İsteğe Bağlı sigorta ve yurtdışı ikamet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gulce34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

1995 ylında SSK olarak işe başladım. ve daha sonra isteğe bağlı sigortaya geçtim. Ancak ilk isteğe bağlı sigorta primi ödeme ayı 1/10/2008 olarak bağkur sisteminde görünüyor. (Yani yeni reformun kabul edildiği ilk gün.)

2008 ekim ayından beride yurtdışında oturmaktayım . ve halende isteğe bağlı sigorta primlerimi ödemekteyim.
Ancak yeni reform ile bilrikte kaygılarım oluştu.

1) İsteğe bağlı ilk sigorta ödeme ayı 1/10/2008 olduğuna göre benim sigorta başlangıç tarihim 1/10/2008 midir?
Yani yeni reform ile gelen Türkiye'de ikamet şartı aranması benim içinde geçerli midir?

2) Şuan Yurtdışında oturduğum için isteğe bağlı sigortam geçersiz hale mi geldi? ve benim ekim 2008'den beri ödediğim primlerim geçersiz boş yere mi sayılacak?
Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevirim.

Ynt: İsteğe Bağlı sigorta ve yurtdışı ikamet

Merhaba,
1-01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı ssk, sona erip, isteğe bağlı bağ-kur olmuştur.Yani siz 01.10.2008 tarihinden buyana isteğe bağlı bağ-kur primi ödemektesiniz.
Sizin sigorta başlangıç tarihiniz 1995 dir. Bu hiçbir şekilde değişmez(Bu tarihte 18 yaşından küçük olmanız haricinde). Yeni 5510 sayılı kanunla gelen, Türkiyede ikamet şartı 3201 sayılı kanuna göre yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar için geçerlidir.
2-Yurtdışında oturmanız isteğe bağlı prim ödemenize engel değildir.Primlerinizde geçersiz sayılmaz.

Kemal Bey,
cevabınız için teşekkür ederim ancak bir konuda emin olmak istiyorum.
Benim SSK işe başlangıç yılım 1995. Ama isteğe bağlı sigortamın başlangıç tarihi 1/10/2008.
Yeni reform ile birlikte 1/10/2008'den sonra isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerden Türkiye'de ikamet etmesi şartı aranıyor.
Bundan anladığımTürkiye'de ikamet etmeyen (yurtdışında oturanlar) kişiler isteğe bağlı sigorta ödeyemez.
Dolayısıyla benim isteğe bağlı sigorta ödemelerim yurtdışına taşındığım tarih itibari ile geçersiz oldu sonucunu çıkarıyorum.
Bunun doğru olup olmadığını sormak istedim.
Bu bilgiler ışığında cevabınız ne olur?
teşekkür ederim

Merhaba,
İsteğe bağlı sigortalı olmak için Türkiyede ikamet etme şartı yoktur. Türkiyede bir ikamet adresininiz olması yeterli olacaktır.Yalnız, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamamış ülkede bulunan isteğe bağlı sigortalılardan , Türkiyede?ki ikametini yurtdışına taşımış olanların İsteğe bağlı sigortalılığı, ikametini yurtdışına taşıdığı tarihte sona erer.
Sizde uluslar arası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamamış bir ülkede iseniz ve Türkiyedeki ikametinizi yurtdışına taşımış iseniz, boşuna prim ödemeyin.Eğer taşımadı iseniz prim ödemesine devam edin.