İşe geri dönüş

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fthknpr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
2 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum yıl basında işler yoğunluğunu kaybedeceği için işten çıkartılmam söz konusu. çıkartılır sam geri dönüş davası açma hakkım olur mu ? 30 veya fazla kişinin çalışıyor olması aklımı karıştırıyor 30 kişiden fazlayız fakat aynı kuruluş içinde farklı farklı şirketler halinde çalışıyoruz bu şirkete bağlı olanların sayısının 30 dan az olması dava hakkımı kaybettirir mı dava açsam ve kazansam ne gibi bir getirisi olur bana

Ynt: İşe geri dönüş

30 işçi şartı, işverenin tüm işyerlerinde, sözleşmenizin feshedildiği tarihte çalışıyor olan kişi sayısıdır.

Ynt: İşe geri dönüş

Sn.FTHKNPR
Sn.Keremcem in dediği gibi 30 işci şartı aranır.İşyeri(şirketi)nizden ayrıdığınız tarih de,şirkette (çalıştığın işyerinde sayı az ise şirketinizin aynı işkolunda birden fazla işyerleri de var ise onlarda dahil olunur)30 işci çalışıyor olması halinde mümkün.
Ancak, işveren fesih işlemi yapacağı için,bir veye birden fazla "neden" ileri sürebilecektir.Önemli olan fesih nedeninin ne olduğudur.
İfadelerinizden anlıyorum ki,bu fesih neden(leri) şahsınıza ilişkin konu(lar)olmayıp ,işyerinden kaynaklanan sebebler olacaktır.
İşyernden ayrıldığınız(esasında fesih bildiriminin size tebliğ olunduğun)dan itibaren BİR AY içinde işe iade davasını açmalısınız.İspat yükümlülüğü işverene aittir.Siz feshin başka bir nedenden olduğunu iddia ederseniz bu seferde siz bu iddianızı ipatlamak zorundasınız.
SONUÇ:işverenin gösterdiği sebeb(ler) mahkemece geçerli sayılmayarak ,feshin geçersizliğine karar verilirse işe iade mümkün.İşe iade sonucu 10 iş günü içinde işverene müraccat,başlatmazsa; a.kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmayan süreye ilişki en fazla 4 maaş b.feshin geçersizliğine karar verildiğinde "belki kötü niyet"diyebileceğimiz bu tazminatı mahkeme belirler(yalnız bu tespitin kriterleri oluyor kesin şu diyemem ama bu tür davalarda toplamı 4 ila 8 maaş arası belirleniyor şeklinde biliyorum)