ise fesih öncesi işçinin savunmasının yazılı olarak alınması gerekir. Fesih bildirimi yazılı olarak yapılmalı ve fesih sebebinin açık olarak belirtilmesi gerekir.

Bunlar yapıldığı taktirde, işe geç gelen işçinin, hizmet akdinin feshi, Haklı Nedenle Fesih olarak kabul edilecektir. ( 9.HD. 2010/5676 E. 2012/12374 K. 11.04.2012)

V- Sonuç:

İşçinin işe geç gelmesi ve bunu alışanlık haline getirmesi durumunda işveren açısından Geçerli Fesih sebebi oluşturmakla birlikte, Haklı Nedenle Fesih sebebi oluşturmadığından dolayı, işçiye kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi gerekir ve işçi işe aide davasını açtığında emsal kararlara göre davayı kazabilecektir.

Hizmet akdinin Haklı Nedenle Feshedilmesi durumunda ise işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmadığı gibi, işçi işe iade davasını açsa bile Yargıtay’ın mevcut emsal kararlarına göre davayı kazanma ihtimali bulunmamaktadır.

İşçi ve işverenlerin bu konulara dikkat etmeleri, her iki tarafın da yararına olacaktır.

kaynak : MUhasebe.tr
http://www.**********.com/yazarlarimiz/ahmetagar/076/

Son düzenleme: