İşten ayrılma

2.5 aydır bir şirketimizde çalışan bir personel istifasını verip 1 hafta sonra ayrılmak istiyor. Şirketle personel arasında yapılan sözleşmede ayrılma bidirimini ayrılmadan 1 ay önce yapması gerektiğine dair madde var. nasıl bir yol izlenmelidir. teşekkürler

Ynt: iştem ayrılma

a-) Kabul edip çıkışı yaparsınız veya;

b-) Ayrılma sebebi çalışan için haklı sayılan sebeplerden değilse,
sözleşmesindeki ilgili maddeye istinaden 1 ay önceden haber versi gerektiği, aksi halde 1 aylık ücreti kadar ihbar tazminatı ödemesi gerektiğini kendisine hatırlatabilirsiniz :)
Hatırlatmanıza rağmen ayrılırsa, iş mahkemesinde ihbar tazminatı talepli dava açmanız gerekir.

Ynt: İştem ayrılma

aşkınbulduk ' Alıntı:
kanuna aykırı bu süre ?
Hangi süre?

- Süreli fesih
MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

Ynt: İşten ayrılma

1 aylık süre sadece işçinin bildirimi açısından geçerliyse sorun yok, işveren kendi hakkından feragat etmiş. Ancak ihbar süresi 1 aydan az olsaydı kanuna aykırılıktan bahsedilebilirdi. İşe başlarken işçinin çalışma süresi belli olmadığı için bu şekilde süre konulması bana mantıksız geliyor. Bu yüzden her zaman 4857 17. madde bildirim süreleri geçerlidir şeklinde sözleşme düzenletiyorum.

merhaba ben yaklasık 5 yıldır ozel bı sırkette yonetıcılık yapmaktayım
ancak gectıgımız gunlerde ış verenım benı yanına cagırardı ve ufak bı hata yaptım ..
bunun uzerıne artık benımle calısmak ıstemedıgını soyledı ..
sorun suydu magazacıyım ben .
musterıye başka bır magazamız urunu satıyor ve bzıım magazazımzdan ıstıyor yanımda calısan personel arkadas urunu ayırmayı unutuyor ve bunun uzerıne gıtmesı gereken magazanın muduru benı arayıp bu urunun unutuldugunu ve ona muhakkak gıtmesı gerektıgını soyluyor ben de bır yolunu bulacagımı soyleyıp tlf kapatıyorum ve presonelıme kızıyorum ve daha sonra ben bu urunu musterıye motor kurye ıle gonderıyorum
ve motor kuryenın parasını kasadan verıyorum ve motor kuryeye verılen parayı satıs yaptıgımız dosyaya eklemeyı unutuyorum bunun uzerıne iş verınım benı ısten cıkrtmak ıstıyor o da yetmezmıs gıbı 50 tl gıbı kucuk bı rakam ıcın bana iftıra atıyor yanı hırsızlık gıbı ve benımle anlaşma yapmasını soyluyor aslında bana gore tehtıt bu ama soyle dıyor
eger istıfamı kendı ıstegımle yaparsam bu ısı uzatmıcaklarını hıc bır hak talap etmemm gerektıgını ve yaklasık 2 yıl once en son sayım olmustu magazamda kı eksıklerı bana bıldırıp bunun parası benden cıkartıcagını bunun uzerıne benım daha fazla zarar gorucegımı ve bu ışi bu piyasada daha yapamayacagımı gıbı sozler soyluyorlar LUTFEN BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ NE YAPMAM GEREKIR INANAN COK IHTIYACIM VAR.. TSKLER

merhaba ben 1 aydır çalıştığım kurumdan ayrılmak istiyorum fakat sözleşmemde bir yıl çalışmazsam tazminat ödeyeceğim maddesi var iki maaş kadar fakat duyduğum kadarıyla bu madde ilk iki ay içindeki feslerde geçerli olmuyormuş ne kadar doğrudur acaba?kurum tazminat talep edermi ve şu ana kadarki ücretimi ne şekilde alabilirim?lütfen yardımcı olun.

Slm pppnnnrrr,
Sözleşmelerde deneme süresi 2 aydır bu toplu sözleşmelerle 4 aya kadar uzatılabiliyor. Sözleşmenizde bir deneme süresi belirtilmemişse bunun yasal bir zorunluluğu bulunmamaktadır.Madde 15 e göre ''sözleşmeye deneme süresi konulduğunda'' ibaresi bunun zorunlu olmadığıni göstermektedir.Deneme süresi belirtilmiş ise bu süre içinde işçide işverende sebep bildirmeksizin iş akdini sonlandırabilir. Deneme süresi dışındaki 6 aya kadar olan çalışmalarda 2 haftalık, 6 aydan 1.5 yıla kadar 4 haftalık, 1.5 yıldan 3 yıla kadar 6 haftalık, 3 yıldan fazla çalışanlarda ise 8 haftalık ihbar öneli bulunmaktadır.Deneme süresi bulunmayan sözleşmelerde kişi 1 gün dahi çalışsa ihbar öneli kullanılması gerekmektedir. Buna iki tarafında uyması gerekmekte. İçeride alacak olduğunuz ücretleri işverenden talep etmeniz işveren tarafından ödenmez ise bölge çalışmaya şikayette bulunmanız yada yargıya başvurmanız gerekecek. Ücretler için 5 yıllık zaman aşımı bulunmakta.