İşletme Kapanış İşlemleri

Üyelik
10 Eki 2005
Mesajlar
6
Merhaba,
Bir işletme (işletme defterine tabi) kapandı, bildirgesini verdik.
Forumda okuduklarımdan kafam karıştı.
Elinde demirbaş, ÖKC ve ticari malı hala mevcut ve bunları satmak ya da vermek istemiyor. Belki ileri bir tarihte yeniden aynı işi yapacak olursa kullanacak. Şahsın aynı zamanda devreden KDV'si de var.
Sormak istediklerim, 1) Elinde mevcut demirbaş, ÖKC ve ticari malı için herhangi bir fatura kesmesi gerekir mi? Ben gerekir gibi algıladım, yanlışsam düzeltin, gerkirse kime?
2) İşletme hesabı hülasasında dönem sonu stok "0" mı olmalı?
3) Devreden KDV'sini gider yazabilecek miyiz?
Teşekkürler.[/b]
 
İşyerini kapatmış bir işyerinin elinde stok olmaması ve varsa demirbaşlarının da satışının yapılması gerekir. Kendisi ileride aynı işi yapmayı düşünüyorsa kendi kendine fatura kesmek suretiyle elindeki malların ve demirbaşların çıkışını yapması gerekir. Bütün malların ve demirbaşların çıkışını yapmasına rağmen devreden kdv nin kalması bence sakıncalı bir durum. İki ihtimal var ya malları zararına satmış ya da satın aldığı demirbaşları alış fiyatının çok altında satmış. Eğer kayıtlarınız sağlamsa devreden kdv yi gider yazabilrisiniz. Kolay gelsin.
 
illaki zararına mal satmış veya demirbaşları düşük kesmiş diyemeyiz. Çünkü bir ihtimal daha var. K.D.V. li giderleri fazla olabilir.
(Küçük bir ihtimal de olsa) Saygılarımla,
 
kdv

İşyerini kapattığı taktirde elınde demırbaş ve stok mal kalmaması gerekır.Ayrıca ılerıde aynı işi yapacaksa kendı kendıne fatura kesebılır.Ayrıca Devreden KDV Varsa Bunu Devletten Iade olarak alınır.ÇÜNKÜ KDV GİDER OLARAK İŞLENMEZ...arkadaşlar
 
Sayın ismailyk bu devreden kdvyi iade olarak alamazsınız.
saygılarımla
FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Sayın İsmailyk,
KDV’nin en büyük özelliği olan “indirim yöntemi” KDV’nin mükellefler üzerinde bir yük oluşturmasını önlemektedir. Ancak, işi bırakan mükellefler, mükellefiyetlerini terkin ettirmeleri nedeniyle yüklendikleri vergileri bir daha indirim yoluyla telafi edememe durumu ile karşı karşıya bulunmaktadırlar.
İşi bırakan mükelleflerce yüklenilip indirilemeyen KDV’nin bir daha indirilemeyeceği, bir diğer ifade ile indirilemeyen bu verginin “İNDİRİLEMEYECEK KDV” haline dönüştüğü hususu dikkate alınarak, KDV Kanunu’nun 58. maddesinden hareketle GVK ve KVK yönünden gider olarak dikkate alınması gerekir. Bu şekilde KDV’nin temel özelliği olan “yüklenilen vergilerin mükellefler üzerinde kalmaması” ilkesinden hareketle, yüklenilip indirilemeyen KDV, GVK ve KVK yönünden gider yazılmak suretiyle telafi edilecektir.
Nitekim, vergi idaresince verilen Özelgelerde;

“Türkiye’de dar mükellefiyet esasında vergilendirilmekte iken işini bırakan bir kurumun, Türkiye’de yüklenip indiremediği KDV’yi kurumlar vergisi yönünden gider yazması mümkün bulunmaktadır.”

“31.12.2000 tarihinde faaliyetini terk eden mükellefin indirim yoluyla gideremediği vergilerin 2000 yılına ait gelir vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak gözönüne alınmasında bir sakınca yoktur.”
Şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
 
kdv madde 29/2

....Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tâbi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez........

bununda istisnası aynı bende belirtilmiştir..indirimli oarana tabi işlemler
 
Üst