fonradar

İşletme Defteri Geç Tasdik - İhracat ve iade Kdv

Üyelik
11 May 2010
Mesajlar
44
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar şimdi şöyle bir durum söz konusu.

27/01/2014 tarihinde açılan işyerinin işletme defteri 26/02/2014 tarihinde tasdik edilmiştir.

Söz konusu firma 2014 yılı içersinde ihracattan dolayı kdv iade talebinde bulunduğu zaman defterin geç tasdik edilmesi ne gibi bir sorun teşkil eder ?
 
Geç ama 1 aydan fazla geç olmadığı için sadece ceza yersiniz. Bu ceza herhalükarda kesilecektir.
 
VUK madde 221-3

Bu kanunda yazılı defterleri kullanacak olanlar, bunları aşağıda yazılı zamanlarda tasdik ettirmeye mecburdurlar:

3. (3239 sayılı Kanunun 17'nci maddesiyle değişen bent) Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlıyarak on gün içinde;


Usulsüzlük Dereceleri ve Cezaları

VUK madde 352-8

(2365 sayılı Kanunun 76 ncı maddesiyle değişen madde) Usulsüzlükler, aşağıda yazılı derecelere ve bu kanuna bağlı cetvele göre cezalandırılır. U
sulsüzlük fiili re'sen takdiri gerektirirse, bağlı cetvelde yazılı cezalar iki kat olarak kesilir.


8. Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması (Kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirilenler tasdik ettirilmemiş sayılır.);



432 sayılı VUK GT uyarınca,

Birinci derecede özel usulsüzlük cezası 36,00 TL'dir.


Re\'sen Vergi Tarhı

VUK madde 30-3

Aşağıdaki hallerden herhangi birinin bulunması durumunda, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitinin mümkün olmadığı kabul edilir.

3. Bu kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin hepsi veya bir kısmı tutulmamış veya t
asdik ettirilmemiş olursa veya vergi incelenmesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz edilmezse,

KDVK madde 29-3

3. (3297 sayılı Kanunun 9'uncu maddesiyle eklenen fıkra) İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

Tarih05/12/2011
SayıB.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-701-17-96
Kapsam
ecblank.gif
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIMERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
Sayı
:​
B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-701-17-96
05/12/2011​
Konu
:​
Yasal defterlerin süresinden sonra tasdikinde KDV iadesi
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kanuni defterlerinizi geç tasdik ettirdiğinizden bahisle kanuni süresinden sonra tasdik ettirilen defterlere kaydedilen belgelere istinaden KDV iadesi talebinde bulunup bulunamayacağınız konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 29/3 üncü maddesinde, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hükme bağlanmıştır.
23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin H/3 bölümünde ise konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir.
Buna göre, tasdiksiz de olsa kanuni defterlere ilgili takvim yılı içinde kaydedilen faturaların KDV Kanunu açısından yapılacak incelemede veya dönem matrahının takdiri sırasında gerçek olduklarına kanaat getirilmesi ve verginin satıcı tarafından beyan edildiğinin tespit edilmiş olması kaydıyla bu belgelerde gösterilen katma değer vergisinin indirimi ve iadesi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.


T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü


SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16.02/KDV - 149 02/11/2006
KONU: KDV 34. Md.

------------------------------

İlgide kayıtlı yazınızda; ........ vergi numarasında kayıtlı mükellef ....... Ltd. Şti.'nin ihraç kayıtlı mal tesliminden dolayı Yeminli Mali Müşavirlik Katma Değer Vergisi İadesi Tasdik Raporu ile iade talebinde bulunduğu, mükellefin mal alımlarının büyük bir kısmını karşılayan firmanın nezdinde tutulan karşıt inceleme tutanağında yapılan tespitte; mükellefin tutulması zorunlu defterlerinin tasdikini yasal süresinden sonra yaptırdığı ancak kesilen faturaların yasal defterlere kaydedildiği ve vergi dairesine Katma Değer Vergisi beyannamesi ile beyan edildiği belirtilerek, Kanuni hükümlere göre tutulması zorunlu olan defterlerin hiç tasdik ettirilmemesi veya kanuni süresinden sonra tasdik edilmesi halinde Katma Değer Vergisi Kanununa göre söz konusu faturalarda belirtilen katma değer vergisinin indirim konusu olarak dikkate alınıp alınamayacağının bildirilmesi istenilmektedir.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "Vergi İndirimi" başlıklı 29'uncu maddesinin 1. fıkrasında, ‘Mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça , faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki vergileri indirebilirler: a) Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi ‘ .... hükmü yer almıştır. Aynı kanunun "İndirimin Belgelendirilmesi" başlıklı 34'üncü maddesinin 1'nci fıkrasında ise " Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir' hükmüne yer verilmiştir. Bu çerçevede, mal ve hizmet satan mükellef tarafından yasal süresinden sonra tasdik ettirilen defterlere söz konusu belgelerle ilgili gerekli kaydın yapıldığı ve süresinde beyan edildiği karşıt inceleme tutanağından anlaşılmış olup, ilgili belgelerin daireniz mükellefi tarafından da usulüne uygun olarak kayıtlarına intikal ettirilmiş olması halinde bu belgelerdeki katma değer vergisinin indirim unsuru olarak dikkate alınması mümkündür. Bilgi edinilmesini rica ederim.




Vergi Dairesi Başkanı


 
Üst