İşletme Hesabına Göre Defter Tutan Tücca. Finansal Kiralama

MEMET ORHAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Haz 2006
Mesajlar
490
Konum
GAZİANTEP
Sayın Arkadaşlar;
işletme hesabı esasına göre defter tutan bir tüccarın alacağı bir araç için finansal kiralama ile ilgili kayıt düzeni hasıl olacak. Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşların yanıtlarını bekliyorum...
 
mrb öncelikle v.u.k mükerer 290 okuyun bu madde ışığında finansal kiralamadaki taraflardan kiraya veren kişi size her taksit ödemesi için bi fatura düzenleyecek bu faturada finansman giderini gider yazacaksın ve bu giderin de kdvsini indirim konusu yapacaksınız diger ana para kısmını işletme defteri olduğu için yazmayacaksınız sadece %1 lik kdvsini indirim konusu yapabilirsiniz yani %1 lik kdv yi defterinize işlersiniz yıl sonunda 12 aylık toplam ana paraları toplayarak (finasman gideri hariç) defterin sonunda oluşturacağınız amortismana tabi iktisadi kıymete demirbaş veya taşıt v.b işleyeceksiniz kiralama bitene kadar heryıl bu işlemleri takip edeceksiniz . Amortisman uygulayamazsınız dikkat edilecek tek şey ana para ödemesinin gider olarak yazılmaması. umarım yardımcı olmuşumdur
 
Sayın osman bey in açıklamalarına katılmakla birlikte bir noktada takıldım.

Açıklamalarınızda,amortisman uygulayamazsınız! diye belirtmişsiniz.


Kiralayan açısında;

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:319)

Kiracı tarafından aktifleştirilen finansal kiralamaya konu iktisadi kıymet, Vergi Usul Kanunu ve ilgili genel tebliğlerde bu iktisadi kıymet için tespit edilmiş amortisman sürelerinde amorti edilecektir.
 
sayın andaç malın sahibi henüz olamadığınız için amortisman ayıramazsınız kiralama sözleşmesi bittikden sonra malın mülkiyeti size geçince amortisman ayırmaya başlarsınız.
 
osman' Alıntı:
sayın andaç malın sahibi henüz olamadığınız için amortisman ayıramazsınız kiralama sözleşmesi bittikden sonra malın mülkiyeti size geçince amortisman ayırmaya başlarsınız.

Merhaba,
01.07.2003 tarihinden itibaren Finansal kiralama yoluyla alınan kıymetler amortisman yoluyla itfa edilmektedir. Konuyla ilgili olarak Vergi Usul Kanununa 4842 sayılı kanunla eklenen Mükerrer 290. maddesi ile Sayın Andaç'ın belirtmiş olduğu gibi VUK 319 sayılı Genel Tebliğini okuyabilirsiniz. Ayrıca forumda bu konuyla ilgili çok sayıda başlık var. Arama Motorunu kullanırsanız ulaşabilirsiniz.
 
Dr. Murat CEYHAN 30 ocak 2006 yazısı

Mali İşler Müdürü

Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi A.Ş

Finansal Kiralama İşlemlerinde Amortisman : Yeni düzenleme sonrasında, finansal kiralama kabul edilen işlemlerde, faturada yer alan kiralama bedelinin tamamının gider kaydedilmesi uygulamasına son verilmiştir. Yeni uygulamada, finansal kiralama sözleşmesi tutarının iktisadi kıymetin bedeline tekabül eden kısmı (kiralama konusu iktisadi kıymetin rayiç bedeli ile yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerinden düşük olanı) kiracı tarafından “kullanım hakkı” olarak aktifleştirilecek ve amortismana tabi tutulacaktır. Amortisman süresi, kiralama süresinden bağımsız olarak V.U.K. ve Genel Tebliğlerinde finansal kira sözleşmesine konu olan iktisadi kıymet için öngörülen amortisman oranına göre belirlenecektir.



Bilindiği gibi, 01.01.2004 tarihinden, geçerli olmak üzere amortisman oranlarının belirlendiği V.U.K.’nun 315. maddesi değiştirilmiştir. Buna göre mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetler için (ATİK) Maliye Bakanlığı’nca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplayacaklardır.



Burada dikkat edilmesi gereken husus, finansal kiralamada uygulanacak amortisman oranı, kiralanan iktisadi kıymetin genel esaslara göre tabi olduğu oran üzerinden amortismana tabi tutulacağı, amortisman uygulamasında 333 no.lu V.U.K Genel Tebliği’ndeki “gayri maddi haklar” için belirlenen 15 yıllık faydalı ömrün dikkate alınmayacak olmasıdır. Başka bir deyişle, kiralamaya konu iktisadi kıymet satın alınsaydı nasıl amorti edilecekse, aynı esas ve şekilde amorti edilmelidir.



Kiralama süresi sonunda, kiralanan iktisadi kıymetin mülkiyeti satın alınmış ise, 26- grubundaki ilgili hesaptan (260-Haklar ya da 26-Maddi Olmayan Duran Varlıklar grubunda boş bir hesabın finansal kiralama işlemlerine ayrılması durumunda söz konusu hesap), uygun olan duran varlıklar hesabına (252, 253, 254, 255 vb.), birikmiş amortisman tutarı da 268 no.lu hesaptan 257 no.lu hesaba devredilmeli ve iktisadi kıymet itfa oluncaya kadar amortisman ayırmaya devam edilmelidir.
 
Ayrıca bu konuda sitemizin ana sayfasında gayet net ve açık bir link detaylı açıklamalar mevcuttur.
Foruma yazmadan önce alomaliye ana sayfasına bakarsanız aydınlatıcı bilgi alabilirsiniz.
 
tşkkürler sayın meslektaşlarım dikkatimden kaçmış n güroyun sitemini anlamadım burası forum bilgi tartışma yeri yarışma yeri değil
 
Sn. Osman

Kusura bakmayın ama ben de sizi anlayamadım. Elbette burası tartışma yeri Kim yarışma yeri olduğunu söyledi acaba?.
Ben sadece gereksiz tekrarlardan kurtulmak, çok açık net bir şekilde ALOMALİYE sitemizin ana sayfasında açıklanmış ve ayrıca forumda daha önce defalarca geniş olarak tartışılmış olan bir konuda gereksiz tekrar yaparak forumdaşların kıymetli vakitlerini israf etmekten kaçınmaya çalışmak istiyorum.
Saygılarımı sunarım; hatam olduysa özürlerimle birlikte. :roll:
 
Üst