İşten Ayrılış Sebebi Aphb "işveren" Olursa İşsizlik Maaşı Alınabilinirmi?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
İşçi işten çıkış sebebi işten ayrılış bildirgesinde "işveren" yerine sehven "istifa" olarak düzenlenmiştir
İşçi bu sebeple işsizlik maaşına başvuramıyor
Bu durumda
Aylık prim hizmet belgesinde işten çıkış sebebine "işveren" olarak düzenlediğimizde işçi işkura başvurup işsizlik maaşı alabilr mi?
Teşekkürler
 
İŞKUR işten ayrılış bildirgesine bakıyor. Çıkış yapıldığı gibi çıkış bildirgesini görüyorlar sistemden. SGK'ya dilekçe vererek işten ayrılış sebebini değiştirtmeye çalışabilirsiniz. Bir dilekçe yazın çıkış sebebinin sehven istifa olarak yapıldığını aslında işveren tarafından olması gerektiğini belirtin. Dilekçe ekine işçinin imzaladığı ibranameyi falan ekleyin.
 
işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesinin üzerinden 10 gün geçtiyse sgk uygulamada işten ayrılış bildirgesinin üzerinde düzeltmeyi yapmıyor
işyeri İşkur'a hitaben dilekçe yazararak, işçinin işten ayrılış bildirgesinde sehven 'istifa' yazıldığını doğrusunun 'işveren tarafından feshi' olduğunu belirtmesi gerekir.
söz konusu dilekçe işçiye verilerek işsizlik maaşına başvurması sağlanabilir.
 
işkur dilekçe ekinde kıdem tazminatı bordrosunun işveren imzalalı örneği ve bankadan yatırılan kıdem tazminatının dekontunun örneğini istiyor.
 
işkur dilekçe ekinde kıdem tazminatı bordrosunun işveren imzalalı örneği ve bankadan yatırılan kıdem tazminatının dekontunun örneğini istiyor.

Bunu ilk kez duyuyorum. Bugüne kadar hiç böyle bir istek gelmedi. Kaldı ki, kıdem ödemesi işçi ile işveren arasında anlaşılarak ötelenebilir de. Kanun buna izin veriyor. Hem SGK İAB ve bildirgede belirtildikten sonra işten ayrılmış sayıyor. İşkur'un bunu istemesinin kanuni bir dayanağı olduğunu en azından bilmiyorum...
 
Malum anlaşma konusu başka bir durumdur.
Olayımızda işverenin sehven hatalı bildirimi sözkonusu ise(ki böyle)bu nedenle işveren sehven yapılan hatanın düzeltilmesini,dolayısıyle gerçeği beyan ederek ve bu beyanını doğrular şekilde Sn.erko nun ifade ettiği gibi,iş yeri kayıtlarını Kuruma ibraz ederek,gerçeği ispatlayıp,böylelikle işveren hem doğru bir işlem yapılmasını,hemde işcinin işsizlik maaşını kazanmasını,dolayısıyle hak kaybına uğramamasını sağlamış olmaktadır.
 
Sadece işkur tarafına dilekçe ile konuyu aktarman gerekiyor.Ödenmiş kıdem tazminatı varsa ve bunuda işkura dilekçe ile vermen gerekiyor ödemeyi taksitle yaptıysan ödeme dekontlarını taksit bitiminde versen yeterli olur.Bu işlemleri taksit bitiminde yaparsan bile işkur geçmişe yönelik ödeme çıkartabiliyor.İşten ayrılış tarihinden 10 gün geçmişse sakın SGK'ya bildirme İPC yersin.
 
İşten ayrılış bildirgelerinde 10 gün içerisinde sistem üzerinden düzeltme yapılabiliyor. Sistem üzerinden işçinin işten ayrılış nedenini öncelikle düzeltin. (SGK 2013/11 sayılı Genelge'nin birinci kısım beşinci bölüm "İşten ayrılış bildirgesi düzeltme/silme işlemleri" başlığı altında durum detaylı bir şekilde açıklanmıştır)
İŞKUR SGK'dan verileri 10 ar günlük periyotlar halinde almaktadır. Henüz verileri almamışsa problem yok işsizlik maaşını alabilir. Almış ise İŞKUR'a dilekçe ile (işten ayrılış bildirgesinde ki hatanın düzeltildiği belirtilmeli) başvurarak alabilir.
 

Benzer konular

Üst