İşsizlik Maaşı!

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
İşsizlik sigortasına hak kazanmış ve işsizlik aylığı almakta iken çalışmaya başlayan bir kişi kurama bildirimde bulunmuştur. Ve aylığı kesilmiştir. Daha sonra çalışmaya başladığı işte 2 ay çalışmış ve kendi isteğiyle ayrılmıştır. Doğal olarak İAB verilmemiştir. Bu kişi İş ve İşçi bulma kurumuna müracaatında kalan 4 aylık işsizlik parasını almak için, en son ayrıldığı yerden (2 ay çalıştığı ve kendi isteği ile ayrıldığı işyerinden) İAB sormuşlar. Olmadığı için kalan 4 aylık işsizlik parasını veremeyiz demişler. Daha önceki hak ettiği ve alamadığı 4 aylık işsizlik parası ile en son ayrıldığı yerin bir alakası varmı gerçekten de? Önceki hakkı saklı kalmaz mı? ACİL yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
 
merhaba sn.yeniyurt
malumunuz yıl sonu işler yoğun biraz geç cevap yazdığımız için bağışlayın.
işsizlik ödeneği almakta iken işe giren sigortalının bu durumu iş kur'a bildirilmesi halinde işsizlik ödeneği işe girdiği gün itibariyle durdurulur.
ancak yeni işini işsizlik sigortasına hak kazanamayacak şekilde kaybeden sigortalı daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanır.
 
S

30 Mayıs 2002 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 24770

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından

Madde 1- 30/1/2002 tarihli ve 24656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "4447 sayılı işsizlik sigortası kanununun uygulanmasına ilişkin tebliğ (tebliğ no:3) in 4 üncü maddesinin 1 inci ve 2 inci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye 4 üncü fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"İşveren, bu tebliğin 3 üncü maddesinde belirtilen hallerde hizmet akdi sona eren sigortalı işsiz hakkında, hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 15 gün içinde 3 nüsha İAB (ek:1) düzenleyerek bu süre içerisinde, 1 nüshasının işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR'A ulaşmasını sağlar, 1 nüshasını sigortalı işsize verir diğer nüshasını da işyerinde saklar.

Ayrıca işveren, bu Tebliğin 3 üncü maddesinin (f) bendinde belirtilen 4046 sayılı Özelleştirme uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlerine göre, özelleştirme nedeniyle işsiz kalanlar için de hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 15 gün içinde 3 nisha İAB (Ek:2) düzenleyerek bu süre içerisinde, 1 nüshasının işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR'a ulaşmasını sağlar, 1 nüshasını sigortalı işsize verir, diğer nüshasını da işyerinde saklar."

"Muvazzaf askerlik nedeniyle hizmet akdi sona erenler için işverenler İAB düzenleyeceklerdir. Bu durumda olan sigortalı işsizlerin terhis tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Kuruma başvurmaları halinde işsizlik ödeneği işlemleri başlatılır.

İşveren hizmet akdi 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen haller dışında (örneğin: istifa, emekilik, evlilik, işçinin hatası ve kusuru nedeniyle hizmet akdinin sona ermesi durumları) sona eren sigortalı işsizler için İAB düzenlemek zorunda değildir.
 
Cevaplarınız için teşekkürler.
ERKAN bey bende sizinle aynı kanıdayım fakat bununla ilgili herhangi bir belge lazım bana .... işkur müdürlüğünde bulunan memur olmaz diyor. bizim burda bulunan işkur müdürlüğü ise önceki kalan ayları onun hakettiği için kalan ayları alır diyor. sorun burda çıkıyor.
işçinin bulunduğu daha önceki işsizlik parası aldığı birim İAB istiyor illaki bizde diyoruzki Kendi isteğiyle başka bir işe girmek için işten ayrıldı bizimde böyle bir zorunluluğumuz olmadığı için düzenlemedik diyoruz. anlamıyor illaki İAB diyor. kafamız karışık.
net yazılı bir belge olursa fakslayacağım. yardımcı olursanız sevinirim. dediğiniz gibi o kadar işini içinde birde böyle insanı oyalayıcı işlerle uğraşmak insanı yıpratıyor. Teşekkürler.
 
http://www.iskur.gov.tr/mydocu/sigorta.html

NE KADAR SÜRE İLE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ÖDENECEKTİR?

Sigortalı işsizler, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik ödeneğinden yararlanmak için Kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırlarsa, daha önce hak ettikleri sürelerini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam edeceklerdir.


DEMEKTEDİR. (İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU MADDE 50)
 
Merhabalar

4447 Sayılı Kanunun 50. maddesi 4. fıkrası der ki "Sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için bu Kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hakettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder."

İş-Kur'daki memura bu maddeyi gösterin, okutun, anlatın, yorumlayın. Onlar biraz geç anlar da ne de olsa devlet memuru.. :)))

Selam ve saygı ile
Mustafa TOSUN
 
Üst