İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar merhaba,
Sıcağı sıcağına bir konuyu sizlerle paylaşmak görüş ve önerilerinizi almak isterim.......
Muhtelif yerlerde bayilerimiz mevcut...Belediye söz konusu bayilerimizden alamadığı işgaliye bedellerini şirkerimizi aracı kılmak suretiyle tahsil yoluna gitmiştir.....Uygulama şöyle olacaktır.....
Söz konusu işgaliye bedelleri 8 aylık taksitler şeklinde, bayinin prim hakedişinden mahsup edilecektir. Bayi şirketimize satış karşılığında prim faturası düzenlemektedir....Mahsup ettiğimiz bu bedelleri ilgili tarihte belediyeye ödeyeceğiz...Yani, Bir nevi ematçi olacağız.....Ancak İşleyiş;belge düzeni, Tekdüzen muhasebe sistemi çerçevesinde nasıl olacaktır...Tavsiyeleriniz ne olabilir......
Belediyeye ödenecek bedelleri 369 hesapta, işgaliye tahakkuk kaydını 136 hesapta takip edilmesi vs aklıma gelen çözümler....

Kolay gelsin...
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

Belediyeden almış olduğunuz işgaliye makbuzunu, bayileriniz adına almayı ihmal etmeyin.
Bayinin size kesmiş olduğu prim faturası karşılığında,makbuz tutarıını dekont yapıp kalan farkı ödeyebilirsiniz.

Gider yansıtmasını Dekont yapın diyorum , çünki fatura keserseniz kdv hesaplamanız gerekecektir.
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

Merhaba,

Sizin verginiz olmayan bir bedeli 36 grubuna yazamazsınız. Dediğiniz gibi yükümlülük sizin değildir. Bu işlem için kendi bilançonuzu bozmayın derim. Nazım hesapları kullanmak en uygun yöntem olacaktır.

Şimdi

5 adet bayinizin bayi başına 100 ytl den 500 ytl işgaliye parası borcu olduğu bilgisini aldınız

------------ / /---------------
900.01 X Belediyesi İşgaliye bedelleri 500

950.01 01 Nolu bayi borcu 100
..
..
950.05 05 Nolu Bayi borcu 100
----------- / / --------------

Siz 2 nolu bayiniz adına onun hakedişine mahsuben 50 YTL ödediniz.

----------- / / ----------------
120 50

100/102 50
--------- / /-------------------
950.02 2 nolu bayi borcu 50

900.01 X Belediyesi İşgaliye bedelleri 50
--------- / /--------------------

Bu şekilde yapın bence

Saygılarımla,
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

Tüm yöntemler uygun, birini seçebilirsiniz (Uzman arkadaşın Kasadan Bayiye ödeme yaptığı fiş yanlış, çünkü kasadan bayiye bir tediye yapılmıyor).

Benim sempati duyduğum yöntem; soruyu soran arkadaşın önerdiği ilk yöntem (Başar arkadaşın doğru bir noktaya parmak bastığı KDV mantığına da uygun çünkü belediyeye ödediğimiz tutarda KDV yoktur). Ancak şu kodları kullanırsak daha uygun gibi geliyor bana. Belediyeye ödenecek bedelleri 369 hesapta, işgaliye tahakkuk kaydını 194 (Boş kod: Dekont edilecek işgaliyeler) hesapta takip edilmesi şeklinde.
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

butterfly effect ' Alıntı:
Tüm yöntemler uygun, birini seçebilirsiniz (Uzman arkadaşın Kasadan Bayiye ödeme yaptığı fiş yanlış, çünkü kasadan bayiye bir tediye yapılmıyor).

Merhaba,

Ödeme bayinin adına yapılıyor. Sizin yatırdığınız para sizin borcunuz değil. Neticede bayiye yapılıyor ödeme.

36 grubu kendi yükümlülükleriniz için kullanılır. Başkasının belediyeye borcu varsa bunun sizin bilançonuzda işi ne. Siz kendi borcunuzu ödemiyorsunuz ki belediyeye neticede bayinin parasını ödemiyormusunuz.

ısrarla nazım hesaplar kullanılmalıdır diyorum. Diyelim ki tamamını 36 gruba yazdınız. Adam dükkanı kapattı ne yani siz mi ödeyeceksiniz adamın borcunu. Sizden alacağı olan birinin hesaplarına haciz konarsa ve siz de o kişinin alacağını icra dairesine öderseniz. Hangi hesaba borç kaydedilir.

Yaptığım kaydın arkasındayım. Ve uygulamanın böyle olması gerektiği hususunda ısrarlıyım.

Saygılarımla,
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

Sayın Uzman, Savunduğunuz uygulamıza eleştirilerim aşağıda yazdığım şekildedir.

Kasadan çıkışların ismi tediyedir. Bir tediye fişinin ekinde ise ödemeyi alanın imzası olan bir evrak bulunur bu evrağın ismi de makbuzdur. Yani sizin önerdiğiniz şekilde bir tediye fişi kesmeniz için o fişin ekinde 120 (alıcının) imzaladığı bir makbuz olmalıdır. Var mı? Yok. Kimin imzası olan bir makbuz var? Belediyenin. Demekki bu fiş hatalıdır. Fişin altına yanlış evrak koyulursa. VUK.352/6'ya aykırı bir durum oluşacaktır.

İlgili firma işgaliye parasını bayiden, belediyeye ödemeden önce, tahsil ederse ya da alacaklandırırsa. Sizin sistem çalışmayacaktır. Çünkü firmanın gerçek bir yükümlülüğü bilançoda gösterilmemiş olacaktır. Dolayısıyla içkontrol (işlemler gözle takibe bırakıldığı için, kaybolacaktır). Çünkü nazım hesaplar, mutabakat, sayım, ölçme...vs gibi envanter işlemlerine kapalı, karşı ayağı yine kendisi olan hesaplar olduğu için otokontrolün (iç kontrol) en zayı olduğu hesaplardır. Muhasebe içkontolünün yumuşak karnıdır.
İlgili firma batarsa, Belediye sorumlu sıfatıyla ilgili firmadan alacaktır. Yani bayi battı diye belediye tahakkuk etmiş alacaktan vazgeçmeyecektir.
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

Belediye işgaliye alacakları için İlgili şirketin bayilere olan borçlarına temlik koymuş sanırım. Bu durum şirket için bir yükümlülüktür. Dolayısı ile Butterfly üyesine katılıyorum.
 
Ynt: İşgaliye Parası ve Muhasebe Kaydı

Merhaba,

Değerli meslekdaşlarım,

36 grubuna bir kayıt atılabilmesi için yükümlülüğün şirket adına olması gerekmektedir. Yani salınan verginin muhatabı şirketin kendisi olmalıdır.

Burada konu farklıdır. Şöyle değerlendirelim. eğer temlik koyan belediye olmasaydı yine buraya atılacaktır dermiydiniz.

Olay bir vergi ödemesi değildir. Olay tamamiyle firmanın satıcısına olan borcunu ödemesidir.

Lütfen biraz daha geniş bakalım.

Saygılarımla
 
Üst