İşsizlik Ödeneğini Elden Aldıysam

İşsizlik ödeneginden faydalanabilmek icin kidem ve ihbar tazminatinin tarafima yatirildigini ispatlamak zorunda miyim. Elden zarf usulü aldiysam ne olacak???

İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için kıdem tazminatınızı alıp almadığınız değil, işten çıkarılma olmanıza bakılır. Yani kuruma verilen resmi evraklarda bildirilen sebebe bakılır.

Peki yasada diyor ki

İssizlik odenegine hak kazanabilmek icin

1- Son 3 yil icinde 600 gun (belirlk araliklarla da olsa) prim odenmis olmasi lazim.

2- İs akdinin fesh edildi aydan bi onceki ay baz alinarak geriye dogru 120 gun de kesintisiz prim odenmis olmasi ( dikkat edin kesintisiz diyor)

Peki burada açık yok mu sizce. Yani yasayi komple inceledim is yeri degistirme ya da son isyerinde kesintisiz 120 gun ya da şu kasar gün calismis olmak sarti aranmiyor..

Demek istedigim şu;

Bir X isyerinde calisirken isten cikmak istediginizde hicbirsey talep edemezken. Yine X İs yerinde is akdinizi fesh ettiginiz gun baska bi isyerinde işe baslayarak hic prim kesintisi olmamasina dikkat ederek diger isyerinde calisiyor durumuna gecerek. Oradan da 5 gun sonra isveren tarafindan isten cikarilmaniz sonucu, alip cikis bildirgenizi işkur a issizlik odenegi icin basvuru yaptiginizda, issizlik odenegine hak kazanmis oluyorsunuz. Yasa bu kadar acik.

Ben mi yanlis yorumluyorum? Bu cok buyuk bi acik bence?

Yorumlayabilecek kisilerden yorum ya da ornek bekliyorum.
Bu bi tez konusu olabilir :-)

Yasayı baştan sona incelediyseniz, en başta işsiz kalma sebeplerinin de açıkça belirtildiğini görmüş olmanız gerekir zaten.
Yani bir işyerinde sözleşmenizi herhangi bir sebeple feshetmiş olmanız işsizlik sigortasından faydalanabilmenizi SAĞLAYAMIYOR.

Yeter artik

İyi de dedigimi guzelce okuyun. Yasadaki bosluktan bahsediyorum. İs yerinden istifa edip ayni gun baska is yerinden prim odeterek primin kesintiye ugramamasindan bahsediyorum. İyi okuyun.
Sonra yeni isyerinizden patron sizi kovdu. Aldiniz cikisinizi gittiniz issizlik odenegi icin. Sonuc ne olur.
İsci issizlik odenegine hak kazanir.

Son düzenleme:
evet, dediğiniz gibi olursa ,
bir boşluk mevcut.
İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için,
gerekli minimum prim günü,
son 120günde kesinti olmaması ve
işverenin haksız feshi veya işçinin (işveren tarafından da kabul edilip kuruma o şekilde bildirmiş olduğu) haklı feshi
olması yeterli.
primin nereden yatırıldığı değil, eksiksiz yatırıldığına bakıyor sistem sonuçta.
Sonrasında bir dalavere olduğunu fark ettiğinde de haksız alınan miktarı faiziyle geri istiyor.

İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanmanız için aynı iş yerinde çalışmanız gerekmemektedir. Önemli olan, toplamda sayılan prim gün sayılarını sağlamanızdır.

Bu boşluk/eksiklik değildir. Kanunu hile ile lehe kullanmaktır. Tıpkı aslında fiilen çalışmayan birinin kendini sigortalı gösterterek haksız emeklilik kazanması gibi. Bu kişilerde anlaşmalı çıkış ile birde işsizlik öd. alabilmektedir.