uyumsoft

İsteğe Bağlı Sigortayı yanlışlıkla ilgili döneme fazla yatırmak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MUASEBE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Öncelikle Selamlar ,

Forumu epeydir takip ediyorum fakat üyelik bugüne nasipmiş.
Şimdi başıma bugün şöyle bi durum geldi.kendim muhasebeciyim ve bi tanıdığımızın malülen emeklilik işlemi için yardımcı oluyorum. Tanıdığım kişi isteğe bağlı ssk ödemekte olup prim konusunda ssk ya herhangi bir ödeme matrahı bildirmemiştir ve bu ssk matrahını bildirmediği gibi 1 senedir asgari ücret üzerinden hesaplanan primlerini bankaya ödemektedir ( kanunende matrah belirlemez isen asgari ücret tutarı üzerinden isteğe bağlı prim ödenmektedir.) burda sorun yok.
Fakat bu tanıdığım 2008 / 7 ve 2009 / 5 - 6 - 8 - 9 primlerini ödememiş olup ve borcunu sskdan öğrenivermemi istedi bende ssk ya sorduğumda bugün itibariyle eylül / 2009 dönemi ve geçmiş borçlar + gecikme cezaları dahil 1.400,00 tl borç olduğu söylendi ve bu borcu ödediğinde malulen emeklilik için yol verileceği daha doğrusu emeklilikten önce sgk il müdürlüğü nün tespit ettiği hastaneden yeni sağlık raporu alması için yönlendirileceği söylendi ve bu parayı tanıdığım bankaya ödemek için gidiyor fakat banka gecikmeli borcu alamadığı için dönem olarak dekonta 2009 / 09 cari dönemi diye bi ibare yazıyor.
İlgili sgk kurumuna hastaneye rapor için yönlendirmeyi yapın borcu ödedik demeye gittiğimde bu paranın 2009 / 09 olarak yatırıldığı ve sadece bu dönem için dikkate alacaklarını eski borçların aynen durduğu bilgisini aldım ve bankadan düzeltme yaptırabilirsen orası çözecek bu işi dediler bizim yapacak hiçbişeyimiz yok diyorlar.
Yanlız sgk kurumunun 5510 sayılı kanunu , 2009 / 05 sayılı genelgesini , 28.09.2008 tarih ve 27011 sayılı tebliğini incelediğimde sigortalının yazılı olarak talepte bulunduğu zaman prim ödemesinin değişebileceği yazmakta , fakat ilgili sgk kurumu bu dönem için kendisi bu kadar para yatırmış ve 1400,00 tl 2009 / 09 dönemi için geçerli demekte bende eski borçları için yatırdığını ve kendi içlerinde geçmiş dönemler için o tutarı mahsup etmelerini talep ettim.
Böyle bi durumda ne yapmamız gerekiyor üstadlarım.malulen emekli olacak tanıdığım şizofreni hastasıdır ve verecek 1.400,00 tl si daha bulunmamaktadır.kanun, tebliğ ve genelgeler açıktır ama icraat nasıl yapılması gerekir çözemedim.
Herkese çok teşekkür ederim şimdiden.saygılar...

Ynt: İsteğe Bağlı Sigortayı yanlışlıkla ilgili döneme fazla yatırmak

Merhaba,

Banka açıklama üzerinde değişikliğe yanaşmıyor mu? Durumu açıklığa kavuşturmanız için, banka ile çözmeniz gerektiğini sgk'da belirtmiş. Bütün mesele, açıklama üzerinde tıkanıyorsa değişiklik yaptırmanız için hiçbir neden yok gibi gözüküyor. Kaldı ki, bankada bu duruma yanaşır, sadece açıklama değişikliği olacak, yatırılan paranın geri çekilmesi gibi bir durum değil.

Sayın aykay öncelikle bu kadar hızlı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Yalnız bankadaki şefle yaptığım görüşme bu açıklamayı biz yapmıyoruz otomatik geliyor diyor ve biz geçmiş dönem borcunu zaten tahsil edemiyoruz ilgili arkadaş o yüzden cari döneme yatırmış diyor dekont üzerinde banka hiçbişey yapamıyor.

Ama ben diyorum ki kanun belli ki ben yazılı talepte bulunmadığım sürece primimi fazla ödesemde o ay için gereken asgari tutarı alıp kalanı geçmiş dönem borçlarıma mahsubu gerekiyor.

sgk müdür vekiliyle yaptığım görüşmede kanun maddesi ve tebliği gösterdiğimde bu genelgeyle kaç kere değişti diyor fakat ben bulamıyorum hiçbiyerde bu değişen genelgeyi genelgenin maddesinide söyliyemiyor yuvarlak olan bi cevap 5510 sayılı kanun herşeyi sağlama aldı o para mahsup edilemez falan

en son isteğe bağlıyla ilgili 2009 / 05 genelgesi var 05.01.2009 tarihli bu tarihten sonra bi değişiklik göremiyorum orada da aynen şöyle der. ( madde 9.3- Prime Esas Kazancın Beyanı )

''Beyanda bulunmayan, beyanının geçerliliği ortadan kalkan veya beyanları Kanunun 82 nci
maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katının altında olan
sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı
olarak dikkate alınacaktır.''
''Ancak, 01/10/2008 tarihinden itibaren sigortalının beyanı olmaksızın alt sınır dışında tahsil edilen tutarlar doğacak borçlara mahsup edilecektir.''

Mantıkende şöyle düşünüyorum : Benim bu ay fazladan 500,00 tl param var isteğe bağlı ssk mı 500,00 tl yapayım. Gelecek ayda 300,00 tl param arttı onu yatırayım böyle bişey varmı sizce veya mantıklı mı yada kanunen uygun mu diyelim kanundan konuşuyoruz elbet.

bu arada bankanın dekontta değişiklik yapamamasının sebebi ''onlıne ssk tahsilatı'' olduğu için paranın direk ssk hesaplarına aktarılması imiş.

Selamlar ,
Üstadlar bu konuda bilgilerinizi beklemekteyim.İlgili il kurumuna konuyu anlatır bi dilekçe vereceğim , fakat gerekçe gösterilmeden talebimin geri çevrileceği aşikardır.Kanunen nasıl bi yol izlemem gerekir veya başına gelen arkadaşların yardımlarını bekliyorum .
Teşekkürler . Saygılar .