İşten çıkartılma ve haklar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan seras33
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhabalar
28.04.2004 tarihinde şanlıurfada bir şirkette işe başladım. Şirketimle aramda herhangi bir iş sözleşmesi bulunmamaktadır. Ben makine mühendisiyim. Ş.urfada 3 sene çalıştıktan sonra şirketim Osmaniye organize sanayisinde bir fabrika kurdu ve şirket olarak Osmaniye organize sanayisindeki yerimize taşındık ve bnde aynı şirkette işime devam ettim. 6 seneden fazla bir zaman çalıştığım şirketimden şimdiye kadar toplam 13 gün yıllık izin kullandım. Ancak 21.06.2010 tarihinde kalan 78 gün yıllık iznimi kullanmam için beni zorladılar ve bnde ücretli izne ayrıldım. 07.09.2010 tarihinde iznim bitiyor. Ve bu tarihte haklarımı vererek işten çıkartacaklarını telefonla bildirdiler. Ssk primim 2791 TL ücret üzerinden gösteriliyor ve net 2000 TL maaş alıyorum. Bu ücret yeni yasaya göre banka hesabıma her ay düzenli olarak yatırılıyor zaten. Ancak bu ücretin yanında ssk primimden ayrı 2000 TL para daha başka bir banka hesabıma şirketim tarafından (şirketimin banka hesaplarından gönderiliyor) yatırılıyor. Yani benim aylık aldığım para, asgari geçim indirimi hariç net 4000 TL. ancak bunun 2000 TL?sini resmi olarak 2000 TL?sini gayri resmi olarak alıyorum. Diğer 2000 TL?de başka bir banka hesabıma herhangi bir açıklama yazılmadan şirketim tarafından yatırılıyor. Gayri resmi olarak verilen 2000 TL?nin ispatını banka dökümlerinden ispatlayabilirim. Yukarıda yazdığımdan da anlayacağınız gibi şirketim sigorta primimi eksik yatırmış oluyor. 6 sendedir hep eksik yatıyor. Eksik yatırarakta prim ve vergi gibi ücretleri devletten kaçırıyor. Ayrıca Şirketimde çalıştığım süre boyunca normal mesai saatlerinin dışında (kanunlarda belirtilen aylık 225 saat dışında) şimdiye kadar her gün 2,5 saatten az olmamak üzere fazla mesai yaptım ve şimdiye kadarda fazla mesai ücreti adı altında herhangi bir ücret almadım. Bunun gerekçesi olarak ta teknik personele fazla mesai verilmediği tarafıma sözlü olarak söylenmişti.
Yukarıda yazdığım bilgiler ışığında
1. Şirketim beni işten çıkartacağı zaman bana, beni işten çıkarttığına dair sebebi yazlı bir evrak vermek zorunda mı?
2. Çıkış evrakım verildikten sonra alacaklarımı aldığıma ve dava açmayacağıma dair ibraname imzalatmak isteyeceklerdir. Ancak ibranameyi imzalarsam fazla mesailerimi ve geriye dönük eksik yatan ssk primlerinden vazgeçmiş olacağım. İbraname imzalamak yasal bir zorunluluk mu?. İbranameyi imzalamadan da işveren kendince hak ettiğimi düşündüğü ücreti banka aracılığıyla hesabıma yatırmakla mükellef değimli? Yani işverenin haklarımı vermesi için benim ibranameyi imzalamam şart mı? İmzalamazsam ne olur?
3. Ben ibranameyi imzalamak istemiyorum. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi geriye dönük ssk primlerimi ve fazla mesailerimi almak istiyorum. Yapmış olduğum kabaca hesaba göre çalıştığım süre içinde yaklaşık 6000 saat fazla mesai yapmışım. Sizce dava açarsam 6000 saatlik fazla mesai ücretini alabilirmiyim.
4. Fazla mesai ücretleri brüt maaştanmı yoksa net maaştanmı hesaplanıyor?
5. Yukarıda verdiğim bilgiler ışığında fazla mesai ücretimin hangi maaş üzerinden hesaplanması doğrudur. Dava açıp kazanmam durumunda 2000 TL üzerindemi yoksa 4000 TL üzerindemi hesaplanacaktır?
6. İşten çıkacağım zaman hizmet belgesi adı altında bir evrak almam bana ne gibi avantajlar sağlar?
7. İşten çıkartıldığım tarihten 1 ay içerisinde İŞKUR?a işsizlik maaşı için müracatta bulunmam gerekliymiş. Bulunduktan kaç gün sonra işsizlik maaşı almaya başlayacağım. Bu işlemler uzun sürüyormu?
8. Son olarak verdiğim bilgilerden anlayacağınız gibi şirketim tarafından haksızlığa uğradığımı düşünüyorum ve şirketimden bütün haklarımı almak istiyorum. Sizce dava açarsam kanma şansım nedir ve bu dava ne kadar sürer.

Şimdiden vereceğiniz cevaplar ve yorumlarınız için teşekkür ederim

Ynt: işten çıkartılma ve haklar

seras33 ' Alıntı:
.....
1. Şirketim beni işten çıkartacağı zaman bana, beni işten çıkarttığına dair sebebi yazlı bir evrak vermek zorunda mı?
2. Çıkış evrakım verildikten sonra alacaklarımı aldığıma ve dava açmayacağıma dair ibraname imzalatmak isteyeceklerdir. Ancak ibranameyi imzalarsam fazla mesailerimi ve geriye dönük eksik yatan ssk primlerinden vazgeçmiş olacağım. İbraname imzalamak yasal bir zorunluluk mu?. İbranameyi imzalamadan da işveren kendince hak ettiğimi düşündüğü ücreti banka aracılığıyla hesabıma yatırmakla mükellef değimli? Yani işverenin haklarımı vermesi için benim ibranameyi imzalamam şart mı? İmzalamazsam ne olur?
3. Ben ibranameyi imzalamak istemiyorum. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi geriye dönük ssk primlerimi ve fazla mesailerimi almak istiyorum. Yapmış olduğum kabaca hesaba göre çalıştığım süre içinde yaklaşık 6000 saat fazla mesai yapmışım. Sizce dava açarsam 6000 saatlik fazla mesai ücretini alabilirmiyim.
4. Fazla mesai ücretleri brüt maaştanmı yoksa net maaştanmı hesaplanıyor?
5. Yukarıda verdiğim bilgiler ışığında fazla mesai ücretimin hangi maaş üzerinden hesaplanması doğrudur. Dava açıp kazanmam durumunda 2000 TL üzerindemi yoksa 4000 TL üzerindemi hesaplanacaktır?
6. İşten çıkacağım zaman hizmet belgesi adı altında bir evrak almam bana ne gibi avantajlar sağlar?
7. İşten çıkartıldığım tarihten 1 ay içerisinde İŞKUR?a işsizlik maaşı için müracatta bulunmam gerekliymiş. Bulunduktan kaç gün sonra işsizlik maaşı almaya başlayacağım. Bu işlemler uzun sürüyormu?
8. Son olarak verdiğim bilgilerden anlayacağınız gibi şirketim tarafından haksızlığa uğradığımı düşünüyorum ve şirketimden bütün haklarımı almak istiyorum. Sizce dava açarsam kanma şansım nedir ve bu dava ne kadar sürer.

Şimdiden vereceğiniz cevaplar ve yorumlarınız için teşekkür ederim
Çok uzunmuş;
Sözlü de olabilir ancak yazılı yapacaktır,

İbranameyi imzalamanız dava hakkınızı düşürmez, ancak tazminatınızı verdikleri zaman yasal haklarınızı size vereceklerdir, almadan imzalamayın

6000 saatlik fazla mesaiyi şahitlerle veya kayıtlarla ispatlamanız lazım

Brüt ücret üzerinden hesaplanır

Davayı açıp kazanırsanız 4000 inin brütünden hesaplanır sonra gerekli kesintilerden sonra net tutara ulaşılır

İşsizlik sigortasına başvurursunuz, almasanız da başvurursunuz

işlem kolay , hatta cep telefonunuza konu ile ilgili mesaj bile gönderiyorlar

Davanız ile göre değişkenlik gösterir kabaca 1 yıl diyelim, sizin düzenli olarak ikinci hesaba aldığınız 2000 tl büyük delil, firma bunun izahatını yapamayacaktır, benzer durumda arkadaşınız var ise şahitlik yapmasını isteyebilirsiniz eğer maaş bordrosu veya ücret hesap pusulası var ise elinizde onlar da önemli delil olur , davayı kazanma şansınız yüksek tabii iyi bir avukat ta bulursanız şansınızı katlarsınız, iş davalarında işçi 2-0 öndedir. Eğer aranızda problem de var ise denemeye değer. Ancak ilinizde bir meslek mensubuna kabaca davayı kazanmışsınız gibi bir hesap yaptırın, firmanın size vereceği tutarı da hesaplatın, orta yolu bulmakta yarar olabilir. (firmaya benden bahsetmeyin)

Ynt: İşten çıkartılma ve haklar

Sn.KANUNKAIDE

cevaplarınız için teşekkür ederim. bi kaç şey daha soracam. resmi brüt maaşım olan 2791 TL yüzdelik dilime giriyormu. çünkü benim her ay resmi maaş hesabıma yatan para 2791 TL'nin neti olan 2000 TL parayı her ay düzenli olarak bankaya yatıyor. hiçbir kesinti olmaadan. Ben bu yüzdelik uygulamasına girmiyormuyum? benden de para kesilmesi gerekmiyormu aslında?
ayrıca ssk prim tavanı diye bir şey var. ne anlama geliyo. biraz açıklarmısınız.

Sn.KANUNKAIDE

bir şey demeyi unuttum. yüzdelik dilim konusu ile alakalı. şirketim osmaniye organize sanayisinde. osmaniye organize sanayiside teşvikli bir yer. teşvikli olması olabilirmi?

Merhaba
Benim danışmak istediğim konu şu 10 yıl çalıştığım bir işyerinden sırf kredi kartı ve kredi borcu yüzünden işten çıkarıldım bu dönemdeki borcum 52000 tl civarı idi 4 aya yakın işsiz kaldım tazminatımıda ayda1500 tl taksitle verdiler o moral psikolojisiyle herhangi birşey düşünemeden verdikleri kağıtlara imza attım ardan 1.5 yıl geçti bu konuda işverene bir tazminat davası gibi bir dava açabilmemiz mümkünmü? yoksa nasıl bir yol izlemeliyim bu konuda sağlam kaynaklı bir bilgi verebilirseniz sevinirm şimdiden teşekkürler

Size imzalatılan belgeleri bilmemek kaydı ile her halükarda fazla mesai, hafta sonu ve bayram ücretlerinizin eksik hesaplandığı ve eksik ödendiği kanaatinde iseniz en çok geriye doğru beş yıl öncesine kadar olan çalışmalarınız için dava açabilirsiniz.
Kıdem ve ihbar tazminatı için imzaladığınız yazının üzerinde yer alan kayıtlar önemli. Ancak her halükarda kaybedeceğiniz şey dava masrafı ile karşı taraf avukat tutarsa karşı taraf avukatlık ğcretinden ibaret olur.