İşten İstifa

merhaba.eşim 2007 yılından buyana özel sektörde çalışmakta.asgari geçim ind.resmi gazetede yayınlandığı günden beri evraklarını teslim etmesine rağmen ek bir ücret alamadı.maaşı 600.00tl almasına rağmen asgari ücret üzerinden sigortası ödenmektedir.sigortası işe başlama tarihinden 3 ay sonra ödenmeye başlanmıştır.günde enaz 12 saat çalışmakta olmasına rağmen ek bir mesai ücreti ödenmemiştir.1 yıl boyunca 2 haftada 1 pazar izin kullanmıştır ve senelik izin hakkı verilmemiştir.şimdi ise başka bir iş bulduğu için istifa etmek istiyor.bu konuda yardımınıza ihtiyacım var işverenden bir hak talep edebilmenin yollarını gösterirmisiniz...teşk.

Lütfen başlık açmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz. Forum'da büyük harflerle başlık ve mesaj içeriği yazmak yasaktır.

Ynt: İşten İstifa

İstifa ederse tazminat alamaz. Bahsi geçen eksik ödemeleri ispat edebilirseniz alabilirsiniz.

Ynt:İşten İstifa

Ödenmeyen fazla çalışma ücretleri için noterden ihtar gönderip ödenmesini atlep edebilir, ödenmemesi durumunda ücretlerin tam ve zamanında usulune uygun ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi sona erdirebilirsiniz.
Bir başka iş bulmuş olmak, ihbar süresine uyma zorunluluğunu ortadan kaldırmayacağı için, ihbar süresine uymadan bu sebeple ayrılmanız durumunda ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.

peki ihbar süresine uymadan işten ayrılırsa ne kadar ücret öder bu konuda bilginiz varmı.ayrıca alamadığı ek ücretleri nasıl ıspatlamamız gerekiyor yol gösterirmisiniz.birde işten ayrıldığına dair nasıl bir bildiri göndermemiz gerekiyor bunu posta yoluylamı yapmalıyız.bu konularda hiçbir bilgimiz yok ilginize tşk ediyorum

mehtap_kaan ' Alıntı:
peki ihbar süresine uymadan işten ayrılırsa ne kadar ücret öder bu konuda bilginiz varmı.ayrıca alamadığı ek ücretleri nasıl ıspatlamamız gerekiyor yol gösterirmisiniz.birde işten ayrıldığına dair nasıl bir bildiri göndermemiz gerekiyor bunu posta yoluylamı yapmalıyız.bu konularda hiçbir bilgimiz yok ilginize tşk ediyorum
1-4857/17 maddesine göre ihbar ödenir. Almış olduğu günlük ücret aşağıda belirtilen haflarla çarpılarak ihbar tazminatı hesaplnır.

Örneğin 2 Hafta =14 gün* 22,20 = 310,80 TL gibi
Süreli fesih

Süreli fesih

Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

2- Eşinizin çalıştığını kanıtlayacak diğer işçi şahitleri veya eşinizin o tarihlerde mesai yaptığını gösteri herhangi bir belge olabilir. Ancak eşiniz idari bir personel ise mesai alamaz :( Mahkemenin kararı bu yöndedir.

3- İstifa Dilekçesini Noter aracılığıyla gönderebileceğiniz gibi iadeli taahhütlü posta yoluylada gönderebilirsiniz. Ancak ihbar sürelerini dikkate alın.

;D bu mesaj niye açıldı bilmiorum :D forumda bir hata var galiba :D

Ynt: İŞTEN İSTİFA

mohicans ' Alıntı:
2- Eşinizin çalıştığını kanıtlayacak diğer işçi şahitleri veya eşinizin o tarihlerde mesai yaptığını gösteri herhangi bir belge olabilir. Ancak eşiniz idari bir personel ise mesai alamaz :( Mahkemenin kararı bu yöndedir.

Merhaba,

Keşke bu açıklamayı yaparken ilgili yargıtay kararını da ekleseydiniz, soruyu soran da rahat ve gözü arkada kalmadan gönül rahatlığıyla, cevabını bulmuş olurdu.

Şimdi sizin görüşünüze aksi bir yargıtay kararını ekliyorum ve diyor ki; "...idari de çalışan bir kişinin üstünde herhangi bir kişi var ise bu çalışan fazla mesai ücretini talep edebilir..." Konuyu incelediğimde ise soruyu soran kişinin yakını idari personeli olsada üst düzey yönetici olmadığı, yani mesai saatlerini kendisi belirlemediği kesindir.

Hem üstelik mahkemenin dediği mi geçerli, yargıtay'ın dediği mi. Mahkeme istediği karar versin, yargıtay onaylamadıktan sonra hiçbir geçerliliği yoktur. Dolayısıyla mahkemenin değil, yargıtay kararlarını dikkate almamız gerekir.

YARGITAY KARARI;

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/939

K. 2008/5619

T. 21.3.2008

? FAZLA ÇALIŞMA ( İşçinin İspatlamakla Yükümlü Olduğu - Bordrolarda Fazla Çalışma Bölümünün Boş Olması ya da Bordronun İmza Taşımaması Halinde İşçi Fazla Çalışma Yaptığını Her Türlü Delil İle Kanıtlayabileceği )

? KANIT YÖNTEMİ ( Fazla Çalışma Yaptığını İşçinin İspatlamakla Yükümlü Olduğu - Bordrolarda Fazla Çalışma Bölümünün Boş Olması ya da Bordronun İmza Taşımaması Halinde İşçi Fazla Çalışma Yaptığını Her Türlü Delil İle Kanıtlayabileceği )

? BORDROLAR ( İmzalı Ücret Bordrolarında Fazla Çalışma Ödendiği Anlaşılıyorsa ve İşçi İhtirazi Kayıt İleri Sürmemiş İse Daha Fazla Çalışma Yapıldığının İleri Sürülemeyeceği )

? ÜST DÜZEY YÖNETİCİ ( Bulunan İşçiye Görev ve Sorumluluğun Gerektirdiği Ücretin Ödenmesi Durumunda Ayrıca Fazla Çalışma Ücretine Hak Kazanılmasının Mümkün Olmadığı )

? SÖZLEŞMEDE ÜCRET KOŞULU ( İşçiye Ödenen Aylık Maktu Ücrete Fazla Çalışmanın da Dahil Olduğu Öngörülmüş İse İşçi Yılda 90 Gün ve 270 Saati Aşan Çalışmalar İçin Fazla Çalışma Ücreti İstenebileceği )

? YILLIK 270 SAAT SINIRI İLKESİ ( Hizmet Sözleşmesinde İşçiye Ödenen Aylık Maktu Ücrete Fazla Çalışmanın da Dahil Olduğu Öngörülmüş İse İşçi Yılda 90 Gün ve 270 Saati Aşan Çalışmalar İçin Fazla Çalışma Ücreti İstenebileceği )

? TAKDİRİ İNDİRİM ( Fazla Çalışma Ücretinden Yapılacak Olan Takdiri İndirimi Ücretten Değil Çalışma Süresinden İndirim Olarak Algılamak Gerektiği )

? VEKALET ÜCRETİ ( Takdiri İndirim Sonucu Reddedilen Kısım İçin Davalı Yararına Hükmedilmesi Gerektiği )

ÖZET :

Fazla çalışma yaptığını işçi ispatlamakla yükümlüdür. Bordrolarda fazla çalışma bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi fazla çalışma yaptığını her türlü delil ile kanıtlayabilir.

İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ödendiği anlaşılıyorsa ve işçi ihtirazi kayıt ileri sürmemiş ise, daha fazla çalışma yapıldığı ileri sürülemez.

İşyerinde üst düzey konumunda bulunan işçiye görev ve sorumluluğun gerektirdiği ücretin ödenmesi durumunda ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazanılması mümkün değildir.

Ancak, üst düzey yönetici işçinin bulunduğu yerde kendisine talimat veren bir amir veya şirket ortağı bulunuyorsa, bu durumda fazla çalışma talep hakkı doğar.

Hizmet sözleşmesinde işçiye ödenen aylık maktu ücrete fazla çalışmanın da dahil olduğu öngörülmüş ise; işçi yılda 90 gün ve 270 saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti isteyebilir.

Kolaygelsin

mohicans ' Alıntı:
1-4857/17 maddesine göre ihbar ödenir. Almış olduğu günlük ücret aşağıda belirtilen haflarla çarpılarak ihbar tazminatı hesaplnır.

Örneğin 2 Hafta =14 gün* 22,20 = 310,80 TL gibi
Süreli fesih

Süreli fesih

Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

Merhaba,

İhbar tazminatı hesaplanırken sadece çalışma yılına tekabül eden ihbar süresi ile günlük brüt ücretinin çarpımından mı ibaret, herhangi bir yasal kesintiye tabi değil mi, tabiyse bunları da belirtmiş olsaydınız cevabınızı tam olarak yerine getirmiş olmazmıydınız.

Kolaygelsin

bu konuya benzer bir problemle karşı karşıyayım , iş yerinde sekreterlik adı altında santral,muhasebe , satış ,satınalma ya bakıyorum ve maaşım çok az santrale bakacak birinide almadılar,bende bu kadar işe bu ( 1000 tl. ) maaşla çalışmak istemediğimi söyledim ve işveren ( santrale ) bak iki sene zam bekleme dediler bende işten ayrılmak istediğimi söyledim şuanda ihbar süremi tamamlıyorum ama ben 3 yılldır bu iş yerindeyim yazılı bir dilekçeyle istifa vermedim,karşılığında kıdem tazminatı almaya hak kazanmış oluyormuyum.kanun maddesiyel ve gerekçesiyle söylermisiniz..

Özetleyelim;ortada "sekreterlik"adı altında da olsa önceden kabül ederek yürütüyor olduğunuz bir den fazla işin görülmesi karşıiığında verilen/alınan bir ücret var(azdır-çoktur ayrı konu)ama siz yeterli bulmuyor,işverene de sözlü olarak bu maaşla çalışmak istemediğinizi söylediniz(ama işveren size çalışmak istemiyorsanız ayrılabilirsiiniz dememiş!-)sadece santrale bak 2 yıl zam-ücret artışı bekleme demiş ise bu durumun açıklaması , aylık ücretinizle ilgili olarak sözleşmede başka hüküm yok ise maaşınız asgari ücretin altında kalmamak kaydıyle bu maaş ile bu süreyi tamamlamanız gerekeceğidir.
Ancak "şu anda ihbar süremi tamamlıyorum"demekle ne demek istediğinizi anlayamadım,anladığım nokta sizin sizin istifa ederek ayrılacak olmanız,şayet durum böyle ise tazminat hakkınız doğmayacak ama kullanmadıysanız yıllık izin ve fazla çalışıp ödenmedi ise f.çalışma ücreti ile bayram ve genel tatil ücretlerini talep edebilecekseniz.

teşekkür ederim cevap verdiğiniz için, şöyleki ben sekreter olarak girdim daha sonrasında diğer saydığım işler eklendi satış,satınalma ve muhasebe..ve bana yerine birini bulalım sen satış,satınalma ve muahasebe yap dendi bende 1 yıldır bekliyorum ne sekreterliğe eleman ne de iş yüküm azaltıldı bende bu şartlarda çalışmak istemediğimi söyledim yazılı verilen bir istifa yok,ben sadece işverene söyledim onlarda o zaman sekreterlik yap eleman almıycam 2 sene de zam alamazsın dediler bende bunun üzerine, haftalık tamamlamam gereken bir ihbar sürem olduğunu bildiğim için işverene tamam deyip çekildim ama ben 3 yıllık emeğimi de bırakmak istemiyorum...onun için kıdem alabilirmiyim dedim haklı olduğumu düşünüyorum tamam belki onlar bu şekilde çalış dediler çıkarmadılar...

teşekkür ederim cevap verdiğiniz için, şöyleki ben sekreter olarak girdim daha sonrasında diğer saydığım işler eklendi satış,satınalma ve muhasebe..ve bana yerine birini bulalım sen satış,satınalma ve muahasebe yap dendi bende 1 yıldır bekliyorum ne sekreterliğe eleman ne de iş yüküm azaltıldı bende bu şartlarda çalışmak istemediğimi söyledim yazılı verilen bir istifa yok,ben sadece işverene söyledim onlarda o zaman sekreterlik yap eleman almıycam 2 sene de zam alamazsın dediler bende bunun üzerine, haftalık tamamlamam gereken bir ihbar sürem olduğunu bildiğim için işverene tamam deyip çekildim ama ben 3 yıllık emeğimi de bırakmak istemiyorum...onun için kıdem alabilirmiyim dedim haklı olduğumu düşünüyorum tamam belki onlar bu şekilde çalış dediler çıkarmadılar...

Neticede anlaşma sağlanmış,sorun yok görünüyor.
Ama siz hala ayrılma düşüncesindesiniz ve nasıl ayrılabilirim de tazminat alabilirim diye soruyorsanız,şahsen şu an buna ihtimal yani gerekçeniz yok,bundan sonraki süreçlerde de bu durumu şartlar belirleyecek gibi görünüyor.

şeref bey ben her şekilde ayrılmak istiyorum...ayrılırkende hakkımı almak istiyorum sonuçta işvereni yüz üstü bırakmamak için şuan biri bulununcaya kadar çalışıyorum yani bir nevi ihbar süremi tamamlıyorum.bitince eleman bulunsada bulunmasa çıkacam...

şeref bey ben her şekilde ayrılmak istiyorum...ayrılırkende hakkımı almak istiyorum sonuçta işvereni yüz üstü bırakmamak için şuan biri bulununcaya kadar çalışıyorum yani bir nevi ihbar süremi tamamlıyorum.bitince eleman bulunsada bulunmasa çıkacam...
Hayırlısı olsun :)
Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanamıyoresunuz Şeref bey in de belirttiği üzere.
İhbar süreniz ise 1,5yıldan fazla 3 yıldan az ise :6 haftadır.
Ayrılacağınızı sözlü olarak bildirmeniz umarım ileride karşınıza sorun olarak çıkmaz.

Sözleşme feshinin yazılı olarak bildirilmesi gerekir.
Sözlü bildirim, sonrasında işvereninizin bana bildirmeden çıktın ihbar tazminatı ödemen gerek şeklinde taleplerinin önünü açabilecek bir yoldur. ( ihtimal vermeseniz de var böyle bir ihtimal sonuçta)
6 hafta değil de genelde bilinen yanlışa göre 2 hafta önceden bildirimde bulunduysanız ihbar süresine özen göstermemiş olursunuz.

İşci de, işveren de, her daim iş sözleşmesini fehedebilir,ancak sonuçlarına katlanmak kaydıyle.Daha önce işvereninizle yapmış olduğunuz sözlü görüşmelerin ispatı mümkün olmayan hususlardır.Bu nedenle işveren ile çekişme içine de girerseniz
sn.Keremcem beyin de ifade ettiği gibi işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabileceksiniz,tabi bu noktada insiyatif işverene ait,talep eder veya etmeez,takdir onun(inşallah talep etmez)
İstemiyorsanız elbette ayrılabilirsiniz ama 3 yıllık hizmetiniz ve karşılığı ödenen ücrete dair ahde vefa duyarak,işvereniniz ile tekrar görüşmenizi,lehinize karar çıkar ise devam etmenizi(tabi takdir size ait)çıkmaz ise de anlaşarak ayrılmanızı tavsiye ederim.Taraflar adına hayırlısının olması dileğiyle...kolay gelsin