fonradar

İşten Ayrılış Nedeni Hk.

kadirdiloglu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
416
Konum
istanbul
Merhaba,

İş yerimizde toplu iş sözleşmesi uygulanmaktadır. Personel tis işten çıkarma cezası gerektiren bir suçtan dolayı disiplin kuruluna sevk edildi. Disiplin kurulu kararıyla iş sözleşmesinin fesh edilmesine karar verildi. Yalnız çalışanı da mağdur etmemek için kıdem tazminatının ödenmesine de karar verildi. Bu durumda işten çıkışının sgk dan disiplin kurulu kararıyla yapmamızın bir sakıncası var mıdır? 04 yapmamamızın nedeni işe iade davasını önünü kapatmak belki yine dava açabilir ama şansı azalır.
 
-İlk önemli nokta fesih nedenidir
-K.tazminatının ödenebilmesi de malum fesih nedenine bağlı(yüksek ihtimal işcinin olumsuz davranışları sözkonusu)
-Zaten "Disiplin kurulu kararı ile fesih"sgk işten çıkış kodları arasındadır,sorun olmaz ama sanırım işsizlik ödeneğinden yararlanamaz
-Kod.26 yı anlamakta zorlanıyorum.Malum fesih nedeni ile işten çıkış kodu da uyumlu olmalıdır,bu noktada dikkat çeken husus,yine disiplin kurulu kararı ile fesih(kod.26)bildirilecek ama bu işcinin işten çıkış nedeni tazminat alması istendiği için olay davranışlarından kaynaklanıyorsa fesih 18.madde kapsamında olacak)
-Tis veya harici durumda,işyerinde disiplin kurulunun bulunmasının sonucunun,işveren disiplin kurulunca objektif değerleme yaparak işciyi işten çıkarması demek diyebiliriz.
 
Kod.26 ya göre sanırım k.tazminatı da ödenmez!..

NOT.SGK-İşten çıkış kodları bağlamında demiştim ki bu kodu anlamakta zorlanıyorum(bilgi noksanlığımdan olabilir!...)
çünkü kural olarak madem işten çıkış nedeni/sebebi ile sgk-işten çıkış kodu uyumlu olmalı,bu takdirde çıkış disiplin kurulu kararı ile olsa dahi önemli olan fesih nedenidir(buna göre bu olayda kod 26 bildirilirse işci bazı haklardan mahrum,oysa fesih x geçerli neden olursa buna göre de olması gereken kod.04)disiplin kurulu kararı ile fesih yapıldığında kod 26 mı bildirilmeli,diğer ifadeyle işten fesih nedeni disiplin kurulu kararı olabilir mi???
Lütfen aydınlatırmısınız?
 
Son düzenleme:
Ortada bir disiplin kurulu kararı var,var ama o karar da bir de fesih nedeni var,bundan sonra bu durum ayrıca işciye bildiriliyor/bildirilecek,ayrıca sgk ya bildiriliyor/bildirilecek,şimdi bu noktada;
1-Feshe;
a-disiplin kurulu kararı ile karar verilmesi
b-veya disiplin kurulu kararı olmadan karar verilmesinin,
iş kanunu yönünden önemi yok(var ise söyleyin,öğrenelim) ama sgk yönünden önemi nedir/ne olabilir ki,diyelim fesih nedeni x geçerli neden olsa,işci de k.tazminatına hak kazansa,kazanmış olmasına rağmen,işveren kod.26 ile bildirim yaptığı için işci neden bu hak dan veya işsizlik ödeneğinden mahrum kalsın?
c-sgk yönünden kod.26 nın bir önemi/geçerliliği(olmalı) var ise nedir?
 
Son düzenleme:
Kidem tazminati odeyebilmeniz icin, gecerli bir fesih sebebi olmali. Calisan, bir dava acarsa bildirdiginiz sebebin varligi / dogrulugu sorusturulacak ve ispatlamaniz gerekecek.
Bildirdiginiz sebep gecerli gorulmezse, acilacak o davayi kaybedeceksiniz. Dava surecinde de daha onceki fesih sebebini degistiremeyecek, bildirdiginiz fesih sebebiyle bagli kalacaksiniz.
Disiplin kurulu, o kurulun kararlarini ve etkisini hic edeceksiniz.
 
Merhaba,
Şöyle bir yol düşündünüz mü, Personelden bir dilekçe alın. "..... nedenden dolayı işyerinizden ayrılmak istiyorum. Zor durumda kalmamak adına Kıdem tazminatımın tarafıma ödenmesini arz ederim." tarzında fakat Keremcen İsimli üstadımızın dediği gibi bu kurulun kararını hiç edeceksiniz ama işe iade davasında eliniz kuvvetli olur. Böylece sgkda bulunan 23 kodu ile çıkış yapabilirsiniz, Tazminat öder ve işsizlik maaşı alır.
 
-İlk önemli nokta fesih nedenidir
-K.tazminatının ödenebilmesi de malum fesih nedenine bağlı

Kidem tazminati odeyebilmeniz icin, gecerli bir fesih sebebi olmali.
.
Malum fesih nedenidir esas önemli olan.
İşcinin çıkışını kod.26 üzerinden bildirmeyiniz,bildirirseniz bu durum işci aleyhine
Kod.04 olarak bildiriniz,bu takdirde sorun olmaz,bu durum tek başına işe iade davasını "-" veya"+" yönde etkilemez,önemli olan fesih nedeni,fesih için koşulların oluşması,dolayısıyla gerçek fesih nedenin doğması ve feshe giden yoldaki usül ve süreçlerdir.
 
Sn.arkadaşlar,
sgk yönünden kod.26-disiplin kurulu kararı ile fesih nedir/ne demek,önemi nedir,çıkış kodları arasında bulunmasının sebebi ne olabilir?
 
Eğer disiplin kuruluna sevk edilen olayla ilgili tutanaklar, savunmalar usulune uygun olarak hazırlanmış, idari yönden bir hatalı / eksik işlem yapılmamışsa,
bu kusurlu hareketi yapan çalışanın da '' mağdur '' olmaması isteniyorsa, sözleşmesini feshetmek yerine uyarı verin, yada ikale sözleşmesiyle kıdem-ihbar tazminatını , bayram harçlığını vs ödeyin ve sözleşmeyi karşılıklı feshedin.
Disiplin kurulu kararıyla sözleşmeyi feshedecekseniz de, tazminatsız feshedin, disiplin kurulunu hiç etmeyin! Çalışan bir hakkı olduğunu düşünüyorsa da davasını açsın, haklılığını ıspatlasın, varsa hakkını alsın mahkeme yoluyla.
Disiplin kurulu ve etkisi işyerinize sadece 1 tek kez, 1 tek çalışan için değil, işyerinin faaliyette bulunduğu süre boyunca ihtiyaç duyacağınız bir olgudur, bunun caydırıcı etkisini yok etmeyin derim.
Açılacak dava konusunda da, sebebi ne gösterirseniz gösterin işçinin atacağı ilk adım zaten dava açmak olacaktır.
 
şöyle bir yöntem uygulandı; kıdem tazminatı hesaplandı tam kıdem tutarı kadar değil 400-500 TL altında bir tutar ek ödeme olarak işlendi. Personelin çıkışı 26-Disiplin kurulu kararıyla işten çıkış olarak yapıldı.
 
fesih nedeni önemli,kişi koşulları taşıyor ve davacı olur da,bu işlemden k.tazminatı doğar ise kod.26 ile çıkış vermenizin önemi kalmaz.
 
Disiplin kurulu genellikle sendikalı iş yerleri ile büyük kurumsal şirketlerde bulunur. Şimdi bu disiplin kuruluna sahip mevcut iş yerlerinde daha önce alınmış disiplin kuralları, çalışma koşulları gibi kurallara uymayan personel disipline sevk edilerek kurul çeşitli kararlar alarak personele hukuka uygun yaptırımda bulunulur. Bu 26 numaralı kodda bunun içindir.
 
İlave olarak bu konunun açılma sorusuna yorumum ise daha önceki arkadaşların belirttiği gibi; eğer personele iş veren kıdem tazminatı ödenmesini istiyorsa kod:26 dan çıkış yapıldığı halde kişiye yinede kıdem tazminatı ödemesi yapılmasında sgk açısından bir problem teşkil etmemektedir. Sadece bu durumda ödenen kıdem tazminatını maliye tarafında gider yazılması yanlış olacaktır. Özet olarak disiplin kurulu çıkışını gerektiren koşullarının sonunda, çalışanın tazminatının ödenerek çıkışının yapılmasına karar alır ve işçi tazminatı ödenerek kod 26 ile işten çıkarılır. Fakat bu ödenen tazminat vergiden indirime söz konusu yapılmaz.
 
-Disiplin kurulu genellikle sendikalı iş yerleri ile büyük kurumsal şirketlerde bulunur..........................................evet.kurumsal olmayan işyerlerinde de var ve olabilir
-Şimdi bu disiplin kuruluna sahip mevcut iş yerlerinde daha önce alınmış disiplin kuralları, çalışma koşulları gibi kurallara uymayan personel disipline sevk edilerek kurul çeşitli kararlar alarak personele hukuka uygun yaptırımda bulunulur.......................................................evet.
Bu 26 numaralı kodda bunun içindir.......................eğer bu kod bunun için kullanılıyor ise yaptığım araştırmaya göre işciye ihbar-kıdem ödenmiyor,ayrıca işci işsizlik ödeneği alamıyor
Oysa siz de bilirsiniz ki esas olan fesih nedenidir ve yine takdir edersiniz ki bu duruma göre yani koşulları oluşmuşsa işcinin bazı hakları doğar.
Sgk yönünden kod.26 ya ilişkin anlayamadığım nokta şurası;
-dediğiniz gibi evet genelde kurumsal ve sendikal faaliyetin olduğu işyerlerinde olur/kurulur( ama sendikal faaliyetin bulunmadığı bazı işyerlerinde de mevcut,ayrı konu.)
-disiplin kurulu zorunlu mu?hayır,itirazım da yok ve olamaz,zira yıllarca uyguladım,olmalı mı evet olmalı,kurulmasında yarar var.
-faydası nedir?genel manada disipline dair işlem ve kararların daha hukuki,objektif şekilde yürütümü ve sonuçlandırılmasına katkı sağlar/sağlıyor diyebiliriz.
buraya kadar tamam,sorun yok.
-Gelelim esaslı noktaya,
İş kanunu yönünden,
alınan x disiplin kurulu kararı ile x fesih işleminde,diyelim işci esasen fesih nedenine bağlı olarak, tazminat ve işsizlik ödeneğine hak kazanıyor/kazanmış iken,
Sgk yönünden,
işten çıkış nedeni olarak kod.26 nın işverence bildirilmiş olmasına bağlı olarak,yani disiplin kurulu kararı ile fesih/kod.26 bildrildiği/bildirilmiş olduğu için x işcinin sözkonusu haklardan mahrum kalması/bırakılması takdir edersiniz ki doğru,dolayısıyla hukuki değil.
Peki(bazılarına göre) bu düşüncelerim aykırı da olsa,kod.26 yı düzenleyenler,bunu bil(e)mez,düşün(e)mezler mi?elbette bilirler,düşünmüş olmalılar,o halde bu kod.26 nın benim de çözemediğim başkaca geçerli bir anlamı olmalı!...
diye düşünüyorum...
 
Son düzenleme:
Malumunuzdur ki,
-disiplin kurulu iş yerinde var ise fesih işlemi dahil, genel de disiplin işlemleri, d.kurulu tarafından yürütülür ve sonuçlandırılır.
-d.kurulu kararlarında,kurulun oluşumuna bağlı olarak üyeler yanında, işveren/ve veya vekili,yahut ilgili organ(ve üyeler)in imzası olur(oylanır vs.)daha sonra bu karara ilişkin durum/sonuç yazıya dökülerek yani uyarı-ihtar-yevmiye kesintisi,fesih vs.sonuç ne ise işciye tebliğ olunur.
Buradan şuraya gelmek istiyorum ki;
işyeri/işletmede d.kurulu var ise(diyelim ki var)-(zira işyeri iç yönetmeliği veya disiplin yönetmeliğinde yöntemler,süreçler belirli/yazılıdır) zaten disipline dair kararları da bu kurul alır/alıyor,almalı mı,evet.
Hal böyle iken,diğer disiplin suçlarına ilişkin kararlar dışında, işverence ister haklı,ister geçerli nedenle olsun fesih kararlarını da bu kurul alır/alıyor,almalı mı,evet.
Eğer böyle ise sgk-çıkış bildirimi yapılırken,d.kurulu kararı ile fesih(kod.26)mı bildirilmeli,hayır,disiplin kurulu kararı ile fesih yapıldı/yapılmış diye işverenin kod.26 ile bildirim yapma zorunluluğu mu var,hayır,eğer yönetmelikler gereği,fesih olgusu dahil işyerinde bütün disiplin suç ve cezaları disiplin kurulu tarafından yürütülür/yürütülüyor/yürütülecek/yürütülmesi gerekiyor ise elbette disiplin kurulu kararı ile fesih olacak,bundan daha doğru ve hukuki ne olabilir ki,tersi olsa bu defa geçerli,dolayısıyla hukuki bağlayıcılığı olan sözleşme veya disiplin yada işyeri iç yönetmeliği hükmünün hilafında işlem yapılmış olur.Bu noktada esas önemli olan. malum fesih nedeni ve buna uygun kod.seçimidir.Kod.seçimi/bildirimi açısından,uygun kod seçimi,fesih nedenine bağlı ise(ki bağlı)buna göre fesih kararının ne şekilde alındığının önemi olmamalı,(hatta olamaz)
diye düşünüyorum,bu nedenle kod.26 yı anlamakta zorlanıyorum.
Sgk yönünden kod.26 nın bir gerekçesi olmalı diye de,düşünmeden edemiyorum:)vesselam...
 
Son düzenleme:
(Ayrıca net de araştırırken çok değil,bir kaç makaleye rastlamıştım,orada d.kurulu kararı ile işveren tarafından(haklı nedene dayalı)fesih konusu işlenmişti,
kod.26 açısından işin özü,işveren tarafından haklı fesih durumunda d.kurulu kararı alınır/alınması gerekir ise bu defa kod.29 a ne gerek var(dı)
 
İş kanunu yönünden,
alınan x disiplin kurulu kararı ile x fesih işleminde,diyelim işci esasen fesih nedenine bağlı olarak, tazminat ve işsizlik ödeneğine hak kazanıyor/kazanmış iken,
Sgk yönünden,
işten çıkış nedeni olarak kod.26 nın işverence bildirilmiş olmasına bağlı olarak,yani disiplin kurulu kararı ile fesih/kod.26 bildrildiği/bildirilmiş olduğu için x işcinin sözkonusu haklardan mahrum kalması/bırakılması takdir edersiniz ki doğru,dolayısıyla hukuki değil.
Bu noktada esas önemli olan. malum fesih nedeni ve buna uygun kod.seçimidir.Kod.seçimi/bildirimi açısından,uygun kod seçimi,fesih nedenine bağlı ise(ki bağlı)buna göre fesih kararının ne şekilde alındığının önemi olmamalı,(hatta olamaz)
Konuyu alo 170 ile görüştüm,lakin doyurucu,yani bildiklerimizin ötesinde cevap alamadım.
 
Farkı fiyatı. Kısaca işyerinde iş kanununda tanımlı işv haklı fesih sağlayan nedenlerin dışında örn; işyerinde sigara içmenin yasak olduğu var ise ve disiplin kararı ile bu kişi işten atıldığında 26 kod ile iş kanunda tanımlı çıkış nedenlerine uyan bir neden ise kod 29 kullanılır. Örn; iş saatinde face vs kullanmanın yasak olması gibi daha bir çok neden eklenebilir. Tabii disiplin kurulu kararı ile çıkarabilmek için öncesinde bu kuralların çalışan tarafından biliniyor olması gerekir.
 
Sn.merkür2 kod.26 ile ilgili daha açıklayıcı net bilgiler sunabilirmisiniz.
Örneğin,tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olmayan,az tehlikeli sınıfta yer alıp,isg yönünden de sorun teşkii etmeyen/sakıncası bulunmayan "x" açık alanda, sigara içmenin yasak olduğu bir noktada(örneğin işyeri çıkış kapısı önünde)sigara içen işcinin iş sözleşmesi, disiplin kurulu kararı ile feshedilir ve çıkışı da kod.26 üzerinden bildirlirse,işci tazminat ve işsizlik ödeneği alamıyor,bu noktada işci bu feshin haksız/geçersiz olduğunu düşünürse dava açması gerekecek,diyelim açtı ve kazandı(kazanma ihtimali var mı?her olayın kendine özgü koşulları olur ama istisnalar dışında genel manada kazanılır)bu durumda ne anlamı kalır,kod.26 ile çıkış yapmanın,zira önemli olan fesih nedenidir,feshin d.kurulu kararı ile yapılması değil(diyorum ama kod lar arasında sayılmasının nedenini de çözmüş değilim)
Diğer kod lara baktığımızda,işci veya işveren tarafından yada şu veya bu sebeble vs.oysa kod.26-Disiplin kurulu kararı ile fesih diyor,başkaca neden "işveren vekili/genel müdür kararı","yönetim kurulu kararı" veya "genel kurul kararı"ile fesih denilmemiş,bu itibarla sonuç olarak,çıkış kodları çerçevesinde,kod.26 nın,kendine has özel bir açıklaması olmalı ama ne?
 

Benzer konular

Üst