fonradar

İşsizlik Ödeneği Alabilir mi?

Üyelik
23 Haz 2006
Mesajlar
32
Konum
Malatya
Değerli Üstadlarım;
Hayırlı Akşamlar Diliyorum Bütün ÜSTAD larıma
Temizlik Şirketinde çalışan bir arkadaşımız her yıl 2 ay ya da 3 ay çıkış alıyor.Bu çıkış aldığı süre zarfında hiçbir şekilde ssk yatmıyor ve ücret almıyor.Sürenin uzun oluşu gözönünde tutulduğu zaman Yaşamı sekteye uğruyor.Bu arkadaşımız bu süre zarfında İŞSİZLİK ÖDENEĞİ'nden yararlana bilir mi? yararlanabilir ise neler yapması lazım?
ÜSTAD larım bu konuda bilgi verebilir mi?
Saygılarımla
 
Ynt: İşsizlik Ödeneği Alabilir mi?

Bu 2, 3 aylık süre çıkış mı yoksa ücretsiz izin mi? Şayet çıkış ise ve şartları uyuyor ise neden almasın ki!
 
Ynt: İşsizlik Ödeneği Alabilir mi?

Bir sigortalının işsizlik sigortasından yararlanabilmesi için 4447 sayılı yasanın 51. maddesinde belirtilen nedenlerden biri dolayı işten çıkarılmış olması veya işini kaybetmiş olması gerekmektedir.
MADDE 51. ? Bu Kanun uyarınca sigortalı sayılanlardan hizmet akitleri aşağıda belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona erenler, Kuruma süresi içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri, hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları kaydıyla işsizlik ödeneği almaya hak kazanırlar.
1) Hizmet akdi, süresi belli olsun veya olmasın sürenin bitiminden önce veya bildirim önelini beklemeksizin 1475 sayılı İş Kanununun 16 ncı maddesinin (I), (II) ve (III) numaralı bentlerine göre sigortalı tarafından feshedilmiş olmak,
2) Hizmet akdi, süresi belli olsun veya olmasın sürenin bitiminden önce veya bildirim önelini beklemeksizin 1475 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesinin (I) ve (III) numaralı bentlerine göre işveren tarafından feshedilmiş olmak,
3) Hizmet akdinin belirli süreli olması halinde, bu sürenin bitimi nedeniyle işsiz kalmak
4) İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak
bu nedenlerden birinin gerçekleşmesi ve 600/120 günlük şartlarda mevcut ise sigortalının işten çıkarıldığı veya işini kaybettiği tarihten bir ay içinde İş-kur'a müracaatı halinde kendisine işsizlik sigortası bağlanır.
sigortalıya bağlanacak işsizlik sigortası aylığı ise; son dört aylık prime esas kazançların ortalamasının işçinin eline geçen net ücretin % 50'sidir.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, Süre ile işsizlik ödeneği verilir.

sonuç olarak son 3 yıl a bakılır 600 günden fazla ise toplam prim tutarı hak kazanır
_________________
 
Ynt: İşsizlik Ödeneği Alabilir mi?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler, hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası prim ödemiş olmak ve iş almaya hazır olmak, kaydıyla işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanmaktadırlar.

Bu koşulları taşıyan sigortalı işsiz işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanmak için, işvereni tarafından düzenlenen İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte (İşveren İşten Ayrılma Bildirgesi düzenlememişse, sigortalı işsizler Kurumumuzda bir örneği bulunan talep dilekçesi ile birlikte işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanmak için başvuruda bulunabilirler) işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Türkiye İş Kurumunun en yakın birimine başvurması gerekmektedir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

2 aylık çalışma işsizlik ödeneği almaya hak kazandırmaz yukarıdada belirtildiği gibi en son çalıştığı yerde 120 gün işsizlik primi ödenmesi gerekir
 
Ynt: İşsizlik Ödeneği Alabilir mi?

Değerli Bilgilerini Benimle paylaşan tüm ağabeylerimden Allah Razı Olsun.Teşekkür Ederim
 
Üst