fonradar

İsteğe Bağlı Sigortalılık Yaygınlaşıyor..

M.Hayri ANDAÇ

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Şub 2006
Mesajlar
560
01/01/2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Sosyal Güvenlik Sistemimiz'de isteğe bağlı sigortalı olmanın şartları da değişiyor. Mevcut sistemle yeni sistem, mukayese edildiğinde değişimin vatandaşın lehine olacağı gözükmektedir. Halen 1080 günü olmayan SSK'lı ve en az 10 yıllık Emekli Sandığı iştirakçisi olmayan eski memur isteğe bağlı sigorta primi veya kesenek ödeyememektedir. Yeni sosyal güvenlik rejiminde prim ödeme gün sayısı veya 10 yıllık memur olma şartı aranmamaktadır. Yeni sosyal güvenlik sistemimize göre; yeni sistemde isteğe bağlı sigortalı olmanın prim ödemesi de değişmektedir. Mevcut sistemde sigorta primine esas kazancın alt sınırının % 25'i kadar prim ödeyen hak sahipleri, yeni sistemde sigorta primine esas kazancın %32'si kadar prim ödeyeceklerdir.

Kurumsal birleşme paralelinde yeni sosyal sigortacılık ilkelerini düzenleyen “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” yılbaşında yürürlüğe girecek. Sosyal güvenlik sistemimizi değiştiren söz konusu düzenlemeler, aynı zamanda isteğe bağlı sigorta uygulamalarında da yeni bir dönem başlatıyor. 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Kanunun 50. maddesi ile isteğe bağlı sigorta şartları düzenlenmiştir. Buna göre,


İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de yasal olarak ikamet etmek,

Herhangi bir şekilde zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek durumda çalışmamak,

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışmak veya son bir yıl içinde 360 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

18 yaşını doldurmuş bulunmak,

İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle kuruma başvuruda bulunmak,
İsteğe bağlı sigortaya giriş şartlarına baktığımızda halen SSK isteğe bağlı sigortaya giriş için gerekli olan en az 1080 gün çalışma şartı ortadan kalkmaktadır. İkinci olarak Kanun maddesine Türkiye'de ikamet etme zorunluluğu konmuştur.

Söz konusu kanunda isteğe bağlı sigorta; “kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan sigortadır” şeklinde tanımlanmıştır.

Kanunun bu tanımlamasına göre, isteğe bağlı sigortalılar 2007 yılından itibaren artık zorunlu olarak sağlık sigortası primi de ödeyecekler.

Nitekim Kanunun 52. maddesinde; isteğe bağlı sigorta primi, sigorta primine esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın %32'sidir. Bunun %20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, %12'si genel sağlık sigortası primidir.

Görüldüğü gibi, isteğe bağlı sigortalılar yeni dönemde yüzde 12 dolayında sağlık sigortası primi ödeyecekler. Hatta isteğe bağlı sigortalı olan herhangi bir kişi, eşi veya çoğu tarafından bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, genel sağlık sigortası primini de ödemekle yükümlüdür.

SSK'nın mevcut uygulamasına göre, ard arda üç ay isteğe bağlı sigorta primi ödenmezse isteğe bağlı sigortalılık iptal edilmektedir. Yeni düzenlemeye göre, ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler, sigortalılık süresinden sayılmaz. Kanunda öngörülen 12 aylık süre geçirildikten sonra ödenen primler ise sigortalıya iade edilir.

İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar. Örneğin, 31 Ocak tarihinde başvurursanız, 1 Şubat tarihinden itibaren sigortalılık başlayacaktır

Tahsin SINAV / Yeni Şafak Gazetesi
 
sayın hayri bey açıklamanız için teşekkür
isteğe bağlı da önemli gelirmeler olmasına rağmen vatandaşın aleyhine olan durumnlarda mevcut. Örneğin 5510 sayılı kanunun isteğe bağlı ile ilgili 50 maddesinin fıkrasında söyle bir ibare bulunmakta.
İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve bu süreler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. denilmekte

MADDE 4- Bu Kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından;

a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,

b) Köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise;

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar,

2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr sicili ile birlikte kanunla kurulan meslek odalarına usûlüne uygun olarak kayıtlı olanlar,

3) Anonim şirketlerin kurucu ortakları ve/veya yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,
burda görüldüğü gibi 4. madedenin 1 fıkrasının b bendi bagkurlu sigortalıları tarif etmekdir. burdan anlaşılacağı üzere 01/01/2007 den itibaren isteğe bağlı ödenen primler eski değimiyle bağkur kamsamında ödenmiş sayılacak. Ssk kamsamında artık isteğe bağlı prim ödemek mümkün olmayacak. Ssk dan isteğe bağlı prim ödeyerek emeklilik hesabı yapanlar artık çalışmak mecburiyetinde kalacak.
Halen Sssk ya isteğe bağlı prim ödeyenlerin durumu ne olacak 01/01/2007 tarihinden itibaren bağkurlumu sayılacaklar yoksa onlara ssk dan özel bir hakmı tanınacak sanırım bunlar çıkacacak genelgelerle çözüm bulacak. Bu konuda kurumlar bile açıklayıcı bir bilgi veremiyorlar.
 
Üst