İşten Çıkarılırsam Haklarım Nelerdir?

Merhabalar.
Forumun yeni bir üyesi olarak bir konuda görüş rica ediyorum.
Şu anda çalışmakta olduğum işyerinde 03.08.2009 tarihinde çalışmaya başladım.
1 sene 1 ay kadardır aynı işyerinde çalışıyorum.
Son birkaç haftadır işyerinde performans düşüklüğü ileri sürülerek birkaç defa uyarıldım.
Bağlı olduğum uzman(amir) değişti. Yeni amirim benden pek memnun değil.
Ben ise 1 senedir nasıl çalışıyorsam aynı tempoda çalıştığımı düşünüyorum.
Brüt maaşım 2.475 TL.
İnternet üzerinden ihbar ve kıdem tazminatı hesaplaması yaptığımda 4.500 TL civarı tazminata hak kazandığımı gördüm.
İşten performans düşüklüğü nedeniyle çıkarılırsam tazminat ödemeden beni işten çıkarma hakları var mıdır?(ya da farklı bir gerekçe ileri sürülerek tazminat ödemeden beni çıkarabilirler mi?)
Daha önce 4 ay kadar işsizlik maaşı almıştım.
Maaşım asgari ücret üzerinden gösterilmişti, yanlış hatırlamıyorsam aylık 250 TL civarı işsizlik maaşı almıştım.
İşten çıkarılırsam daha önce işsizlik maaşı almış olmam, yeniden işsizlik maaşı almam konusunda bir dezavantaj yaratır mı(mesela maaş tutarı konusunda)? Ne kadar işsizlik maaşına hak kazanırım?

Tabloyu kısaca özetlemeye çalıştım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
Teşekkür ederim :)

Ynt: İşten Çıkarılırsam Haklarım Nelerdir?

Merhaba,

Sözleşmenin feshinde usul

MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.

4857 sayılı işkanunu 25. maddeyi inceleminizi öneririm.

Kısaca sizi geçerli bir neden dayanarak işten çıkardığını İDDİA etmesi durumunda (tazminat alamazsınız) hakkınızı iş mahkemesinde aramanız gerekir. Feshin haklı veya haksız oluğunu mahkeme karar verecektir.

Teşekkür ederim.

Aslında bu sorulara kendim cevap vermeliyim, çünkü mali müşavir adayıyım.
Stajım bitti, yeterlilik sınavlarına girdim, sadece vergi mevzuatı, meslek hukuku, temel hukuk dersleri kaldı ve aralık ayındaki yeterlilik sınavları son hakkım, haklarım bitiyor aralıkta.
Hukuk derslerinde pek başarılı değilim, bir yandan belgeyi almam gerekiyor, böyle bir sorun var,
yeterince zaman yok çalışmak için, şu ara sürekli mesaiye kalıyorum vs. vs.

Konuya dönersek;

"MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi"

Böyle bir madde var ama bu da benim durumuma pek uymuyor.

Bildirimli ve bildirimsiz fesih konusunu şimdi biraz hatırladım. Bildirimsiz fesihte işverenin haklı nedeni var, ihbar süresi, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı kısmen yoktu sanırım. Başka görüş belirtmek isteyen?