fonradar

İşletme Defterinde Lokanta

gurdal67

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Eyl 2006
Mesajlar
355
selam;
forumda 1.sınıf için yeterince işlenmiş bir konuyu işletme defteri açısından yeniden ele alıyorum
soru;
işletme defterine göre muhasebe tutulan bir lokantada "alışlar" ,"satın alınan ticari mal" olarak mı işlenecek?
saygılar...
 
Ynt: işletme defterinde lokanta

başka bir alternatifi yok zaten,evet.
 
Ynt: işletme defterinde lokanta

gurdal67 ' Alıntı:
selam;
forumda 1.sınıf için yeterince işlenmiş bir konuyu işletme defteri açısından yeniden ele alıyorum
soru;
işletme defterine göre muhasebe tutulan bir lokantada "alışlar" ,"satın alınan ticari mal" olarak mı işlenecek?
saygılar...

Hizmet işletmesi olduğundan "Giderler" bölümünde
 
Ynt: İşletme Defterinde Lokanta

Sn. gurdal67;

Lokantacılık işinin hizmet işi mi, yoksa imalat işi mi olduğu konusu çok tartışılan bir konudur. Genel kabul gören yaklaşım bu işin bir hizmet işi olduğu yönündedir.

Ancak bana göre lokantacılık imalat işidir. Çünkü sonuç itibarıyla malın değerlemesi, şeklinin değiştirilerek başka bir ürün haline dönüştürülmesi ve belli bir kar koyularak satışa sunulması işidir bu iş. Bu işte malın maliyetini kullanılan malzeme, sebze, gıda ürünleri, yakacak giderleri vb. belirlemektedir. Bunların hepsi değerlendirildiğinde bir mamul (yemek) çıkmaktadır ortaya. Bu mamulun maliyetini belirleyen en temel faktör hizmet değil, maldır. Dolayısıyla lokantacılık da bir imalat işidir.

Nasıl yemek fabrikalarının, yemek dağıtım işletmelerinin birer imalat işletmeleri olduğunu söyleyebiliyorsak, lokantaların da imalat işletmeleri olduklarını söyleyebiliriz.

Bu nedenle yemeğin maliyetine belirleyen tüm harcamaların işletme defterinde mal alış kısmına, diğer harcamaların da gider kısmına yazılması gerekir.
 
Ynt: İşletme Defterinde Lokanta

Merhaba,

Burada yapman gereken tek şey kendine küçük bir imalat defteri almandır. Zaten imalat defterinde aldığın mal, imal ettiğin mamul, sarf mlz. , satışın , envanterin gözükeceği üzere, geriye kalanlar giderdir.
 
Üst