İşten Çıkış

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İK SM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
7 May 2016
Mesajlar
26
Konum
Nevşehir
Merhaba
İşyerinde çalışan personeli davranışları nedeniyle işten çıkarmam istendi. Tüm hak etmişliklerini ödeyerek nasıl çıkara bilirim?
Nasıl bir fesihname hazırlamam gerektiği konusunda desteğinizi rica ederim.
İyi Çalışmalar...
 
Personelin aynı davranışları içeren birden fazla tutanağı yok ise fesih geçersiz sayılır. Bu fesih sonucunda büyük olasılıkla tarafınıza dava açılacaktır. Personeli çıkartmak isteyen kişiye bu durumu anlatmanız gerekir öncelikle. Bu yüzdendir ki fesih bildiriminde yazacağınız hiçbir nedenin geçerliliği yoktur. Unutmayınız tüm haklarını ödemeniz size geçerli işten çıkartma yetkisi vermeyecektir.
 
Merhaba ;
İşveren içeriye alma işten çıkar şeklinde belirtiyor. Hatta dünde elemana işten çıkardık şeklinde belirtiyor. Nasıl bir neden belirterek çıkarabilirim.
 
Ortada işçiden kaynaklanan bir durum yok ise,
işverenin ne geçerli(m.18)nede haklı nedenle(m25/II)fesih Hakkı doğmaz.İşveren Sebebini söylemeyip ben öyle istiyorum diyorsa,sonuçlarına katlanmak kaydıyla elbette fesih yoluna gidebilir.

İşverenin bu karara varmasının mutlak bir sebebi var,o sebeb fesih yapacak derecede bir durum olmayıp,sonuç olarak haksız veya geçersiz fesih yapılmış olsa da,en azından hiç değilse o sebebten hareketle fesih nedeni olarak bir gerekçe belirtilebilsin.
Bu olaya ilişkin Fesih nedenine bağlı olarak, fesih öncesi işverence neler yapılmış,yapılmamış olduğuna girmeye gerek yok,zira ortada hiçbir şey yok.
İşverenle bu durumları görüşerek hareket ediniz.
 
Şeref Bey;
Çalışma ortamında bulunan diğer personeller ile görüştüğümde 2 çalışanın birbirleri ile küfür ederek konuştuklarını ve belden aşağı şakalar yaptıklarını beyan ettiler. Bu iki çalışanın geçen hafta başında işyerine içkili geldiklerini belirttiler. Bu durumda kişilerin yazılı beyanlarını alarak 2 kişinin iş akdini haklı nedenle fesh edebilir miyim? Fesihnamede nasıl bir düzen yapmalıyım. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla
 
Şeref Bey;
Çalışma ortamında bulunan diğer personeller ile görüştüğümde 2 çalışanın birbirleri ile küfür ederek konuştuklarını ve belden aşağı şakalar yaptıklarını beyan ettiler. Bu iki çalışanın geçen hafta başında işyerine içkili geldiklerini belirttiler. Bu durumda kişilerin yazılı beyanlarını alarak 2 kişinin iş akdini haklı nedenle fesh edebilir miyim? Fesihnamede nasıl bir düzen yapmalıyım. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla

2 çalışanın birbirleri ile uyarılara rağmen küfürlü konuşması ve belden aşağı şakalar yapması geçerli fesih sebebi olur. Geçen hafta başında olan işyerine içkili gelmeleri ise haklı nedenle ( tazminatsız) fesih oluşturur fakat olayın öğrenildiği tarihten itibaren 6 günlük hakdüşürücü süre vardır. Bu süre geçti ise fesih geçersiz olur.
Kısaca gerçekleşen bu durumlar için tutanak düzenlenmeli ve savunmaları alınmalıdır. Küfürlü konuşma taciz boyutuna gelirse haklı nedenle , ama birbirleri arasında sohbet arasında geçen küfürlü konuşmalar ise geçerli nedenle fesih olur.
 
İşyerine içkili gelme durumunu sabah aynı vardiyada çalıştıkları bir çalışan ile konuştuğumda tarafımıza iletti. Yöneticisinden savunma aldım ben bilmiyorum dedi. Ancak 2 kişide o gün işyerine içkili geldiklerini olur olmaz şeylere durduk yere gülmeye başladıklarını belirtti. Olay 02.05.2016 tarihinde meydana gelmiş ancak biz bunu 12.05.2016 tarihinde işçiden öğrendik ve yazılı beyanını aldık. Bu durumda 6 günlük sürem sona ermiş mi olur? Desteğiniz ve yönlendirmeniz için şimdiden teşekkürler.
 
6 günlük süre olayın öğrenildiği tarihten itibaren başlar. Alkollü işe gelme durumu her zaman haklı fesih için yeterli olmayabilir. Sarhoşluk derecesi önemlidir. Ayrıca durumun dr. kontrolünde tespiti gerekir. Örneğin, makina başında çalışan bir personel iş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü için haklı fesih nedeni doğurur. Aynı şekilde sarhoşluğundan dolayı işini aksatması örnek gösterilebilir. Benim görüşüm şu an dr. tespiti olamayacağı için personellerin savunmalarının alınmaları ve işletme içerisinde denetlemeler daha sık yapılmalı. Bir sonraki alkollü durum tespitinde dr. kontrolünde durum incelenmeli eğer sarhoşluk derecesi yok fakat alkol kullanımı var ise geçerli fesih fakat işini yapamayacak ve iş güvenliğini tehlikeye düşürecek bir durum ortada ise haklı nedenle fesih yoluna gidebilirsiniz.
 
Sn.kadanmelihbeyin olaya ilişkin doğrudan ve genel manavdaki ifadelerine ek olarak bir kaç hususa değinmek isterim.
Öncelikle belirtelim ki bu yönde pek çok makale ve karar bulabilirsiniz.özellikle kararların farklı olaylara istinaden alınmış kararlar olduğu,bu bağlamda her bir olayın özelliklerinin farklı olabileceği,bu itibarla tek bir karar,her olay için emsal teşkil etmeyecektir.
Şu an olayımız yönünden;
Olayın Zaman'ında işveren tarafından öğrenilememesi mümkün,12.05 de öğrenilmişse,bu tarihde ilgili müdür işveren(liğ)e hitaben bildirimde bulunsun ki,işveren anılan tarihte öğrenmiş olsun,bu duruma istinaden işveren ilgililerden savunma istesin(elbette küfürlü konuşmadık,alkolde almadık diyebilirler!..)ve tanıkların beyanını da alsın(tanıklar gizli tutulsun)sözkonusu işçilerin olay tarihinde yaptıkları işler incelensin(ola ki bir açık bulunur!..)eğer bu iki işçinin olay tarihindeki durumlarıyla ilgili olarak,en ufak bir emmare ortaya çıkarsa,ihtar cezası veriniz,çıkmaz ise yine de bilgilendirme ve uyarı konulu bildirimde bulununuz,sakın 25. maddeye göre fesih yoluna gitmeyiniz,şayet işçiler durumu kabül ederse(ki sanmam)zaten sorun olmaz,haklı fesih mümkün.
İşveren illaki de fesih yapalım diyorsa,sonuçlarına katlanmayı göze alsın derim.
 
Üst