İşlenmesi Unutulan Fatura

Üyelik
28 Haz 2006
Mesajlar
24
merhaba arkadaşlar
benim sorum şu:geçen aya ait işlenmesi unutulmuş bir ftr bu ayda işlenebilir mi. bazı arkadaşlar işlenemez diyor.bende öyle biliyorum.fakat bir smmm ay sonunda ki faturalar gelecek ayda işlenebilir demiş.ay sonundaki faturalar işlenirse bir süresi varmıdır.dayanağıyla açıklanırsa sevinirim .şimdiden teşekkürler...
 
Kıymetli arkadaşım;

213 sayılı VUK.nun 231.maddesinin 1.fıkrasının 5.alt bendinde faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği,
Yasanın 219.maddesinin 1.fıkrasının (a) bendinde de muamelelerin, işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesinin şart olduğu, bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesinin caiz olmadığı hükmü bulunmaktadır.
Buna göre; mal tesliminin veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren, yedinci güne kadar (yedinci gün dahil) fatura düzenlenmesi, ve bu faturanın da VUK 219.maddesine göre bu muamelenin yapıldığı tarihten itibaren (7+3 gün) yani (onuncu gün) kadar muhasebe kayıtlarına intikal edilebilecektir.
Böyle bir işlem VUK bakımından usul itibariyle herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak faturanın mal tesliminin veya hizmetin yapıldığı tarihten sonra düzenlenmesi durumunda ve dönem kaymalarının gerçekleşmesi halinde vergisel kayıpların ortaya çıkarması ihtimali doğmaktadır.
Bahs ettiğieniz olayda da ;
işlemi yapan mükellefinizin geçen aydaki dönemde indirilecek verginin düşük olması halinde KDV açısından bir vergisel kayıba neden olacaktır.
Çünkü;KDVK’nun 10.maddesinde vergiyi doğuran olayın;
“a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,
b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,
c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,
d) Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci veya sürücüye tevdii,
ile meydana gelmektedir.

Eğer böyle bir durum söz konusu değilse Söz konusu hasılatın Bu ay içindeki kayıtlarda yer almasının bir sakıncası yoktur.
 
Alış faturasından mı yoksa satış faturasından mı söz ediyoruz?.
Eğer satış faturası ise yazni sizin kestiğiniz fatura ise işlenemez
Ek beyan vermek lazım. Eğer maliyet fatursı ise işlenebilir.
 
sayın meslekdaşlarım
ilginize teşekkür ederim. çok aydınlatıcı oldu.ama maalesef ek beyanlarda
burda ki v.d incelemeye alıyor...hata hakkımız yok yani ...iyi çalışmalar.
 
Ek beyan verirsen yani matrah arttırıcı işlemn yaparsan incelemeye alınmaz. Pişmanlık dilekçesi ile verirsin beyan edip ödersin. Hiç bir sorun olmaz.
Matrahı azaltıcı yani idare aleyhine bir işlem yaparsan inceleme yaparlar.
 
Biraz eski ama şöyle bir özelge buldum;

Kod:
Maliye ve Gümrük Bakanlığı Özelgesi 

Tarih : 31.05.1988 

Sayı : 2601029 40786 8 

KDV Md29 

Vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak koşuluyla il gil belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim hakkı kullanılabilir. 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29. maddesine göre, mükellefler, yaptıkları" vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden bu Kanun'da aksine hü­küm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebileceklirdir. 

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanunu'nun kayıt nizamına ilişkin 219. maddesinin (a) bendinde, "muamelelerin işin hacmine ve icabina uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozma­yacak bir zaman zaafından kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir" hükmü yer almaktadır. Aynı Kanun'un 352/1 6. maddesinde ise bu hükme aykırı hareket edilmesi halinde, 1. derece usulsüzlük cezası uygulanacağı hükme bağlanmıştır. 

Buna göre fatura ve benzeri vesikalar 10 gün içinde defterlere kaydedilebilecek, indirim hak­kı ise vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir. 

Mükellefin alış ve giderlerine ilişkin vesikaların kendi iradeleri dışındaki sebeplerle işletmeye kayıt süresi geçtikten sonra intikal etmesi halinde, ispat ve tevsik edilmek şartıyla olayın mücbir sebep olarak kabul edilmesi ve vesikaların kayıt süresinden sonra kayda alınması mümkündür. 

Ancak, 3065 sayılı Kanun'un 29/3. maddesinde "indirim hakkının" vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak koşuluyla ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği ver­gilendirme döneminde kullanılabileceği belirtilmiştir. 

Bu hükümler karşısında şirketinizce 1987 yılı için kesilen faturanın her halükarda aynı yıl defterlere kayıt edilip, yine aynı yılda indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
 
Evet gayet tabii alış faturaları aynı yıl içersinde defterlere işlenmek kaydı ile hem kdv hem de gelir ve kurumlar açısından indirim konusu yapılmaktadır.
Ancak tersi söz konusu değildir. Yani firmanın kendi kestiği faturayı atlaması mümkün değildir.
Mutlaka pişmanlıkla ek beyan yapılmalıdır.
 
Sayın nguroy;
bahs ettiğimiz olayda firmanın kestiği faturayı atlaması gibi bir durum söz konusu değildir. sadece düzenlenme tarihi 20 Haziran ile 30 Haziran 2007 tarihlerine rastlayan bir hasılat faturasının Temmuz ayının birinci gününe kadar kanuni defterlere kaydedilip edilemeyeceği hususudur. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu şekilde yapılacak bir kayıtta herhangi bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
Eğer KDV açısından da haziran döneminde indirilecek verginin yüksek olmasından dolayı bir vergi kaybı olmayacak ise gerek usul gerekse esas yönünden bir vergi kaybı bulunmamaktadır.
ve Pişmanlıkla düzeltilecek bir kayıt ta bulunmamaktadır. Diye düşünüyorum.
 
Dönem sonuna isabet eden yani 30 haziranda kesilen hasılat faturası temmuz ayında işlenemez. KDV açısından mahzurludur. KDV tebliğlerinde bu durum açıkca belirlenmiştir.
Kolay gelsin
 
ya ben olsam şöyle yaparım bir sonraki döneme aktarırım . malum
normal biçimde düzeltmeni yaptın. bildirdin bir takım işlemler farklar oalcaktır.
ama bir sonraki döneme aktarırsan bu yapmış olduğun hatalı olay bir sonraki dönemde kapanacaktır. inceleme söz konusu olduğunda durum ortaya çıktığında zaten bir ay üğzerinden işlem yapılacaktır. o bakımdan risk olayı söz konusu malum yazala rçakışıyor bence açık kapı yok neyin ne olacağı hakkında. o bakımdan sen bir sonraki döenem aktar. yıllar sonra bu durumun çıkacağıda şüpheli, ki çıksada zaten koca bir dönemde 1 yada 2 kere olan bu olay normal kasti olmayan hata olarak ele alınır diye düşünüyorum iyi çalışmalar.
 
Sayın Barış987 verdiğiniz cevaplar düzenli bir muhasebecinin yapacağı işlemler değil bulunmaz yakalnmaz gibi cümleler muhasebe ile bağdaşmamaktadır eğer prensiplerimnizle çalışmazsak yaptığımız işlemlerin hiçbir anlamı olmaz o zaman hasılatları işlemeyelim kar çıkmasın kdv çıkmasın bu tip şeyler muhasebe mesleğini iyi yerlere getirmez diye düşünüyorum ...

İyi Çalışmalar...
 
Sn. Barış987;

Bu tür bir yaklaşım anayasanın bir kere delinmesine benzer. Burda tartışılan konu durumun mevzuata uygun olup olmadığıdır. Kendi faturanızı ay sonunda dahi kesmiş olsanız bir daha ki döneme aktardığınız takdirde bu sizin kdv matrahınızı azaltıcı bir işlemdir, idare aleyhinedir.
Eğer tam yapılması gerekeni soruyorsanız düzeltme beyanını pişmanlıkla vermektir.
Gerisi sizin takdirinize kalmıştır isterseniz hiç beyanname vermeyin :roll:
 
nguroy' Alıntı:
Sn. Barış987;

Bu tür bir yaklaşım anayasanın bir kere delinmesine benzer. Burda tartışılan konu durumun mevzuata uygun olup olmadığıdır. Kendi faturanızı ay sonunda dahi kesmiş olsanız bir daha ki döneme aktardığınız takdirde bu sizin kdv matrahınızı azaltıcı bir işlemdir, idare aleyhinedir.
Eğer tam yapılması gerekeni soruyorsanız düzeltme beyanını pişmanlıkla vermektir.
Gerisi sizin takdirinize kalmıştır isterseniz hiç beyanname vermeyin :roll:

Açıklama için teşekkürler sana katılıyorum kesinlikle. keşke yasalar açık seçik her şey belirgin olsaydı da bu forumlara gerek kalmasa idi. verilen her bir kuruş bizlere hizmet olarak geri dönüyor kuşkusuz, gazetelerden Tv lerden görüyorum mutlu oluyorum. vekillerimizin, iş adamlarımızın görünce ama hiç örnek almıyorum :wink: . O bakımdan ya yasalar
madde 1 densin yeniden yazılsın diyorum. bu kargaşa içerisinde muhasebecilere çok fazla yük biniyor. amakıymet bilen yok diyorum. bende istemem yanlış yönlendirmeler yapmak. en güzeli en yakın vergi dairesine gitsin durumunu izah etsin orada yardımcı olacaklardır zaten. Vatana hizmet ateşi ile yanan bir sürü maliyecimiz mevcut. yardım ederler.
 
Sn Barış987 arkadaşım ;


Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Umarım katkılarınız hepimize yararlı olur. Ancak yine yanlış yönlendirme yapıyorsunuz. Vergi dairesine gidip durumu anlatırsa doğrudan matrah farkı için incelemeye girer.
Yapılacak işlem doğrudan pişmanlık beyanı vermektir. Yoksa pişmanlık hakkını dahi kayıp edebilir.
Saygılarımla
 
Üst