İşten Çıkarılma

öncelikle merhabalar.başımdan geçenleri sizlerle paylaşıp doğru bir yolda gitmek istiyorum.
yaşım 26 yaklaşık olarak 11 yıldır bir gözlükçüde çalışmaktayım.ama sigortam daha 5 yıldır yatmakta.patron sözlü olarak bi konuşma yaptı işlerimiz kötü işten çıkarmak zorundayım dedi ama ben işin içinde olduğum için tabiki inanmadım işlerimiz gayet iyi.ve başka birisiyle dostum diye nitelendirdiği bi adamla sana bi iş bulduk orda çalış burdan daha iyi para veriyorlarmış diye söyledi.bulduğu işte toptancılık işi sabah 7:30 akşam 23:00 çalışma saatleri bunlar sürekli kamyon üzerindesin hiç bilgim olmayan bişey .şubatın 1 inde toptancılıktaki müdür başlasın demiş ozamana kadar burada devam edip çalışabilirsin dedi.bende düşünmem gerekiyor dedim.bu olay 1,buçuk hafta oldu.ve ben hala gidip geliyorum çalışıyorum.ama tazminat işinden söz eden yok.ama ben almayı düşünüyorum.muhasebeye gittim alacağım rakamın 5,150 tl olduğunu söyledi.ama uzlaşmaya gitmemi de söylemeyi eksik etmedi.ve biraz tehtidle karışık sen mahkemeye verirsen ben patronundan yana olurum dedi ama gerisini getirmedi sormama rağmen.daha sonra avukata gittim herşekilde alırsın paranı dedi bekle bakalım kendi en sonunda işten çıkmayacakmısın diye soracaktır sende bahsedersin tazminattan dedi.kabul ederse kendi için iyi olur mahkemeye düşerse 10 bine yakın ücret çıkar dedi avukat.ama arkadaşlar içimde sıkıntılar vareğer bu kişi beni çıkarmayıp çalışmaya devam et derse ve dükkanda beni sözlü taciz ile ezmeye çalışırsa kendim işten çıkmam için ne yapmalıyım.bunu avukata sorduğumda şahit gerekli dedi ama şahiti nerden bulacağım koskoca esnaf herkes ondan yan olur diye düşünüyorum.be birde şöyle bişey var bana iftira atmaya kalkarmı iki tane yalancı şahit bulup.arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkürler.biraz uzun oldu kusura bakmayın

Olayınız bir çok hususu içermektedir.
Öncelikle bu iş ve iş ilişkinizin İş Kanunu kapsamında kalıp/kalmadığını ortaya koyalım.
Buna göre,patron dahil işyerinde kaç kişi çalışmakta ve bu işyeri bir tüzel kişilik(şirket)olarak mı faaliyet göstermektedir?

Anlaşıldı.
4857 İş Kanunun "istisnalar"başlığı altında düzenlenen 4 ncü maddesine göre"Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz"bu hallerden "ı"bendi,"507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde"şeklindedir
507 sayılı Kanun,5362 sayılı Kanunun 76 ncı maddesi ile yürürlükden kaldırılmış ve bu maddenin ikinci cümlesi ile diğer kanunlarda,507 sayılı kanuna yapılmış olan atıflar,bu kanuna yapılmış sayılır denilmektedir.

Buna göre,olayımıza ilişkin 2 kişinin çalıştığı(ve 5362 sayılı Kanunun üçüncü maddesindeki tarif/tanıma da uyan haldeki)bu işyerinde 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.Diğer ifadeyle,4857/M.4-ı bendi uyarınca,2(3) kişinin çalışması halinde ,bu işyeri iş kanunun kapsamı dışında kalmaktadır.(Bu noktada belirtelim ki,"ı"bendinde,üç işci değil,üç kişi ifadesi kullanılmış olduğundan,bu işyeri sahibi esnaf da bu "üç kişi"içinde kalmaktadır)

Sonuç:Bu olaya ilişkin sorunlarınızı,mahallindeki bir avukat ile görüşerek sürdürmeniz ve sonuçlandırmanız uygun olacaktır.

Son düzenleme: