İşe İade

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan EDVARD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İyi günler efendim.Biz 50 kişi Büyükşehir Belediyesinin bir yan kuruluşunda 3 senedir çalışıyorduk.Daha doğrusu bu firma üzerinden Bir belde belediyesinde süreli iş sözleşmesiyle 3 sene sözleşmelerimiz yenilenelerek çalıştık.Şimdi Belde Belediyesinde Yönetim değişti,bizden 40 kişiyi çıkardı,daha doğrusu sözleşme tarihi bitince bu 40 kişiyle çalışmayacağını,fakat 10 kişiyle çalışacağını söyledi.10 kişi yeni bir şirket üzerinden belde belediyesinde devam ediyor.Büyükşehirin yan kuruluşu olan şirketse size iş vermiyorum diyor.Bu durumda biz işe iade davası açabilirmiyiz,sözleşmemiz süreli fakat yenilenmiş.Eğer açarsak kazanma şansımız ne.Kazanırsak seçeneklerimiz neler,kaybedersek ne olur.Birde bizi çıkaran şirket dava açmazsak Kıdem tazminatı veriyor,bu davayı kaybetsek bile kıdem tazminatı hakkımız saklı kalıyormu.Teşekkür ederim.

Ynt: İşe İade

Merhaba,

Türkiye'de personel sirkülasyonu açısından, siyasetin en iyi işlendiği yer belediyelerdir. Bu sebepten dolayı, başa kim gelirse, onun gelmesine yakınlık gösterenler de haliyle, belediye de kolayca işbaşı yapabiliyorlar. Bu süreç bir daha ki belediye seçimlerine kadar, devam eder. Bazen bu kadar da, sürmeyebilir.

Sizin konunuza geldiğimizde;

1- İş iade davası açamazsınız, çünkü işe iade davası açmanın şartları;
- O işyerinde 30 kişi çalışıyor olması,
- En az 6 ay kıdemin olması,
- İş sözleşmesinin "Belirsiz Süreli" olması, gibi

2 - İşe iade davası açamadığınızdan dolayı, diğer seçenekleri de otomatikmen kaybetmiş bulunuyorsunuz.
3 - Kıdem tazminatınızı alın, kendinize sağlam bir iş bulun.

Biz avukata danıştığımızda sizin sözleşmeniz devamlı yenilendiği için belirli süreliden çıkıp belirsiz süreli olmuştur dedi.Ona kafamız takıldı.Ayrıca 50 kişi çalıştık ve 3 senelik kıdemimiz var.

EDVARD ' Alıntı:
Biz avukata danıştığımızda sizin sözleşmeniz devamlı yenilendiği için belirli süreliden çıkıp belirsiz süreli olmuştur dedi.Ona kafamız takıldı.Ayrıca 50 kişi çalıştık ve 3 senelik kıdemimiz var.

Belirli süreli iş sözleşmelerinin defaten yenilenmesi durumunda bu sözleşmeler belirsiz süreli sözleşme haline dönüşür. Bence yargı yolunu denemenizde fayda var.

EDVARD ' Alıntı:

Merhaba,

Belirli süreliden, belirsiz süreliye geçişi hakkında net bir cevap verebilmemiz için;

- Belediye'de tam olarak göreviniz nedir? Bu her sözleşme yenilenmesindeki görevlerinizi belirtiniz.

Sayın Aykay görevimiz ilk olarak zabıta yardımcı personeldi,sonradan işçi oldu.Yani bordroda yazanlar böyleydi.

Merhaba,

Belirli süreliden, belirsiz süreli iş sözleşmesine geçişi hakkında, bazı kurallar vardır. Buna benzer bir konu daha önce gündeme gelmişti. daha fazla detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. TIKLA

Ayrıca şunu belirtmekte yarar görüyorum, daha önce belirttiğim gibi belediyeler de çalışan sirkülasyonu çok olan kurumdur. Bundan dolayı başkanın bulunduğu partiye yakınlık gösterenlere, öncelik tanınıyor. Bu tabi aleni olmaz da, dolaylı olarak olur.

Sizin durumunuza benzer bir konuyla karşılaştım, smmm (serbest muhasebeci mali müşavir) belgesine sahip olan birisi belediye de işe başladı, bir dönem çalıştıktan sonra, işten tazminatlı olarak çıkarıldı. Bunun üzerine belediyeyi mahkemeye vererek, işe iade davası açtı ve kazandı. Fakat buna rağmen belediye, o çalışanın işe almayıp, davadan kazandığı bütün tazminatlarını ödeyerek işbaşı yaptırmadı. Çünkü eski belediye başkanı, şimdinin belediye başkanı değildi. Bunun gibi birçok durumla karşı karşıya geliniyor belediyelerde.

Burada sizin şevkinizi kırmayayım, işe iade davası hakkınızın olduğunu iddia ediyorsanız açmakta serbestsiniz.