İşten Çıkış

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ceres
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ceres

Tanınmış Üye
Üyelik
18 Mar 2007
Mesajlar
1,129
Konum
istanbul
merhaba,
işten çıkış işlemi yapacağımız bir kişinin geriye dönük çalışma süresine baktığımda 18 senede 6 kez giriş çıkış yapıldığını ve aralarında 2-3-9 ay ssk primi ödenmediğini gördüm.aslında işten hiç çıkmamış.
ben şimdi çıkış evraklarına ve tazminat hesaplamasına ilk işe giriş tarihini yazacağım.
bu prim boşluklarının bir sakıncası olur mu acaba?
 
Ynt: işten çıkış

en son giriş ve ayrılış tarihine göre işlem yapacaksınız.bu süre üzerinden kıdem ihbar ücretli izin parası vs gibi haklarını değerlendirirsiniz.eğer işçinin bütün haklarını vermeyi istiyorsanız resmi işlemler dışında kalan haklarını açıktan verebilirsiniz.bu arada işçi sizi mahkemeye verse kazanma ihtimali çok yüksek..
 
Ynt: İşten Çıkış

resmi yolla ancak resmi süreler içersinde çalıştığı kadarın haklarını verebilirsiniz.bu işçinin giriş çıkış yaptığı sürelerden en son çalıştığı süreyi göze alacaksınız.örneğin bu süre 3 yıldır,5 yıldır gibi...diğer haklarını ancak açıktan verebilirsiniz.
 
Ynt: İşten Çıkış

kamalı ' Alıntı:
resmi yolla ancak resmi süreler içersinde çalıştığı kadarın haklarını verebilirsiniz.bu işçinin giriş çıkış yaptığı sürelerden en son çalıştığı süreyi göze alacaksınız.örneğin bu süre 3 yıldır,5 yıldır gibi...diğer haklarını ancak açıktan verebilirsiniz.
Eğer çalışanın çıkış girişleri sadece kağıt üzerinde yapıldı,çalışan ara vermedi ise,çalışılan tüm süre için kıdem tazminatı hesaplayıp ödeme yapacaksınız.
Gerçekte boşluk olmamasına rağmen resmi kayıtlarda görünen boşluk için resmi olarak kıdem tazminatı adı altında ödeme yapamazsınız.Ancak fiilen çalışma olduğu için bu süredeki çalışmadan da kıdem tazminatı hakkı vardır çalışanın.Kayıt dışı çalışma süresi için hesaplanan ödemeyi de diğer gelirler adı altında yapıp,inşallah bizi şikayet etmez diye dua ederek zaman aşımının dolmasını beklersiniz.
 
Ynt: İşten Çıkış

Eğer işçi kesintisiz olarak çalıştıysa ve bunu ispat etmesi mümküse ne diye resmi gayri resmi diye ayrıma gidiyorsunuzki? İşçinin ilk işe başlangıcından işten ayrılışına kadar olan süreyi tam hesaplayıp ödemeyi resmileştirmekte bence hiçbir mahzur yok. Çünki şikayet konusu olmadıkça yapılan bu işlemin alan razı/satan razı prensibine göre yanlış olduğunu düşünmüyorum. Aksini düşünecek olursak ve İşi fazlaca kurcalarsak; bu defa işverenin bordrosuz çalışılan günlerdeki ücretleri nasıl verdiği/bu dönemlere ait SSK ve GV-DV gibi diğer kaçak durumlarını da düşünmek ve bu defa onlarında onarılması gerekir değilmi? ;)
 
Ynt: İşten Çıkış

Aynen dediğiniz gibi.
Kıdem tazminatı hesabı yaparken işçinin çalıştığı ,adına prim ödenen günleri nereden bulacaksınız?
Kullandığınız program ,ssk kayıtları?
Bu kayıtlara göre bulacağınız toplam rakam da haliyle kayıt dışı çalıştığı günleri kapsamayacak.
İşe ilk girdiği tarihten hesapladığınızda( ki o şekilde hesaplamanız gerekiyor) arada bir fark olacak.
Sizin resmi olarak ödemeniz gereken rakam prim ödenen gün sayısına göre bulduğunuz rakam olacak, ama çalışana ödediğiniz rakamdan daha düşük olacak.
Bu durumda yasal olarak ödemeniz gerekenden fazlası için nasıl bir açıklama yapacaksınız?
 
Ynt: İşten Çıkış

Sn.keremcem, illaki personel programıyla kıdem tazminatı hesaplanacak diye yasal zorunluluk yoktur, elde kağıt kalem ve hesap makinesi ile hesaplayıp kıdem tazminatını yine verebilirsiniz, çok detaya inerek yasal ve yasal olmayan çalışma sürelerini gündeme almanın işverene faydası varmıdır? Çok ince hesap yaparak açık vermemeliyim derseniz, o zamanda yasal sürelerden arta kalan miktarı çalışana başarı primi adı altında vergisini vererek öderseniz ne şiş yanar, ne de kebap değilmi? demokrasilerde çareler tükenmez ::)
 
Ynt: İşten Çıkış

Minare sizin,bir kılıf ta buldu iseniz,bu kılıf taraflardan hiç birinin bir yerini de sıkmayacaksa....
Demokraside çareler elbette tükenmez, taa ki bulunan çareler demokrasiyi tüketinceye kadar.
 
Ynt: İşten Çıkış

Merhaba
Bir mühendislik bürosu sahibiyim. Bu nedenle fazla çalışanımız olmaz. Ben ve telefonlara bakacak, kayıt tutacak bir eleman . İlk yıllarımızda (2 yıl) sekreterimizin sigortasını yapamadım ve bu durumu ilk günden itibaren kendisine ilettim yani kandırmadım. 2 yılın sonunda sigortasını yaptım ''yaklaşık 15 ay sigortalı'' ve malum piyasa şartları ve krizler. küçülmemizi gerektirdi ve diğer konularda olduğu gibi sekreterimizin de sigortasını iptal ettirdim. ve gene bu durumu kendisine söyledim yani gene kandırmadım. Tam 14 ay sonra kendisi Noterden ihtarname gönderdi. ''kıdem,İhbar, İzin, Fazla mesai, tatil vs..'' için tazminat istedi. Hesaplattım 7.000 YTL civarında tuttu. ve kendisine bu paranın tamamını ödeyeceğimi söyledim.
Sormak istediğim
1-Parayı alıp ibranameyi imzalamıyorum derse ne yapmalıyım.
2-Mahkemeye veririm diyip hesaplanandan daha fazla isterse yani şantaj yaparsa ne yapmalıyım. şantaja boyun eğip vermelimiyim. ya sonu gelmezse??
3-İbranameyi imzaladıktan ve parayı aldıktan sonra sigortasız dönemleri için ikinci bir şantaj yada başka bir soruna karşı geçmiş dönem sigortazıs süreleri için ibranameye eklenmesi gereken bir ibare varmı
 
Üst