Sn. Yetkili,arkadaşlar,
şubat 2008 yılında ilk işe girşimde 5 yıllık belirli süreli sözleşme imzaladım. aralık 2008 da tekrar bu sözleşmemi aynı şirket ismiyle, tekrar yenilediler,işim yine m. mühendisi - işletme mühendisi olarak kaldı değişmedi. bu ikinci sözleşmede 5 yıllık, yanlız işe giriş tarihi şubat 2008 iken , aralık 2008 olarak değişti. ikinci bir belirli süreli iş sözleşmesi oldu. yanlız daha sonra baktığımda "ilk iş yerine ait bir yükümlülüğü kalmadığını,fesih kuralları içinde işten ayrıldığını kabul eder" maddeler içinde yazılı olduğunu gördüm.
1- ikinci sözleşmemle iki defa üst üste belirli süreli sözleşme yapılmış olurmu?
2- aynı işyerinde çalışmaya devam etmekteyim aralık 2013 sözleşmem bitiyor. süre sonunda haklarım nelerdir? mahkeme ye versem üstüste 2 belirli süreli sözleşme yapıldığından kabul edilebilirmi kıdem tazminatı alabilirmyim?çünkü bilgisizliğimden yapıtığım bir işlem.
3-süre bitiminde aynı şirkette devam edersem sözleşmem belirsiz sürelimi olacak? ve izin haklarım ilk giriş tarihinden geçerli olmak üzere 20 günmü yada yeni işakdinin başlangıcı alınarak 14 günmü?
yardımlarınız ,cevaplarınız için şimdiden tşk. ederim.
Yetkili değilim(sn.üyelerde yetkili değil) bölüme yazmış olduğunuz iletiyi paylaşım adına cevaplıyorum.
Belirli süreli iş sözleşmesi,belirli süreli işlerde,belirli bir işin tamamlanması,belirli bir olgunun varlığı,ortaya çıkması gibi fiili koşullara bağlı olarak yapılır.
Sadece sözleşmenin adının belirli süreli olarak yazılması, bu sözleşmeyi bütünüyle belirli süreli kılmaz,önemli olan işin mahiyetidir.
Aynı şirket-işverenlik ile tekrar belirli süreli sözleşme yapılması;"Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri,belirli süreli olma özelliğini korurlar"(M.11-son fıkra)"esaslı neden" var ise mümkün,yok ise mümkün değil olup,bu sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür,tespit açısından her iki sözleşmeyi tümüyle incelemekde yarar var.
İletinizin tamamı dikkate alındığında(sözleşmeleri görmedik ama)şüphelenmiyor değilim,sözleşmeler ve işin işyerindeki durumu analiz edilmeli.
Ayrıca 2ci iletiniz de "cezai şart koşulu"ndan bahsetmişssiniz,yüksek bi rakam üstelik tek taraflı düzenlenmiş, bu noktada ayrıca ele alınmalı..
Önerim;mümkünse her 2 iki sözleşme örneğini ve işyerinde yürütmüş olduğunuz işin mahiyetini,bir avukat ile etraflıca görüşmenizdir.
saygılarımla...