İşe İade

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MURO
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MURO

Katkı Sunan Üye
1,5 yıldır çalışan birini işten çıkardınız ve çıkarırken ihbar ve kıdemini ödediniz. kişi 1 ay içinde işe iade davası açtı ve kazandı ancak mahkeme 16 ay sürdü. (istanbul gibi bir yerde) kişiyi işe başlatırsak 4 aylık ücreti ödeyeceğiz. geriye kalan 12 ay işçi aleyhine bir durum değilmi yoksa gözden kaçırdığım bir yer mi var.

ayrıca telafi çalışması veya kısa çalışmasında (özellikle telafide) teleafi edilecek günün parası ilgili ayın maaşıylamı ödenir. yoksa kişiler çalıştıkça çalışılan günlerdeki ay da/larda mı ödenir

Merhaba,
Adalet sistemimizin yavaş çalışmasına bir örnek. İş Kanununun 20. maddesi işçinin haksız fesih ile ilgili açmış olduğu davaların mağduriyeti önlemek için İş Mahkemesinin 2 ay içerisinde, Danıştay'a gidilmesi halinde Danıştay tarafından 1 ay içerisinde hüküm vermesini öngörüyor ama bahsettiğin olay kanunun açıkça gözardı edilmesidir.

Eğer mahkeme kararına karşılık (sanırım mahkeme 4 aylık tazminata hükmetti) işe başlatmadıysanız mahkemenin karar aldığı 4 aylık ücreti tazminat olarak ödemeniz gerekmektedir.
Yasanın 21. maddesi gereğince çalışanın işe gelmediği sürenin 4 aylık kısmını ödemekle mükellefsiniz, bencede haksızlık ama yasa bu şekilde oluşturulmu. Maddenin gerekçesini okumadım ama, her iki tarafın mağduriyetine sebep olmamak ve 20. madde gereğince davanın 3 ay içerisinde sonuçlanacağı ve işverenin 1 ay içinde işe başlatacağı varsayımıyla 4 ay olarak düzenlendiğini düşünüyorum.

MURO' Alıntı:
ayrıca telafi çalışması veya kısa çalışmasında (özellikle telafide) teleafi edilecek günün parası ilgili ayın maaşıylamı ödenir. yoksa kişiler çalıştıkça çalışılan günlerdeki ay da/larda mı ödenir

Telafi çalışmasında ödenecek ücret için sorduğun soruyu ise anlayamadım. Çalışanın zorunlu nedenlerle veya kendi isteği ile eksik çalışması durumunda (iki ayı aşmamak koşuluyla) ileriki bir zamanda ilave bir ücret ödemeden çalışanın normal mesai saatleri dışında çalışmasıdır. Yani Aralık ayında eksik çalışan bir çalışan, Ocak ayında zam yapıldıktan sonra telafi çalışması yaparsa ilave bir ücret ödenmeyecek, ek ücret almadan eksik çalıştığı süreyi tamamlayacaktır. Ocak ayında eksik gün v.s. yoksa 31 gün ücreti alacaktır.

sağolun . telafi çalışmasıyla ilgili gerekli cevabı bir aradaştan ögrendim. sormak istediğim . eksik çalıştırılan ayın parası tam mı ödenecekti yoksa sonraki aylarda çalıştırılan sürelerde mi ödeneceğiydi. eksik çalıştırılan ay parası tam ödenip sonradan çalıştırılan telafi çalışmlarına ek bir ödeme yapılmaması gerekekiyormuş

Merhaba,
Soruyu tam anlayamadığı zaten söylemiştim. Arkadaşınız doğru söylemiş. Eksik çalışılan dönemde ücret tam olarak ödenmeli ve telafi çalışmasının yapıldığı dönemde ise tlafi çalışması için ayrıca bir ücret ödenmemelidir.