işkur çizelgesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
bugün alomaliyede işkura verilecek aylık çizelgeler ile ilgili yazı vardı ve 1 işçi olsa bile heray verilecek diyor.. Ben daha önce hep 10 işçi üstü biliyordum.. Bu uygulama ne zaman başladı acaba, ne yapmak lazım.. İnternetten mi verilecek?
 
Ynt: işkur çizelgesi

Kurum size resmi bir yazı yolladı mı?
 
Ynt: işkur çizelgesi

Sayın fugenc, konu ile ilgili çok başlık var, aynı şeyleri yazmayalım yine ama farklı fikirler çıkarsa okuruz tabii.
 
Ynt: işkur çizelgesi

yazı çok biliyorum ama tam bir mutabakata varılmaış, emin olamadım..
 
Ynt: işkur çizelgesi

Ogün Güneş ' Alıntı:
TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNU

Kanun Numarası : 4904

Kabul Tarihi : 25/6/2003

---------------------
Bilgi verme ve gizlilik Madde 21 ? (Değişik: 23/1/2008 ? 5728/504 md.)

Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.
-------------------------
İdari para cezaları Madde 20 - (Değişik: 23/1/2008 ? 5728/503 md.)

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle;

e) Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine ikibin Türk Lirası,

idarî para cezası verilir.

_________________________________________________


İŞ KANUNU
Kanun Numarası : 4857

Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu (1) Madde 30 ? (Değişik : 15/5/2008-5763/2 md.)

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler?..

İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin nitelikleri, hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, bunların işyerlerinde genel hükümler dışında bağlı olacakları özel çalışma ile mesleğe yöneltilmeleri, mesleki yönden işverence nasıl işe alınacakları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

_________________________________________________



kuruma gönderdiğim mail' Alıntı:
Benim sorum' Alıntı:
50 kişinin altında istihdam sağlayan şirketler açısından değerlendirildiğinde ; aylık işgücü çizelgesinin kurumunuza verilmesi yasal olarak bir zorunlulukmudur, eğer öyleyse bunun cezası nedir, ve yasal dayanağınız nedir?
Lütfen sorumu işkurun şirketten bilgi istemediğini düşünerek yanıtlayınız.


Aldığım cevap' Alıntı:
Kurumumuz Kanununun 21 inci Maddesi gereğince, *Kurum tarafından kamu ve özel işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içerisinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurumun hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz. Bu maddeye aykırı davrananlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı* belirtilmektedir.

Kurumumuz İşlemler El Kitabının 7 inci bölüm 7.9.1 Yeni Açılan İşyerleri başlığı altında ise; * Yeni Faaliyete geçen 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri ile yeni açılan işyerleri olarak, ekonomik faaliyet kollarına göre bilgisayara girişi yapılır. İşyerinin Kuruma Kaydı esnasında İşyeri Bilgi Formu dolduran 1-9 (-10) işçi çalıştıran işyerlerine bir defaya mahsus olmak üzere (Sürekli işgücü çizelgesi istenmeyen işyerlerine) işgücü çizelgesi girilir* denilmektedir.

Diğer taraftan, Kurumumuzun e-devlet kapsamında yeni yazılım sistemine geçmesi nedeniyle, işyerlerine ait iş ve işlemlerin yapılabilmesi için tüm işgücü ve işyerlerine ait bilgiler Nisan / 2006 ayından itibaren bilgisayar ortamına girilmeye başlanmıştır.

Bu bağlamda, 10 dan az işçi çalıştıran işyerlerinden bir defa, 10 ve yukarı sayıda işçi çalıştıran işyerlerinden ise her ay olmak üzere ilgili ayın işgücü çizelgeleri takip eden ayın ilk haftası içerisinde Kurumumuz ünitelerine verilir.


Benim sorum' Alıntı:
24.10.2007 ve 4829 sayılı talebime vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim. Ancak sorumda belirtmeye çalıştığımı konu 50 kişinin altında işçi çalıştıran iş yerlerinin Aylık İşgücü Çizelgesi vermeleri konusundaki yasal zorunluluğa ve bunun aksi uygulamanın müeyyidelerine yönelikti. Ancak verdiğiniz cevaptaki dayanağınız olan kurumunuzun 21.maddesinde "...bilgi istenmesi halinde..." bir müeyyideden bahsedilmektedir, yine cevabınızda bilgi istenmesi haline dayanak olarak işlemler el kitabının 7.9.1 kısmını dayanak göstermişsiniz ancak 7.9.1 kısmında kurumunuz çalışanlarının yapması gereken işlemler tanımlanmış olup uygulayıcılar açısından tarafımca söz konusu çizelgenin verilmesinin zorunluluğu ve aksi uygulamanın müeyyidesi yönünde bir kanı oluşmamıştır.
Konu ile ilgili başvurumun yasal dayanakları ve kanunsuz suç olmayacağı ilkesi ışığında tekrar gözden geçirilip cevaplanması dileklerimle en derim saygılarımı sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


Aldığım cevap' Alıntı:
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/b maddesinde *İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak.* şeklinde belirtilmiştir.

Bu bağlamda, işgücü piyasasını izlemek için 10 ve yukarı sayıda işçi çalıştıran (1+ istihdamlı özel işyerleri bir defaya mahsus olmak üzere) işyerlerinde işgücü hareketlerinin izlenmesi amacıyla işyerlerinden, (4904 sayılı kanunun 21inci maddesine göre) işgücü çizelgeleri istenilmektedir. Bu maddeye aykırı davrananlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacağı belirtilmektedir. Ancak 765 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlükten kaldırılması nedeniyle, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32inci maddesine göre idari para cezası uygulanacağı belirtilmektedir. İdari para cezasına ilişkin bir çalışma yapılmakta olup; bu çalışma tamamlandığında İl Müdürlüklerimize duyurulacaktır.

Burada esas amaç bilgi derlenmesi, bilgilerin ekonomik faaliyetler itibariyle il bazında işgücü hareketlerinin dönemsel olarak izlenerek işgücü arz ve talebinin dengelenmesi açısından istihdam kurumlarının; özelde çalışma, plan ve programlarının buna göre yönlendirilmesi, genelde ise istihdam ve eğitim politikalarının oluşmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Kısacası yukarıdaki yazımızdan da anlaşılacağı üzere kanun koyucu bilgi toplamayı bir yasaya dayandırmıştır. Bilgi alma ve verme yasa gereği esas olmakla beraber, aksi davrananlar hakkında da cezai müeyyide getirilmiştir. Bu nedenle cezai müeyyide konusuna bir önceki yazımızda değinilmiştir.

KABAHATLER KANUNU
Kanun Numarası : 5326

Emre aykırı davranış Madde 32-
(1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.

(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.

------------------------------------------------------------------


50 Kişinin altında bilgi talep edilmesi haricinde , iş gücü çizelgesi verilmemesinin cezai müeyyidesine ilişkin hukuksal temel ben bulamadım.
 
Ynt: işkur çizelgesi

fugenc kendinize angarya çıkarmak istiyorsanız gönderebilirsiniz.
 
Ynt: işkur çizelgesi

15 Ağustos 2008 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26968

YÖNETMELİK

Türkiye İş Kurumundan:

TÜRKİYE İŞ KURUMU HİZMETLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Kayıtların Elektronik Ortamda Tutulması, Üyelik, Bilgi, Belge Alınıp Verilmesi ve Arşivlenmesi

Elektronik ortamda kayıtların tutulması

MADDE 5 ? (1) Kurum tarafından yürütülen hizmetlere ilişkin işlemler ve elde edilen veriler elektronik ortamda tutulabilir. Mevzuat ve iletişim teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak, kayıtların tutulması ile ilgili usul ve esasları belirlemeye ve değiştirmeye Kurum yetkilidir.

Kurum portalına üyelik

MADDE 6 ? (1) Elektronik ortamda işlem yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin Kurum portalına üye olması gerekir.

.....
Bilgi ve belgelerin elektronik ortamda verilme zorunluluğu

MADDE 11 ? (1) Kurum, bu Yönetmelik gereği elektronik ortamda bilgi ve belge alınıp verilmesi hususunda gerçek ve tüzel kişileri zorunlu tutmaya veya zorunluluk esasını kaldırmaya yetkilidir.

....

_________________________________________________

Bakalım arkasından ne çıkacak.
 
Ynt: işkur çizelgesi

b) Güvenli elektronik imza: Münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin ve imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan elektronik imzayı,
Benim asıl dikkatimi çeken bu kısım. Şimdi iş kur yakın gelecekte sgk, maliye... sırayla zorunlu istiyecekler ve bu sertifika hiç kimseye bedavaya verilmiyor.
 
Ynt: işkur çizelgesi

Evet geçen sene bi araştırayım demiştim nasıl alınıyor diye 5 dakika sonra vazgeçtim:)
 
Ynt: işkur çizelgesi

Dün konuyla ilgili Bursa işkura danıştık.. herkes heray vercek dediler ( 1 işöi bile olsa) .. SSK gibi firma bazında şifre alınmıyormuş.. Göndereck kişi , yani biz örneğin muhasebeciler kendimize şifre alıp hepsini gönderebiliyormuşuz, vergiler gibi..Şifreyi de telefonla alacakmışız, bakalım deneyeceğim.. yapan var mı?
 
Ynt: işkur çizelgesi

Uygulama il il değişenlik göstermekte ancak hiç ceza alana rastlamadım.

Sanki uygulama şuna benziyor, yeni bir yazılım çıktğında mümkün olduğunca çok insana test ettirirler ki yazılımın güvenilirliği, çatısının sağlamlığı vb.. anlaşılsın, gelen tepkiler dikkate alınarak kısa sürede 2.sürüm yayımlanır.
 
Ynt: işkur çizelgesi

mutlaka tepki gösterilmeli.. ne vergi ne ssk cezaları bu kadar yüksek değil.. nedir bu, aylık 2000 ytl ceza, süper saçmalık.. Bunları firmalar hazırlasın o zaman bizim iş kapsamımızda olmasın veya gerçekten ekstra ödemesi olsun.. Bunu veren firmalar biz yapalım yoksa, kendileri hazırlasın.. İnanılmaz fuzuli bir iş yükü.. Odalarımıza sesleniyorum lütfen eğer hakikaten bu uygulama varsa harekete geçsinler.. Transfer fiyatlandırma, ba bs zaten hiç ekstra almadan yapıyoruz, arttıkça artıyor...
 
Ynt: işkur çizelgesi

Ogün Güneş ' Alıntı:
Uygulama il il değişenlik göstermekte ancak hiç ceza alana rastlamadım.

Sanki uygulama şuna benziyor, yeni bir yazılım çıktğında mümkün olduğunca çok insana test ettirirler ki yazılımın güvenilirliği, çatısının sağlamlığı vb.. anlaşılsın, gelen tepkiler dikkate alınarak kısa sürede 2.sürüm yayımlanır.
Resmen değilde gayriresmi zorlama yapmalarının nedeni bu olsa gerek. Ne kadar kişinin aynı anda bağlantısına dayanacak vs diye sistemlerini test ediyorlar.
Son tebliğde her ne kadar elektronik ortamda zorunlu tutma yetkisi alsalarda bu sadece resmi yazı ile bilgi istenenler ile 50 kişi geçenler için geçerli olur.
 
Üst