İşten Çıkarılma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan goktug_y
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Nis 2007
Mesajlar
9
Merhabalar;

17.05.08cumartesi günü işverenim işime son verdi 18.11.2005 tarihinden beri aynı şirkette çalışıyordum fakat çıkarırken herhangi bir evrak imzaltılmadı ve verılmedi işten çıkarıldığıma dair.İşverenimi gayet iyi tanıdığımdan arkamdan 3 gün işe gelmedi diye tutanak tutup haklı sebeplerden dolayı çıkış göstermemesi için ne yapmam gerekir ???
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...
 
Ynt: İşten Çıkarılma

sayın goktug_y ; işvereniniz işinize son verme sebebi ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadımı size ?
 
Ynt: İşten Çıkarılma

İŞ KANUNU

Kanun No: 4857
Kabul Tarihi : 22.5.2003

Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 10.6.2003 - 25134

Sözleşmenin feshinde usul
MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.

Fesih bildirimine itiraz ve usulü
MADDE 20. - İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

Özel hakemin oluşumu, çalışma esas ve usulleri çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları
MADDE 21. - İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.

İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir.

Feshin geçerli sebebe dayandırılması
MADDE 18. - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.

Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.
İşyeri sendika temsilciliği yapmak.
Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.
Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.
74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.
Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.
İşçinin altı aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.

İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında bu madde, 19 ve 21 inci maddeler ile 25 inci maddenin son fıkrası uygulanmaz.
 
Ynt: İşten Çıkarılma

işten çıkarılan personele imzalatılması gereken bir takım evraklar vardır.
sizden imza alınmaması garip. en azından bugün işyerinize gidip iab nizi isteyebilirsiniz diye düşünüyorum.iab de çıkış nedeni yazar. ona göre hareket edebilirsiniz.
işvereniniz tarafından izlenmesi gereken yol şuydu;
* fesih bildirim yazınızı vermesi (işten çıkarılma sebebinizi belirten)
* kıdem ihbar tazminat bordrosu imzalatması ve ödemesi
* ibraname imzalatması
* çalışma belgesi vermesi
* işten ayrılma bildirgesi vermesi
eğer tazminatınızı ödeyecekse (yazınızdan ödenmemiş gibi algıladım.) yukarıdaki evrakları mutlaka size imzalatması gerekirdi.
imzalatmadığına göre sizi yanıltmak istemem ama farklı bir yol izlemek isteyebilir.
benim aklıma gelen gidip işten ayrılma bildirgenizi istemeniz.
Gidip çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına şikayette bulunabilirsiniz fakat öncelikle iyi niyetli olarak işvereniniz ile konuşmanızda fayda var diye düşünüyorum.
 
Ynt: İşten Çıkarılma

Eğer gerçekten 3 gün devamsızlık yaptıysanız iadeli taahhütlü olarak devamsızlıktan iş akdinizi fesh ettiğini size bildirebilir. Bi kanıtınız varsa gidin verin.
 
Üst