İşkur a İAB Verilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan inka
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

İşyerinde 600 gün prim ödemesi olmasa bile yine de İş Kura İAB verilme mecburiyeti varmı.
180 gün çalışmış bir personel için iş akdi sona erdirildiğinde İAB verme mecburiyeti doğar mı?

Teşekkürler.

Ynt: İşkur a İAB Verilmesi

sizin işyerindeki primleri değil sigortalı adına ödenen toplam üzerinden hesap yapılıyor diye biliyorum. yani, başka bir dosyada çalışan adına ödenen primler de dikkate alınıyor.

4447 3 nolu uygulama tebliği md 4; 4447 sayılı kanun 51. md sayılan haller dışında iab düzenleme zorunluluğu yoktur.

sayın nane, inka arkadaşımız sanırım kıdem tazminatını hak etmiş birinden bahsediyor. personel, 6 ay çalışmış ve işten çıkarılıyor. bunu da bildircekmiyiz diyor işten ayrılma bildirgesiyle. kıdem tazminatını hakediyor. işsizlik primi ödemesi 600 gün prim ödeme süresine bakılmaksızın bildirip bildirmeyeceğini soruyur anladığım kadarıyla.
arkadaş tebliği bir incelesin bence tekrar. bana göre bildirmesi gerekiyor. işsizlik maaşını bağlayıp bağlamamak işkur'a kalmış. 600 gün prim o zaman aran mıyor mu? araştırmadan cevapladım, eğer söylediklerim yanlışsa doğrusunu öğrenmek isterim. saygılarımla,

tebliğden anladığım; işveren işten çıkarsada eğer işalanın işsizlik ödeneği alamayacağına yüzde yüz eminse iab vermeyebilir.

iab verilmesi için illaki işçinin işsizlik aylığı almak için gerekli şartları yerine getirmiş olması gerekmiyor.gereken şartlar :
1 - İşçinin ihbar önelleri hakederek işine son verilmesi.
2 - İşçinin haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi.
3 - belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin dolması.
4 - iş kanunu 25. md nin I ve III nolu bentlerince iş aktine son vermek.
5 - işyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi,kapatılması.
iab nin verilmesini gerektirmeyecek durumlar.
1 - işçinin istifası
2 - sgdp ödenen işçinin işine son verilmesi.
3 - aynı işverenin işyerleri arasındaki kesintisiz nakil.
4 - evlilik hali
5 - iş kan.25.md II bendi sonucu işten cıkarmalarda. iab düzenlenmesi gerekmiyor.

okidoki 3 nolu tebliği okudunmu?

nane 30 ocak 2002 tarihli tebliğ mi bahsettiğin onu okudum.birde yine sitede cumhur sinan özdemir in yazısı var 2006 tarihli iab formu ile ilgili.orda herşeyi sanırım cok daha iyi anlatıyor.sitede henüz yeniyim bu arada.iab formu ile ilgili açılmış bir sürü başlık varmış.

30/01/2002 tarih ve 24656 sayılı rg yayınlanan tebliğ.
işalan ilk defa benim firmamda sigortalı oldu ve 600 günü doldurmadan çıkarıldı ise neden iab vereyim ki?

tebliğde şöyle diyor
Bu Tebliğin 2 nci maddesinde belirtilen en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme süresi, prim ödemelerinin başladığı 1/6/2000 tarihinden itibaren 30/1/2002 tarihinde tamamlanmış olacağından, hizmet akdi sona eren sigortalılar hakkında 31/1/2002 tarihinden itibaren İAB düzenlenir.

yani burda 31/1/2002 den sonra işten ayrılanlara iab düzenlenecek diyor.sen diyorsunki 600 günü doldurmadığını ben biliyorum.şunu düşünebiliriz(senin örneğinin biraz değişiği) işçi 600 gunu doldurdu sanıyor.eski işvereni primlerini kesintisiz ödedim diyor ama ödemiyor,ödemiş olsaydı işsizliğe hak kazanacaktı.belkide işçi eski işverenine dava acacak bu yüzden.bence olayı şöyle düşünmek gerekiyor.biz iab yi düzenlerken işçinin 3 yılda 600 gün,işten ayrılmadan kesintisiz 120 gün şartını dikkate almayacağız biz işsizlik kazanmasına engel olmayan diğer şartlar geçerliyse iab düzenleyeceğiz.çünkü 600 günlük süreç sadece bizi ilgilendirmeyebilir.600 günü olduğunu işçi belki kanıtlayacak başka işyerlerinden.
zaten iab düzenlenmesini gerektirecek diğer koşullarda işçinin işsizlik ödeneğine hak kazanması için yerine getirilmesi gereken koşullar.

nane ' Alıntı:
tebliğden anladığım; işveren işten çıkarsada eğer işalanın işsizlik ödeneği alamayacağına yüzde yüz eminse iab vermeyebilir.
en küçük tereddütte dahi verilmeli.

nane arkadaşıma katılıyorum. Eğer kafanızda en küçük tereddüt var ise İ.A.B'yi verin. Zira İ.A.B yi verdiğinizde herhangi bir sorumlulukla karşı karşıya kalmıyorsunuz. Top sizden çıksın en azından..

Sayın Arkadaşlar,
ben konuyu İşkur'a sordum. "Tüm ayrılışlara düzenleyin biz karar verelim" şeklinde bir yaklaşımları var.
Bence burada işten ayrılış sebebini açık açık yazmakta fayda var.

çıkardığımız her personel için iab düzenlemeliyiz bence.sonradan kafamız ağrıyacağına, yada göndermeli miyim diye düşüneceğimize 2 dakika hazırlayıp gönderelim.faxs çekilsede olur,postaya atılsada :) yakında zaten iab leride internet üzerinden verebilecekmişiz.çalışmalara başlanmış.

işcinin 600 günü doldursun veya doldurmasın iabe formunu işkura vermelısınız.Arkadasın soyledıği işkur kara vermesi yöunudeki fikri gercekten doğru.İabenın verilmesi bı eksi deyil artıdır..Sonucda doğacak yükümlülükte sizin bır sorumluluğunuz olmuyor.İşsizlik ödeneğinden yararlanmasına işkur incelıyor ve karar veriyor..herkese iyi çalısmalar....