İşten Çıkarılma

Merhabalar. Çalıştığım şirketin tasarruf amacıyla işletmeler ve arıza servislerinden personel çıkaracağını duyduk. Şans ya aynı günlerde mart ayında başlamak şartı ile güzel bir iş teklifi aldım. Ayın 13 ünde bağlı olduğumuz müdürlük işten çıkarılacak adamların isimlerini istemiş bende amirimizle görüştüm, şimdi çıkarılmak istersen tazminatını öderler dedi. Bende kendi ismimi verdirdim. Bu işten çıkarılma konuları çok konuşulmaya başlanınca sendikaya şikayetler olmuş ve şuanda hiçbir cevap alamıyoruz. Genel müdür bu konunun konuşulmasını yasaklamış.Bugün insan kaynaklarını arayarak konu ile ilgili bilgi almak istedim. Bizim personel çıkarılması gibi bir konudan haberimiz yok dediler. Bir yandan yeni başlayacağım işimi kaçırmak istemiyorum. Diğer yandan da paraya ihtiyacım olduğu için kıdem tazminatı hakkımı yakmak istemiyorum. Eğer şirket önümüzdeki aylarda çıkarırsa diğer işe girme şansımı kaybedeceğim.Nasıl bir yol izlemeliyim ? Şirket işten çıkarmazsa diğer işi kaçırmamak için bırakmak zorunda kalıcam tazminat hakkımı kaybetmemek için ne şekilde bırakmalıyım ? Cevaplarını için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Merhabalar. Çalıştığım şirketin tasarruf amacıyla işletmeler ve arıza servislerinden personel çıkaracağını duyduk. Şans ya aynı günlerde mart ayında başlamak şartı ile güzel bir iş teklifi aldım. Ayın 13 ünde bağlı olduğumuz müdürlük işten çıkarılacak adamların isimlerini istemiş bende amirimizle görüştüm, şimdi çıkarılmak istersen tazminatını öderler dedi. Bende kendi ismimi verdirdim.
İlk karar merci kendinizsiniz,
acabalarla yaşamak zor,
"güzel bir iş teklifi aldım"uygun

Şeref bey cevabınız için teşekkürler. Açtığım diğer konuyuda okuyabildiyseniz durumu daha detaylı anlattım. Şuanda firma işten çıkarılma konusunu gündemden kaldırdı resmen. İşten adam çıkarılıp tazminatları ödenecek denilince gönüllü oldum işimide ayarladım ismim firmaya gitti. Martta diğer işe başlamak zorundayım başlamazsam şuanda çalıştığım firma beni 3-4 ay içinde illaki işten çıkaracak ve ozaman ortada kalmış olucam. Tazminat hakkımı kaybetmek istemiyorum malum işçiyiz gelir düzeyi çok yüksek insanlar değiliz oradan gelecek paraya ihtiyaç var. Sonuçta birde sekiz senelik emek var ortada kaldıki 3.5 senesi hiç mesai almadan resmi tatil. bayram tatili. senelik izin kullanmadan ve ücret farklarını almadan geçmiş. Son 4.5 senedir de 2 saate kadar olan fazla çalışmalarımız mesai olarak yazılmamış ve ödenmemiştir.2013 senesi için hakettiğim senelik iznimi bile geçtiğimiz aralık ayında kullandım.

Öyle yada böyle, yeni işe başlama kararı almışsınız zaten.
Dediğiniz gibi ise çalışma düzeniniz,
noter kanalıyla bir ihtar göndererek , vardiya sürelerinin düzensizliği , değişimler arasında yasada belirtilen asgari sürelere dikkat edilmediği, bu nedenle de özel hayatınızın, işyerinde güvenli şekilde çalışmanıza engel oluşturması, fazla çalışma ücretlerinizin yasada belirtildiği şekliyle hesaplanıp ödenmemesi nedenleriyle sözleşmenizi feshettiğinizi bildirip, kıdem tzminatınızı talep edebilirsiniz.
Muhtemelen hemen ödemeyecekler, bu durumda da iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

Keremcem bey cevap için teşekkürler diğer konuyu da okumuşsunuz bunun içinde teşekkür ediyorum. Noter kanalıyla ihtar gönderdiğimde yani bahsettiğiniz işlemi yaptığımda kanunen belirtilen 56 günlük ihbar süresini çalışmak zorunda kalır mıyım. Hemen ödemeyecekler kısmında haklısınız ama birde işin diğer tarafı var bu firmanın aynı şekilde çalışan binlerce personeli var. Dava açar ve kazanırsam bu davanın emsal dosya gibi diğer işçilere yol göstereceğini düşünüp geri atma ihtimalleri yok mudur. Birde bu ihtar gönderme işlemini sürekli iş mahkemeleriyle uğraşan bir avukat aracılığı ile yapsam nasıl olur.

Yasal bir düzenleme var postalar halinde çalışmayı düzenleyen.
Sizin çalışma şekliniz de bu yasal düzenlemeye aykırı olarak planlanıyor işveren tarafından. Bu da size haklı fesih hakkı kazandırır. Haklı sebeple fesihte de ihbar süresine uyma zorunluluğu yoktur.

Emsal teşkil etme yönünde ise, haklısınız, bu durum diğer çalışanlara emsal teşkil edebilir, o nedenle de şirket binlerce çalışanın , hah yakaladık buradan hadi bakalım ver tazminatımızı dememesi için, olabildiğince zorlayacaktır haklarınızı ödememek için.
Açacağınız davanın temyiziyle birlikte ortalama 1,5 -2 yıl süreceğini söylemek zor değil.

Ben en iyisi ilk başta avukat aracılığı ile ihtar gönderip işi bırakayım tazminat haklarım ödenmediği takdirde yasal yollara başvurarak hakkımı arayacağımı belirteyim. Zaten işçi sayısını azaltmayı planlayan bir firma. Belki al haklarını güle güle derler.