İşe Giriş Muayenesi Ücreti Hk.

Üyelik
31 Tem 2006
Mesajlar
6
Konum
bursa
personelin yeni işe başlayacağı firmaya vermek zorunda olduğu sağlık raporunun masrafını işyerinden talep etme hakkı var mıdır?

iş kanununda böyle bir ayrıntı olabilir mi?
 
Bana göre dar kapsamlı düşünmeyin (Sağlık raporu ile) İkametgah, Nüfus cüzdan sureti, Sabıka kaydı v.b.
 
İşe gireceğiniz yerde işyeri hekimi varsa bu raporu tanzim edebilir.
Dışardan aldığınız sağlık raporunun masrafını işverenin ödeyeceğine dair zorunluluğu yoktur.
 
işçi gerekli tahlilleri yaptırır işyeri hekimi raporu tanzim eder. tahlillerin bedelini bazı şirketler kendisi karşılıyor bazı şirketlerse karışmıyor.
 
personelin yeni işe başlayacağı firmaya vermek zorunda olduğu sağlık raporunun masrafını işyerinden talep etme hakkı var mıdır?

iş kanununda böyle bir ayrıntı olabilir mi?

İşbaşı yapmazdan önce işverenin talep ettiği işcinin şahsına ilişkin belgelerin tamamlanmasından işci sorumlu,bu sorumluk-yükümlülük kapsamında bazı belgelerin temini için ödenmesi gereken ücret den işveren sorumlu tutulamaz,anack işci işbaşı yaptıkdan sonra ,işverenin önerisi üzerine, işcinin görev tanımında değişiklik sözkonusu olur(işyeri hekimliğinden ayrı olarak)sağlık kuruluşundan rapor alınması gerekip,karşılığında ücret ödenecek ise bu ücretin işveren tarafından ödenmesi uygun olacaktır.
 
Sayın Aydemir söylediklerinizle katılmakla birlikte şöyle bir ayrıntıyı sizlerle paylaşmak isterim ;
6331 Kn. 15.md 1) Alt bendi b) fıkrasında, Çalışanın işe giriş, iş değişikliği, v.s. gibi nedenlerle sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır denmektedir. Ve aynı madde 4. Alt bendinde de " Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır,çalışana yansıtılamaz." denmektedir. Bu madde Ocak/2013 den itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu konuda bir kafa karışıklığı doğmaktadır diye düşünmekteyim. Şöyle ki işyeri hekimi istihdan eden veya hizmeti alan kuruluşlar zaten işe başlatmadan önce hekimin onayından sonra iş başı vermekte ve kendilerine herhangi bir ek maliyet çıkmamaktadır. Peki işyeri hekimi çalıştırmayan işyerleri için durum nasıl olacaktır? Maliyeti işçi mi, işveren mi karşılayacaktır?
 
Konu sağlık gözetimi olduğunda , işverenin gözetimi hangi aşamada başlamaktadır sorusu geldi ilk aklıma,
işverenin sağlık gözetim sorumluluğu ancak işe başlama aşamasından sonra doğacağından,
sağlık raporu olmadan işe başlanılamayacağından,
henüz işçisi olamamış birinin sağlık gözetiminden de işverenin sorumlu tutulabilmesi mümkün değildir sanırım.
Bunun dışında ilk soru, iş başvurusu sırasında alınan sağlık raporu ücreti , o raporu almak için yapacak olduğu yol masrafları veya o iş başvurusu için çektireceği vesikalık resim alacağı ikamet belgesi vs masraflrından farklı olmasa gerek .
 
değerli arkadaşlar,
Türkiyede işçi kıtlığı yoktur. İşe girmeden de kimsenin pazarlık gücü yoktur. O yüzden bu ayrıntıya takılmayalım. Daha önemli konular üzerine yoğunlaşalım.
Selamlar
 
Üst