İşten çıkarılma

Merhabalar,

Ben yaklaşık 4 ay cari hesap uzmanı olarak çalıştığım şirketten 03.01.2011 tarihinde işten çıkarıldım. 15 gün çalışmak zorunda olduğum içinde çalışmam gerekiyordu. 17 ocakta işten ayrılıcaktım ama şefimiz yüzünden daha fazla zulümlerine katlanamadığım için malimüşavirimize gidip 14 ocak günü çıkışımı hazırlamalarını istedim. Zaten daha öncede bisürü evrak imzalatmışlardı. İK ile görüştüler uygun görüldü diğer kağıtlarıda imzaladım ve o gün ayrıldım işten. Aralık maaşımız ocak ayında bankaya yatmıştı. Eldenleride 25 ocak gibi aldım. İş yerinden ocak ayına ait 14 günlük alacağımı ise vermediler. Şubatta vericez dediler. Zaten 20 ocak tarihinde yeni bir işe başladım. 11 şubatta arkadaşım aradı ve eldenleri verdiklerini söylediler benim paramı almış kendisi. Bankaya yatan kısmıda yatmış. İnceledim fakat elden ve bankaya yatan paralarda eksik var. Hemen İKyı aradım bordro istedim vermeyiz dediler. maaşımda hata var dedim, eski asgari ücretten yatırmışsınız dedim ama bana verdikleri cevap çıkan elemana zamlı para veremeyiz ne halin varsa gör oldu. Emeğimin karşılığını almak en doğal hakkım sanıyor fakat ne yapacağımıda bilmiyorum. Lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz?

Eski şirketimde maaşım : 750,00 yol:105 Bekar olduğum içinde AGİ : 54 olaraktı yani yaklaşık olarak 910,00 tl alıyordum. Tabi bankaya yatan 600,00 tl geri kalanını elden veriyorlar.

Bana vermeleri gerene parayı hesaplayabilir misiniz?

Şimdiden çok teşekkürler.

Ynt: İşten çıkarılma

Formül : Aylık net maaş / 30 = günlük çalışma ücreti X çalıştığın gün = hakediş

şimdi diğer meselede ise bordro ve hesap pusulası istemene gerek yok onlar zaten sana bunu vermek zorundalar. Verdiklerine dair de imzanı almaları gerekir. sana ne kadar eksik para yatırmışlar ondan sonra uğraşıp uğraşamayacağımıza karar verelim

merhaba,

sağol yardımın için. Bordro olayına gelince ben eski şirketimde çalıştığım zaman zarfında hiç bir şekilde bordro alamadım çünkü vermiyorlardı. Elden paraları alınacağı zaman zarfın üstündeki bordroyu imzalattırıp kendileri alıyordu bakmamıza bile fırsat vermiyorlardı. Geçen gün elden paramı almak için aradığımda bordro istedim fakat aldığım yanıt veremeyiz seni işten çıkarttık biz dediler. Bordro vermeme hakkına sahibiz diyorlar. Nereye istersen git söyle dediler. Tabi bunun yanında insan kaynaklarından yediğim hakarette cabası. Mali müşavirimize sordum bana eski işyerimin bordro vermek zorunda olduğunu oda söyledi. Çıkmış biri de olsan vermek zorundalar dedi. Aradım ama vermiyorlar. Ne yapabilirim bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

7 yıl ....sendikasında personel olarak görev yaptım.2008 eylül ayında işime son verildi.Yasal tazminatımı aldım.Aynı zamanda bende sendikalı olduğum için,işverenim ile aramızda imzalanan TİS'in ilgili maddesi ''.....işe iade talebi resmi olarak kesinleşmesi durumunda.(yani işe başlatlmamam durumumda)Bir yıllık ücerti tutarında tazminat öder'' diyor..

1-işten çıkarılma tarihi olan 2008 yılından bu yana 3 yıl SSK'lı olarak bir işte çalışmadım Şayet işe tekrar başlatılmazsam ,geçmişe dönük MAĞDURİYET DAVASI açma hakkım varmı?Veya onun gibi birşey..

2- Bu süre içinde ikinci çocuğum dünyaya geldi.Hangi durumda DOĞUM YARDIMI alabilirim..( ilgili TİS maddesinde 745.00 TL)

3- Üç yıllık geçmişe dönük kaybım (SSK primleri vs.) maddi manevi olarak,yeni çıkan Torba Yasa'da onarıcı veya kurtarıcı düzenlemeler varmı.

mem ' Alıntı:
1-işten çıkarılma tarihi olan 2008 yılından bu yana 3 yıl SSK'lı olarak bir işte çalışmadım Şayet işe tekrar başlatılmazsam ,geçmişe dönük MAĞDURİYET DAVASI açma hakkım varmı?Veya onun gibi birşey..
İşe başlatılmazsanız, işe iade kararını veren mahkemenin belirlemiş olduğu işe başlatmama tazminatına hak kazanırsınız.Yasal olarak en fazla 8 ay olabilen işe başlatmama tazminatınız, TİS gereği 1 yıllık ücret tutarında olur. Bunun dışında iş kanunu ile ilgili herhangi bir hak kaybı-tazminat davası açamazsınız.

2- Bu süre içinde ikinci çocuğum dünyaya geldi.Hangi durumda DOĞUM YARDIMI alabilirim..( ilgili TİS maddesinde 745.00 TL)
Herhangi bir işyerinde çalışıyor olmadığınız dönemde doğum yaptıysanız, herhangi bir şekilde doğum yardımı alamazsınız.Ancak doğumunuz , işe iade davasını kazanmanız durumunda çalışılmış gibi sayılan ilk 4 aylık süre içinde olmuşsa, o zaman TİS ve işe iade kararı gereği hak kazanmanız gerekir.

3- Üç yıllık geçmişe dönük kaybım (SSK primleri vs.) maddi manevi olarak,yeni çıkan Torba Yasa'da onarıcı veya kurtarıcı düzenlemeler varmı.
Hayır.

1...doğum yapan ben değilim..eşim... : )
2...İskenderun Demir Çelik fabrikalarında 2003 tarihindetoplu işten çıkarmalar yaşanmıştı..Adli yollar takip edildi.İşçiler talacaklarını aldılar,ama aradan 5-7 geçdikten sonra...Bu arkadaşlardan biriyle tesadüf bir sohpetimizde 2010 yılında (bir avukatın fikriyle) MAĞDURİYET DAVASI

mem ' Alıntı:
1...doğum yapan ben değilim..eşim... : )
Bilemedim kusura bakmayın, yazının tamamında kendinizden bahsettiğiniz , üye adınızdan cinsiyet tesbiti yapabilmek teknik olarak mümkün olamadığından o şekilde cevaplamıştım :)

mem ' Alıntı:
2...İskenderun Demir Çelik fabrikalarında 2003 tarihindetoplu işten çıkarmalar yaşanmıştı..Adli yollar takip edildi.İşçiler talacaklarını aldılar,ama aradan 5-7 geçdikten sonra...Bu arkadaşlardan biriyle tesadüf bir sohpetimizde 2010 yılında (bir avukatın fikriyle) MAĞDURİYET DAVASIadı altında 7 yıllık dava açıyor.Bu ara o kişinin bu 7 yıl boyunca hiç bir SSK'lı bie işte çalışmamış olduğunu da belirtti..Neyse...bu dava çok kısa sürede sonuçlanmış..ve 7 yıllık oldukça yüklü parasınıda almış..Bana kendi avukatının ismini ve adresini verdi.Hatta emsal teşkil etmesi amacıyla benimde böyle bir hakkımın olduğunu söyledi
Bence şehir efsanesi :) İş kanununa bağlı çalışansınız, alabilecek olduğunuz kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ve işe başlatmama tazminatıdır.Bunun dışındaki tazminat talebin kabul görmeyecektir :) Elbette sözleşmenizde başhsettiğiniz yönde bir tazminat almanıza imkan tanıyan bir madde varsa alabilirsiniz.

mem ' Alıntı:
3..Eşim memur.işyerim beniişe alıp başka bir İle gönderdiğinde gitmeme hakkım varmı..
Sözleşmenizde, işverenin diğer işyerlerinde çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde varsa, kabul etmek zorundasınız, kabul etmediğiniz takdirde, sözleşmeyi siz feshetmiş olursunuz.Sözleşmenizde bu yönde bir madde yoksa, işveren böyle bir taleple gelemez, geliyor ve ısrar ediyorsa, sözleşmeyi çalışma koşullarında esaslı değişiklik gerekçesiyle feshedip, kıdem tazminatına hak kazanırsınız.

ELİFİMELİF ' Alıntı:
merhaba,

sağol yardımın için. Bordro olayına gelince ben eski şirketimde çalıştığım zaman zarfında hiç bir şekilde bordro alamadım çünkü vermiyorlardı. Elden paraları alınacağı zaman zarfın üstündeki bordroyu imzalattırıp kendileri alıyordu bakmamıza bile fırsat vermiyorlardı. Geçen gün elden paramı almak için aradığımda bordro istedim fakat aldığım yanıt veremeyiz seni işten çıkarttık biz dediler. Bordro vermeme hakkına sahibiz diyorlar. Nereye istersen git söyle dediler. Tabi bunun yanında insan kaynaklarından yediğim hakarette cabası. Mali müşavirimize sordum bana eski işyerimin bordro vermek zorunda olduğunu oda söyledi. Çıkmış biri de olsan vermek zorundalar dedi. Aradım ama vermiyorlar. Ne yapabilirim bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

siz isteseniz de istemeseniz de size her ay bordro vermek zorunda işveren.. ama yaptığı uygulamaya bakılırsa işveren açısından açığını kapatmakta elden para verirken imza attırdığı bordrolarla.. siz her şekilde bölge çalışmaya gidip şikayette bulunun. fazla mesailerinize ilişkin alacaklarınız, maaşınızın bir kısmını elden aldığınız, son ay bordrosu vermediğini belirtin..yada noterden gerekli olan alacaklarınız istediğinizi belirten bir tebligat gönderin

merhaba internette soruma cvp ararken sitenizi gördüm.ben özel bir bankanın çağrı merkezinde vardiyalı olarak çalışıyordum işten çıkarıldım.bu çıkarılma sicil kaydı gibi başka bir bankada iş imkanlarımı engellermi?çıi olduğu için karılmam çok ani olduğu için hiçbir bilgim yok.yardımcı olmanızı rica ediyorum.tşkler.

Sy.Keremcem....3 yıldır çok yardımcı oldun.Tşk.

Sy.Keremcem....3 yıldır çok yardımcı oldun.Tşk.

7 yıldır Çalıştığım sendika işyerinden 2008 tılında işime son verdiler.Bende adli süreci işlerterek,son olarak da Yargıtayca da onanarak,sendika genel merkezine yasal süresi içinde işbaşı yapmak için yazılı başvuruda bulundum.Daha sonra gelen cevabi yazıda işbaşı yaptırmayacaklarını,mahkemenin belirlediği tazminatları ödeyebileceklerini bildirdiler.Bende sendikalı olduğumdan,Sendikamın işyerimle imzaladığı T İ S sözleşmesinin ilgili maddesinde belirtilen 1 yıllıl ücreti tutarındaki tazminatı ödemeyeceklerini,çüki İş Kanunu'nun bilmem kaçıncı maddesi bunu reddettiğini...TİS'in yani sözleşmelerin kanunun üstünde olamayacağını vs...vs...SORU : Bunlar doğrumu..benim o 1 yıllık tazminatım güme mi gitti?
Yargıtay Kararı'nın son paragrafı,''......mahkemenin belirlediğ tazminat ve diğer hakları ödenir'' diyor..O 'diğer hakları' dediği TİS 'de bulunan ilgili maddeyi kapsamazmı??

mem ' Alıntı:
Yargıtay Kararı'nın son paragrafı,''......mahkemenin belirlediğ tazminat ve diğer hakları ödenir'' diyor..O 'diğer hakları' dediği TİS 'de bulunan ilgili maddeyi kapsamazmı??
Eğer sendikaya üye iseniz , TİS gereği hak kazandığınız 1 yıllık ücretiniz tutarında tazminata da hak kazanırsınız.

( 3 yıldır çok yardımcı olmak kısmını anlayamadım desem :) )